• 1913閱讀
  • 17回復

請一日病假上司鬧廢柴 和記電訊員工投訴受辱 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-11-01
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111101&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=15759727

【本報訊】和記電訊門市部一名推銷員前天因病請假,但上司竟然向各部門員工發電郵,辱罵他「廢柴!」。該名員工直言很難受,認為上司用詞極具侮辱性,更涉人身攻擊,「請一日 sick leave(病假),唔至於用呢啲咁嘅詞語嚟責罵一位同事,完全唔體諒員工感受。」他今天將到平等機會委員會投訴。有工會稱不少企業為警惕請病假的員工,不惜用言語甚至行動留難他們。
記者:譚靜雯

在和記電訊門市部任職推銷員約一年的李先生主要負責推銷家居寬頻、家居電話服務。他向本報投訴,前天(星期日)因病致電公司請病假,根據一般程序,公司秘書會將病假通知,透過電郵轉發予各相關部門員工和高層參考。但他發現,其部門經理同日竟然複製該電郵,並在電郵上方加上「放棄他!廢柴!」的字句。

李先生認為其上司用詞極具侮辱性,更涉人身攻擊,「我係有唔舒服先攞 sick leave(病假),我唔明白佢個廢柴定義係咩,請 sick leave就叫廢柴?唔係好明白佢嘅意思囉。」他認為,上司若有任何不滿可直接與他溝通,或以其他方式表達,「唔應該將呢個電郵轉發晒畀所有人知,咁樣根本就係攞住個大喇叭四圍同人講,呢個係廢柴。」他已經向勞工處投訴,今日更會到平機會投訴。

職工盟執委張麗霞表示,類似事件經常發生,部份企業為警惕員工不要經常請病假,會採取各式各樣的行動,「有公司會歧視員工放病假,多數都會留難佢,或者調佢哋去啲淡靜啲嘅舖、講啲難聽嘅說話。」她說,不少打工仔為「保住份工」,多數會啞忍,不會反抗。

平等機會委員會表示,不會直接評論個別個案,但《殘疾歧視條例》下,員工有醫生證明患殘疾、長期病患或疾病,可以請病假,將受法例保障,免因殘疾受歧視、騷擾或中傷。若針對某人病患,作出侮辱或冒犯性的笑話、說話或言詞,有可能造成《殘疾歧視條例》條文所說的殘疾騷擾,但平機會需就每宗個案展開調查,才能夠確認是否違反條例。

和記電訊表示,對事件極表關注,公司對內部管治及員工紀律有嚴格要求,也設有一套嚴謹守則供員工參考,將繼續跟進事件,若查明屬實,將向相關員工作出紀律處分。
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-11-01
離譜.....
只愛足球
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-11-01
根本公司既風氣就唔好...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-11-01
個上師奶晒野.
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-11-01
引用第3樓seattleqoo2011-11-01 11:58發表的“”:
個上師奶晒野.

個上師我識的...
都唔算係高層(Area Manager)...
之前同佢夾過野,都唔係好覺有問題...
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-11-01
引用第4樓liuming2011-11-01 12:01發表的“”:
個上師我識的...
都唔算係高層(Area Manager)...
.......

好似係女黎喎, 會唔會咁岩情緒有起伏咋.
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-11-01
上師好有問題!!!

係上司先o岩嘛
只愛足球
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-11-01
引用第5樓seattleqoo2011-11-01 12:05發表的“”:
好似係女黎喎, 會唔會咁岩情緒有起伏咋.

愛之深,責之切!!
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-11-01
係咪悄悄話唔小心出左街咋
離線WWJD
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-11-01
其實局外人好多野都唔知, 單憑一句野多數都覺得個上獅唔岩,離譜, 可能上獅之前比佢釣虾擦鞋完呢  

當然, 有冇必要用咁侮辱就值得商榷
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-11-01
引用第3樓seattleqoo2011-11-01 11:58發表的“”:
個上師奶晒野.

第一眼睇以為你講咩師奶
離線文仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-11-01
引用第10樓真秘密2011-11-01 13:28發表的“”:
第一眼睇以為你講咩師奶 [表情]

我都係

以為咩 師奶 哂野
今週已死!!這是棄Game的好理由??
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-11-01
我只覺得呢個上司好白痴,家下比人入哂位啦。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-11-01
私下話佢廢柴就算啦....可能事實阿邊個真係一個食野唔做野既人

不過出e-mail有哂紀錄咁「廢柴」人地
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-11-01
引用第12樓freezefox2011-11-01 21:45發表的“”:
我只覺得呢個上司好白痴,家下比人入哂位啦。 [表情]

exactly
依d野邊會白紙黑字寫出黎
如果要send個mail黎擺姿態,絕對唔係,亦唔駛用依d字眼