• 1236閱讀
  • 12回復

中環空氣排行榜,計全球排名尾八,更遜發展中國家 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線智者

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-11-27
http://www.etnet.com.hk/www/tc/news/categorized_news_detail.php?category=economy&newsid=ETN211125512

中環作為本港政經心臟地帶,空氣質素卻比發展中國家還要落後!世界衛生組織公布全球
565個城市微細懸浮粒子(PM2﹒5)排行榜,有環團以中環PM2﹒5濃度加入排名,發
現本港排尾八,較菲律賓馬尼拉還差。
  世衛今年9月發表全球565個城市PM2﹒5濃度研究報告,由於PM2﹒5非本港法定
監測污染物,世衛排名不包括香港,亦沒有台灣及中國主要城市的數據。
  地球之友取得環保署2010年在本港4個空氣監測站量度PM2﹒5的數據,顯示中環路
邊監測站的PM2﹒5濃度最高,年平均值達每立方米36微克。
  地球之友高級環境事務主任蔡家民指出,中環PM2﹒5的濃度比元朗、荃灣和東涌為高,
主要因為中環監測站設在最多巴士的路邊,顯示車輛排放是最主要的源頭。
  蔡家民形容PM2﹒5是「很陰毒的污染物」,直徑只有2﹒5微米,相等於頭髮的二十八
分之一,能穿透口罩和鼻毛,人體的過濾系統無可避免吸入,直達心肺,嚴重影響公眾健康。
  他引述美國研究指,PM2﹒5濃度每立方米提升10微克,便增加8%的肺癌死亡率;若
以世衞終極指標限定PM2﹒5年平均值為每立方米10微米,則中環錄得36微米的水平,可
令肺癌死亡率增加20%。《香港經濟日報》

希望電動車快D普及

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-11-27
空氣污染最大原因好似係發電廠?

果個係死症,即係就算搞掂汽車,都唔會好得幾多。
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-11-27
引用第1樓bmx2011-11-27 20:10發表的“”:
果個係死症,即係就算搞掂汽車,都唔會好得幾多。 [表情]

集中D起碼易搞D先

離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-11-27
香港地少人多、要分散金融區真係冇可能、
只可以從小做起
離線g3rMan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-11-27
咁旺角呢?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-11-27
引用第3樓托利斯27-11-2011 20:38發表的“”:
香港地少人多、要分散金融區真係冇可能、
只可以從小做起 [表情] [表情]

東九龍金融區
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線WWJD
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-11-28
好野, 巴士公司又可以有藉口改善空氣質素申請加價
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-11-28
引用第1樓bmx2011-11-27 20:10發表的“”:
果個係死症,即係就算搞掂汽車,都唔會好得幾多。 [表情]

其實我一直覺得最大原因係大陸珠三角洲D空氣污染吹落黎HK. 每年只有6-8月呢段時間吹南風先會叫好D.
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-11-28
引用第7樓seattleqoo2011-11-28 19:31發表的“”:
其實我一直覺得最大原因係大陸珠三角洲D空氣污染吹落黎HK. 每年只有6-8月呢段時間吹南風先會叫好D.

都應該唔係覺得了, 東涌果邊對住個海空氣都咁差就係咁原因~~~
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-11-28
引用第7樓seattleqoo2011-11-28 19:31發表的“”:

另一個死症,所以搞咩都無用
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-11-28

呢個應該係其他污染物既主因......但係唔係PM2.5

地球之友高級環境事務主任蔡家民指出,中環PM2﹒5的濃度比元朗、荃灣和東涌為高, 主要因為中環監測站設在最多巴士的路邊,顯示車輛排放是最主要的源頭。

離線RMadrid
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-12-01
根本上我一出街就變吸塵機,係咁索車廢氣
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-12-01

真係要多謝祖國