• 1880閱讀
  • 26回復

炫耀打老母 中學雞辣慶全城 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線麻凡

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-11-14
“我又打咗老母一拳,但佢係抵打。無理詆毀我嘅人就要打,我最忍唔到人咁樣對我,我會即刻火。我連打阿媽都習以為常,仲有咩人唔夠膽打﹗”

【突發組報道】「打阿媽有理!」暴力「中學雞」惹來全城網民「追殺」。日前一名中六男生在網上炫耀「我又打咗老母一拳」,更指母親「抵打」,又稱在家打架當食飯,直言:「我連打阿媽都習以為常,仲有咩人唔夠膽打!」忤逆言論引起公憤,網民發起人肉大搜尋起底,進行「道德公審」,並促警方處理。該男生晚上在網上公開道歉,自認「不孝子」,並稱已向母親道歉賠禮。

該名「中學雞」,現年十七歲,居於荃灣區。據悉,他在新蒲崗區內一間中學就讀中六B班,明年將中學畢業。他於上周三八時半在社交網站facebook上的塗鴉牆留言,直指:「我又打咗老母一拳,但佢係抵打,無理詆毀我嘅人就要打,我最忍唔到人咁樣對我,我會即刻火。」留言一經上載,即遭友人熱論,質疑他為何打母親。

警方校方跟進追查
事主解釋稱,因無法忍受母親的詆毀言論,怒火一觸即發,加上他受家庭環境影響,直言:「我由細到大都不知親情為何物。」在友人苦勸下,逆子仍未感悔過,反而變本加厲及自圓其說,聲稱事件在家屢有發生,並習以為常。至於自己留言講及事件的目的,是盼友人知悉其底線,不要隨便激怒他。

有網民不齒其所為,遂展開人肉大搜查,將其個人資料、相片及言論公諸於世,進行「道德公審」。有網民看過其留言,斥責他不懂尊重長輩及孝道,並擔心其行動會進一步升級。有人質疑:「詆毀吓就要打,遲啲咪要斬?」有網民則怒罵他連小學程度都不如,懷疑他「讀乜嘢書o架?」

事件令網民群情洶湧,有人聲言要告知警方,盼警方調查事件有否涉及刑事成分。有人又以電郵形式去信何就讀的中學,盼校方的訓導主任關注事件。

本報記者昨曾多次致電事主手機,惟未能接通,至下午五時正,其電話更一度停止服務,事主的社交網站亦無法再登入查看。該校校長昨回應本報查詢時表示,由於正值周末,難以核實男生身份,如查明屬實,會跟進事件。他強調校內的公民教育課足夠。警方發言人回應稱,會跟進了解。據了解,警方商業罪案調查科科技罪案組會透過互聯網供應商追查。

補鑊贈我愛媽T恤
至昨晚九時許,他終知事態嚴重,遂在討論區內留言道歉,聲稱事後已感到內疚:「始終母親係偉大,世上只得一個。」他又指:「我承認我係中學雞!我承認我係幼稚,可能有啲人仲會覺得我心理變態,無人性,一件咁小嘅事,我竟然去打母親,我的確係不孝子。」他稱已訂做一件印有「l love mum(我愛媽)」的T恤送給母親,希望網民高抬貴手。

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20111113/00405_001.html

呢條中學雞讀屎片, 正人渣, 一定會被起底啦~~~
離線迪基亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-11-14
其實底已起
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-11-14
引用第1樓KEO2011-11-14 22:21發表的“”:
其實底已起 [表情]

我唔上高登的, 所以唔知, 有冇提供?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-11-14
呢個世界真係好多腦殘, 做錯事仲以為好威咁要公諸於世.....
離線g3rMan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-11-14
引用第2樓麻凡2011-11-14 22:42發表的“”:
我唔上高登的, 所以唔知, 有冇提供?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-11-14
中六……佢智商有幾多?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-11-14
又要威又要帶頭盔
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-11-14
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-11-14
引用第7樓煙花2011-11-14 23:42發表的“”:
起底組真快 [表情]

我諗睇對象啦, 呢d咁既人辦, 唔快起唔得啦~~
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-11-15
facebook出招
唔難起底o既
只愛足球
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-11-15
引用第9樓迪克2011-11-15 00:02發表的“”:
facebook出招
唔難起底o既 [表情]

所以話, 佢真係好低能...........點解低能都讀到中六?
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-11-15
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-11-15
引用第10樓麻凡2011-11-15 00:07發表的“”:
所以話, 佢真係好低能...........點解低能都讀到中六? [表情]

334嘛

只愛足球
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-11-15
大把呢D人啦...係唔係真打無人知...佢可能扮野引人注意既啫...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-11-15
引用第11樓煙花2011-11-15 00:13發表的“”:
點解我讀唔到 [表情] [表情]

或者你聽日試下打呀媽~~~