• 4154閱讀
  • 51回復

飛行棋紙太薄罰41年營利 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線42174217
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2011-11-11
我覺得,是非對錯黎講,店主賣不合標準o既野,梗係有錯,
但係,冇警告下一黎就檢控,而且個罰款對比件貨物o既利潤更加……

店主賣緊o既只不過係一盒隨處可見的棋類遊戲,
人之常情下,鬼會知乜鬼野「棋盤紙薄於0.038毫米,易令兒童窒息,不符安全標準」咩,
我見有好友指店主唔理合唔合法,傷唔傷害到人,甚至用賣丸仔黎做比喻,
個人認為完全無法茍同。

我想再強調一次,我唔係覺得店主冇錯/冇犯法,
而係覺得罰則係唔係可以有斟酌o既餘地,唔駛罰咁重?
順帶一提,店主其實係初犯,而且亦都認左罪……
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2011-11-11
引用第5樓WWJD2011-11-10 15:45發表的“”:
而家既人係唔係將搵食, 賺生活費, 睇成大過天, 唔洗理合唔合法, 傷唔傷害到人 [表情]
做得生意就要知所賣既野係唔係合法架啦, 唔通你走去賣丸仔都發爛炸話人好判你坐籠咩....sosad [表情]

問題係同件事相比,個判罰明顯過重
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2011-11-11
我諗......有賣玩具的舖頭, 大部份都唔知
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2011-11-11
擺明係罰得過重啦, 鋪頭仔, 搵得幾多? 仲話應該有責任要攞去檢驗先可以賣? 4蚊一合, 一個月先賣得幾合, 驗一次幾錢??? 咩貨要驗咩貨唔駛驗邊個知? 有冇指引?? 貨有問題又可以入口? 海關冇責任?
離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2011-11-12
4蚊一盒我實買、洗鬼理佢咩質素
離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2011-11-12
有問題你唔好比大6入口啦
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2011-11-12
引用第19樓托利斯2011-11-12 00:01發表的“”:
4蚊一盒我實買、洗鬼理佢咩質素 [表情]

會死人的...
離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2011-11-12
引用第21樓BBF2011-11-12 00:37發表的“”:
會死人的... [表情]

死人就另一回事、
根本幾厚都會令人窒息,咁不如立法禁制棋盤紙入口
只係覺得呢位東主好無辜。
香港一定有更多比起呢種雞毛蒜皮既不符合標準多、倒不如多d檢查下食物,電器個類、
好過覺得班友表面上只係係度交功課
離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2011-11-12
引用第9樓Bun2011-11-10 22:25發表的“”:
其後海關向他表示,棋盤紙薄於0.038毫米,易令兒童窒息,不符安全標準
其實有冇人明呢度個LOGIC@@?

唔會有兒童拎張棋盤紙黎玩架下化

雖然好難講,但我都覺得係重左...
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2011-11-12
引用第9樓Bun2011-11-10 22:25發表的“”:
其後海關向他表示,棋盤紙薄於0.038毫米,易令兒童窒息,不符安全標準
其實有冇人明呢度個LOGIC@@?

海關消費者保障科首席貿易管制主任王耀祥昨日在電台節目上解釋,今次的案件涉及的棋盤紙太薄,兒童若在沒有成人陪同下,用來蒙面當玩,容易造成窒息,「外國曾發生過類似意外,經過風險評估后,風險都頗大。」

離線呀威
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2011-11-12
驗張紙幾厚就要成 $5655, 罰成萬五蚊真係太嚴重
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2011-11-12
引用第25樓呀威2011-11-12 12:51發表的“”:

係囉.......驗張紙幾厚洗唔洗咁貴

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2011-11-12
引用第24樓智者2011-11-12 12:49發表的“”:
海關消費者保障科首席貿易管制主任王耀祥昨日在電台節目上解釋,今次的案件涉及的棋盤紙太薄,兒童若在沒有成人陪同下,用來蒙面當玩,容易造成窒息,「外國曾發生過類似意外,經過風險評估后,風險都頗大。」
[表情]

咁世間上仲有咩係賣得架~~~樣樣都對兒童有危險架啦~~~
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2011-11-12
引用第25樓呀威2011-11-12 12:51發表的“”:

要賣幾多合先可以賺得返$5655? 而家都冇咩人賣架啦, 電腦/手機玩啦~~~
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2011-11-12
引用第24樓智者2011-11-12 12:49發表的“”:
[表情]

咁佢又唔話香港d住宅起咁多層,d小朋友爬窗會跌死風險好高,要去罰d地產商