• 66700閱讀
  • 2342回復

[電視劇][人性的探討]天與地 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2011-11-22
引用第70樓421742172011-11-22 13:53發表的“”:
我冇諗過改變規則呀,
只不過想提出黎話有D規則其實唔合理唧!
.......

其實如果唔係好早立左例...香港仲大把人食狗肉架...

正如以前既煙民一街都係...周圍都食得...
而家立左列...為左唔想影響其他唔食既人...加上健康問題...

d人會話: 我食乜又關係咩事...?

其實你食煙係唔關我事架...
但文化影響左人對健康既重要性...
咁未會慢慢步向所謂既文明囉...

貓狗而家唔係要黎捉老鼠捉賊...
升左level未變成同人一種有血有肉有感情既靈體囉...明唔明呀?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2011-11-22
引用第60樓421742172011-11-22 13:00發表的“”:
我只係覺得弱肉強食O既原則下,
站在最頂端O既物種(目前係人),
的確係「有權力」定義,雞鴨鵝豬牛羊可以食,貓狗係寵物就唔食得,
.......

其實簡單講句:

即係純粹照人類既喜惡去決定。

等如,你拍死隻曱甴,你身邊既女仕會當你英雄。你打死隻蝴蝶,佢地會話你殘忍。原因就不足道矣。益蟲害蟲云云咪又係照人類既利益作為理據去劃分。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線42174217
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2011-11-22
引用第75樓sun2011-11-22 14:09發表的“”:
其實如果唔係好早立左例...香港仲大把人食狗肉架...
正如以前既煙民一街都係...周圍都食得...
.......

唔可以話唔明O既,只不過唔認同,或者覺得牽強唧,
牛依家都唔太需要用黎耕田,
係同一個標準下,係唔係可以當佢係寵物,然後話唔食得,
細細個讀書,庖丁解牛一樣有話牛係有靈性架!
而且我相信絕大部份動物都有所謂O既靈性……

另外,吸煙呢個例子應該好明顯唔同啦,
你唔在意自己健康係你O既自由,
但真係好明顯影響到人地丫嘛!
離線朗拿度
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2011-11-22
引用第76樓freezefox2011-11-22 14:24發表的“”:
其實簡單講句:
.......

嗱!!雪山飛狐就有道理啦~
其實你有無讀過咩course 講有關道理哩D 野架?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2011-11-22
引用第62樓421742172011-11-22 13:03發表的“”:
呀,同埋老狐,我想問下,你話唔會轉向係因為跟返件事本身O既發展,
咁但係如果情境稍為轉換一下,
.......

其實呢類假設本身有一個好大既謬誤,就係所有野都係「一定」的。

講真,點解唔推個肥仔落條軋,最大既理由根本唔係殺一人救五人既問題,最大既問題係你殺左呢一個人之後,好大機會根本係救唔到個五個人。

所以,當發生係真實環境下,根本好多時候都唔係「殺一人救五人」既考慮。而係殺左一個人之後,你百分百係肯定殺左人,但你有幾多成把握救到個五個人呢?

即使係百分之九十九可以救到,你仍然係有一個% 既可能係救唔到。以人類既習性,好大機會會用呢一個% 的「不確定性」去左右自己既決定。所以係無可能會有人推個肥仔落去的。

醫生既例子一樣。救一個嚴重既,會令五個無咁嚴重既死亡。呢個機會幾高都好,都唔係百分百,好多時,我地就會因為呢個不確定性,選擇令自己最容易接受既方案:「先救最危急個個,番轉頭再救其他既「或者」都黎得切呢?」就係呢個或者令好多人避過左呢種A OR B 選擇。係佢既立場,佢覺得自己係「想」或「正在」救哂六個人的。

離線42174217
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2011-11-22
引用第76樓freezefox2011-11-22 14:24發表的“”:
其實簡單講句:
.......

蟑螂:樣衰無罪!

蝴蝶:樣衰無罪,但你樣衰仲走出黎四周圍嚇人就你唔岩啦!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2011-11-22
引用第62樓421742172011-11-22 13:03發表的“”:
呀,同埋老狐,我想問下,你話唔會轉向係因為跟返件事本身O既發展,
咁但係如果情境稍為轉換一下,
.......

所以,你下面個個問題,係真實情況下,已經變左唔係問題了。

因為有D 人係會選擇「剎車」的。你唔可以話佢錯喎。係咪?你點解咁肯定,百分百剎唔到車呀?「或者」可以呢?

無人願意做殺人凶手的。無論係殺一個定係五個。

離線42174217
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2011-11-22
引用第79樓freezefox2011-11-22 14:32發表的“”:
其實呢類假設本身有一個好大既謬誤,就係所有野都係「一定」的。
.......

其實應該話,如果冇左呢個「一定」,個假設根本就唔成假設,

因為佢探討緊O既唔係有冇其他折衷O既方法去解決呢個問題,
而係當你面對呢個兩難選擇時,你會點揀,同埋點解。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2011-11-22
引用第63樓sun2011-11-22 13:14發表的“”:
轉右救番5條人命唔等如謀殺咩?
但有得選擇當然係揀5條人命啦...
呢個唔係當下一刻既選擇...
根本意識上都會令人咁樣做...
而呢d意識同道德觀唔會比時間你討論同回答的了...

係個題目設定上,佢唔係「轉右」,佢係「剎唔倒車」。兩件事黎的。

離線42174217
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2011-11-22
引用第81樓freezefox2011-11-22 14:34發表的“”:
所以,你下面個個問題,係真實情況下,已經變左唔係問題了。
.......

我緊係假設佢一路都踩緊剎車掣啦,踩緊掣都可以扭軚架嘛~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2011-11-22
引用第78樓朗拿度2011-11-22 14:29發表的“”:
嗱!!雪山飛狐就有道理啦~
其實你有無讀過咩course 講有關道理哩D 野架?

有呢D COURSE既咩?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2011-11-22
引用第80樓421742172011-11-22 14:33發表的“”:
蟑螂:樣衰無罪!
蝴蝶:樣衰無罪,但你樣衰仲走出黎四周圍嚇人就你唔岩啦!

SAD BUT TRUE

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2011-11-22
引用第82樓421742172011-11-22 14:35發表的“”:
其實應該話,如果冇左呢個「一定」,個假設根本就唔成假設,
因為佢探討緊O既唔係有冇其他折衷O既方法去解決呢個問題,
.......

所以,哲學既討論係一種思想上既討論。宜家其實係解構緊一D 我地認為「理所當然」既思想,原來係有佢不合理既成份。

但唔應該係因為我係討論既過程中曾經企係某一個立場,就被指控係現實上我就係做同一樣野。

明嘛?

離線42174217
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2011-11-22
引用第87樓freezefox2011-11-22 14:43發表的“”:
所以,哲學既討論係一種思想上既討論。宜家其實係解構緊一D 我地認為「理所當然」既思想,原來係有佢不合理既成份。
.......

咁當然,以事論事嘛

正如我一開始就表明,我唔認為食貓、狗有問題,不過我冇食過,亦冇興趣食
離線朗拿度
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2011-11-22
引用第85樓freezefox2011-11-22 14:39發表的“”:
有呢D COURSE既咩? [表情]

我都唔知, 似係421 條 link 果D 掛.