• 3159閱讀
  • 42回復

(第五輪)歐冠杯分組賽形勢 [復制鏈接]

上一主題 下一主題

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-11-24

[ 本文被啪啪啪啪啪啪在24-11-2011 22:39重新編輯 ]
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-11-24
備用
[ 本文被啪啪啪啪啪啪在24-11-2011 22:33重新編輯 ]

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-11-24
12月7日 星期三 (香港時間)
紅字:焦點賽事

03:45 E組 車路士     對 華倫西亞
03:45 E組 亨克      對 利華古遜

利華古遜已經出線,但首名身份未確認,
所以作客對亨克,相信繼續會 Full Team 作戰,
全取三分機會仍然高企。

車路士同華倫西亞兩隊只能活一隊,近況上車路士肯定係較差既一方,
近五戰輸四場,仲要對利物浦同利華古遜都係最後失守。
華倫西亞近況大勇,車仔就算有主場之利都無必勝把握。

華倫西亞雖然首回合主場一比一打和,但依家華倫西亞入波數字係高過車仔,
所以呢場華倫西亞唔駛一定要贏波,只要一比一、二比二都可以出線,
尤其作客我更加比較睇好華倫西亞。

03:45 F組 多蒙特     對 馬賽
03:45 F組 奧林比亞高斯  對 阿仙奴

呢一組次名之爭其實得馬賽同奧林比亞高斯,雖然多蒙特數字上有權力追,
但要主場贏馬賽四球以上,同時阿仙奴要幫手贏波先得。

集中講返馬賽同奧林比亞高斯既形勢,
阿仙奴首名出線,加上之後要對愛華頓,相信會用唔少副選出戰,
奧林比亞高斯至少相信可以取得一分;
馬賽今屆作客成績超勝主場,作客保持不敗,加上首回合曾經大勝三比零。
而且另一個優勢係多蒙特對阿仙奴時兩大中場葛斯同賓達一齊受傷,
馬賽有機會係三隊之中脫穎而出。

03:45 G組 尼科西亞    對 薩克達
03:45 G組 波圖      對 辛尼特

呢組,除塞浦路斯既尼科西亞外,另外三隊實力接近。
有邊個估到排榜首係新丁,可以力壓三支前歐協 / 歐霸杯冠軍球隊:
零八冠軍辛尼特、零九冠軍薩克達、一一年冠軍波圖。
波圖今場只要贏波就出線,加上波圖主場表現,應該會秤高。
另一場只係例行公事。

03:45 H組 巴塞隆拿    對 巴迪
03:45 H組 柏辛域陀尼亞  對 AC米蘭

呢組係八組之中最先決出十六強,連首次名都早早定出,不提也罷。

=================================================

12月8日 星期四 (香港時間)

03:45 A組 曼城      對 拜仁慕尼黑
03:45 A組 維拉利爾    對 拿破里

拜仁係呢組簡直可以用「鶴立雞群」黎形容,估唔到最後一場作客對曼城係例行公事。
呢場賽事,拜仁有條件出副選出戰,但我相信拜仁唔會咁做。
拜仁既主席一早已經表示一定會全力將曼城踢出歐冠杯,
而且更重要係確保未來拜仁同德甲既積分系數上更有利。

所以可以預期呢場波曼城絕對唔會因為拜仁已經出線而有任何優勢;
加上暫時排次席既拿玻里只需勝出就篤定出線,
正如曼城領隊文仙尼都只話球隊得三成出線機會,
睇黎曼城歐冠杯之旅係時候要下馬了。

03:45 B組 國際米蘭    對 莫斯科中央陸軍
03:45 B組 里爾      對 特拉布宗

呢組形勢睇似複雜,但其實好簡單,
只需要睇里爾對特拉布宗呢場就清楚哂。
呢場既勝方,一定可以次名出線。
莫斯科中央陸軍要出線,得一個可能性,
就係贏波加上另一場和波,任何其他組合都唔可以。

03:45 C組 賓菲加     對 加拉治
03:45 C組 巴素利     對 曼聯

同利華古遜情況一樣,賓菲加一樣已經出線,同為確保首名資格,
最後一場應該會主力出擊,加上加拉治真係好廢,
應該無阻賓菲加首名資格。

巴素利作客對曼聯踢出三比三既代表作,亦令曼聯跌入近十年黎最大既出局邊緣。
不過曼聯係大賽球隊,而且有積分上既優勢,即使曼聯作客我亦比較睇好。
最大問題係,巴素利防守力薄弱,主場又一定要贏既情況下,
最理性既推斷,經驗老到既曼聯應該可以博到次名出線。

03:45 D組 阿積士     對 皇家馬德里
03:45 D組 薩格勒布戴拿模 對 里昂

皇馬既情況同拜仁一樣,同組根本無對手,所以輕易確保首名出線。
阿積士同里昂既兩場對賽成績一樣,但阿積士比里昂多三分,
換句話說一分已經足夠出線。

雖然阿積士最後一場對皇馬,輸波機會都幾大。
但好明顯,就算阿積士今場輸波,因為里昂作客需要大勝四五球,
只要唔大比數落敗,阿積士準備定十六強都得啦
[ 本文被啪啪啪啪啪啪在25-11-2011 15:56重新編輯 ]

離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-11-24
支持自家製
離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-11-24
車仔
離線Hernandez
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-11-24
薩克達不勝真係好令人失望
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-11-24
引用第5樓Hernandez24-11-2011 19:49發表的“”:
薩克達不勝真係好令人失望

係囉,原來預計應該最少有次名爭

何況呢組既種子隊波圖都唔算好強。

應該係三強之爭,近四屆歐霸杯卅歐協杯冠軍(波圖、薩克達、辛尼特)

離線朗拿度
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-11-24
阿仙奴近排個勢好勁, 係唔係安迪逹黎左之後就好左好多?
離線阿清
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-11-24
APOEL未確定首名出線架喎。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-11-24
引用第8樓阿清24-11-2011 22:36發表的“”:
APOEL未確定首名出線架喎。

我改佐但 Upload 時用錯圖

你快過我 我錯未校對就 Post

離線阿清
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-11-24
Ajax最後一場主場出擊,應該可以坐和望贏
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-11-24
目前既形勢,已經出線既九隊,

以西甲、德甲同意甲成績最好,各有兩隊。

西甲:
巴塞隆拿、皇家馬德里

德甲:
拜仁慕尼黑、利華古遜

意甲:
AC米蘭、國際米蘭

英超:
阿仙奴

葡萄牙:
賓菲加

塞浦路斯:
尼科西亞

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-11-24
引用第10樓阿清24-11-2011 22:41發表的“”:
Aax最後一場主場出擊,應該可以坐和望贏 [表情] [表情]

皇馬班後備餓波咁耐,我絕對睇好大炒

PS : Aax <<<< 新官方名稱

離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-11-25
"如果次名出線"就有拜仁/國米/巴塞/皇馬

係唔係同聯賽十六強唔會抽到
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-11-25
引用第13樓打手25-11-2011 01:45發表的“”:
"如果次名出線"就有拜仁/國米/巴塞/皇馬 [表情]
係唔係同聯賽十六強唔會抽到 [表情]

小組賽同過組唔會再碰

同國家唔會再碰

首名只對對其他組次名

但去到八強以上就唔會再有任何規定