• 3639閱讀
  • 21回復

拎番hard disk 資料 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線fong711

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-12-13
之前部電腦個底版壞左,但hard disk就冇壞,
有咩方法可以拎番d資料出黎copy落新電腦既hard disk度

因為未搞過呢d野...
如果要拆出黎,有冇咩要注意
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-12-13
買個docking當external hard disk 用

離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-12-13
引用第1樓阿童木2011-12-13 20:58發表的“”:
買個docking當external hard disk 用

幾$$
不過我之前果部harddisk都係得70幾gb
都係睇下點可以拎番d料出黎好過
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-12-13
引用第2樓fong7112011-12-13 21:49發表的“”:
幾$$ [表情] [表情]
不過我之前果部harddisk都係得70幾gb [表情] [表情]
都係睇下點可以拎番d料出黎好過 [表情] [表情] [表情]

百幾,咪就係當ext HDD咁抄返D DATA出黎 
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-12-14
引用第3樓阿童木2011-12-13 23:40發表的“”:
百幾,咪就係當ext HDD咁抄返D DATA出黎  [表情]

呢舊野係咪d舊版既harddisk都support到...
因為之前果兩舊harddisk都差唔多有10年

如果拎出去比人搞..幾$$到
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-12-14
引用第4樓fong7112011-12-14 19:27發表的“”:
呢舊野係咪d舊版既harddisk都support到...
因為之前果兩舊harddisk都差唔多有10年 [表情] [表情]
如果拎出去比人搞..幾$$到 [表情] [表情]

幾$$到就睇佢有點開價....

其實唔洗比人搞,10年hdd前應該係ide介面,你買時要買ide既,新介面叫sata,有d docking ide 同 sata 都同時support,唔好買淨sata介面既就ok啦,你用usb駁住個docking,就好似外置hdd咁,新機見到多個drive,直接入去抄野出黎,你比人搞都係咁架啦。
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-12-14
引用第5樓阿童木2011-12-14 19:42發表的“”:
幾$$到就睇佢有點開價....
其實唔洗比人搞,10年hdd前應該係ide介面,你買時要買ide既,新介面叫sata,有d docking ide 同 sata 都同時support,唔好買淨sata介面既就ok啦,你用usb駁住個docking,就好似外置hdd咁,新機見到多個drive,直接入去抄野出黎,你比人搞都係咁架啦。

咁有冇邊隻牌子同大約$$既資料可以比埋我..thanks
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-12-16
離線ArreatSummit
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-12-16
例如呢一隻佢寫support SATA 2.5 /3.5吋, 係未唔支援IDE ?

http://www.magic-pro.com/product/other/MP-DS168.htm
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-12-16
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-12-16
引用第8樓ArreatSummit2011-12-16 20:54發表的“”:
例如呢一隻佢寫support SATA 2.5 /3.5吋, 係未唔支援IDE ?
http://www.magic-pro.com/product/other/MP-DS168.htm

應該唔得喇。
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-12-16
不過樓主淨係用黎抄data而買一個好似貴少少
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-12-16
引用第9樓阿童木2011-12-16 22:38發表的“”:
例如呢幾個就ok
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1129173141?u=winkeypc2005
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1129258446?u=well.birch
.......

係咪用左呢舊野會解決埋舊款hd同而家呢d底版唔相容既問題
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-12-16
引用第11樓阿童木2011-12-16 22:40發表的“”:
不過樓主淨係用黎抄data而買一個好似貴少少 [表情]

咁點好 查實舊電腦有兩舊HD..不過唔大
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-12-16
引用第12樓fong7112011-12-16 22:44發表的“”:
係咪用左呢舊野會解決埋舊款hd同而家呢d底版唔相容既問題 [表情]

係,當外置hdd用。