• 1804閱讀
  • 25回復

中港速商應付「雙非」孕婦 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-02-01
(綜合報道)(星島日報報道)港區人大常委范徐麗泰昨表示,「雙非」孕婦產子問題不能再等,促請政府短期內再與中央商議解決辦法,但她表明反對修訂《基本法》。她表示,《基本法》廿四條的原意,說明如父母都不是香港永久居民,所生嬰兒不獲居留權,人大常委在九九年釋法時已有清楚解釋,認為毋須修改《基本法》。但港府消息人士指港府尊重法庭裁決,若措施未見有效會作出改善,強調現時社會亦未深入討論應否釋法問題。

全國人大常委范徐麗泰昨指,如特區政府提出行政措施未能解釋「雙非」孕婦來港產子問題,政府就應該與中央商議解決辦法,但她反對修訂《基本法》。她解釋,《基本法》廿四條的原意,說明若父母並非香港永久居民,所生的嬰兒不獲居留權,九九年的釋法時已說明這點。○一年「莊豐源案」終審後,人大法律工作委員會曾發表聲明,表示關注終審法院裁決,與釋法不一致,但當時特區政府基於某些考慮,沒有進一步行動。她認為事隔十年,特區應與中央商討,如何合適解決雙非孕婦問題。

曾任保安局局長的新民黨主席葉劉淑儀及工聯會會長鄭耀棠都支持釋法。葉太指「莊豐源案」終審裁決後,特區政府因當時部分人對釋法的顧慮,沒有要求釋法,當時內地孕婦來港產子亦數目不多。

葉劉鄭耀棠支持釋法

鄭耀棠則強調,行政措施是解決「雙非」孕婦湧港產子的首要方法。他認為,政府未用盡所有行政措施,包括公立醫院全面停收內地孕婦、私營醫院配額收窄等。鄭耀棠表示,待所有行政措施都實施而未見成效時,才應考慮釋法或修改《基本法》,但他個人傾向釋法,認為在有經驗下,釋法的難度較輕,反觀修改《基本法》「不是那麼簡單」。至於會否在兩會提出有關建議,鄭表示與內地有關部門接觸了解情況後,才再作決定。

民主黨何俊仁則重申,釋法會破壞香港的法治精神,「不應再將人大常委會變成更高的終審庭」,強烈反對以釋法解決有關問題。他表示,中國憲法都曾修改五次,修改《基本法》沒有大不了。何又指,香港社會已有簡單共識,就是在港出生的雙非嬰生不應得居港權。他建議港區人大和政協,在今年兩會期間提出修改《基本法》,「今年做不到要再等一年」。

內地孕婦迫爆本港公立醫院,醫管局去年錄得非本地孕婦衝急症分娩個案較前年增兩倍,當中即使無產科的北區醫院亦錄得一百四十宗。醫管局預計來年本地孕婦分娩個案增加,正考慮減少明年非本地孕婦於公立醫院分娩限額數目,甚至完全不收非本地孕婦,三月前會有定案。

http://hk.news.yahoo.com/中港速商應付-雙非-孕婦-220914887.html

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-02-01
政府真係睇住D 雙非係咁湧入黎生仔都當無件事個下好野。

人人都咁著緊係得政府唔爹唔吊………

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-02-01
其實我都唔同意釋法,次次條法例有問題葉劉佢地就話要去釋法,咁法例咪即係有等於無,任由當權者可以隨心所欲去演繹法例?

法例有問題應該去修改,唔係「釋法」!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-02-01
引用第0樓freezefox2012-02-01 10:10發表的“中港速商應付「雙非」孕婦”:
全國人大常委范徐麗泰昨指,如特區政府提出行政措施未能解釋「雙非」孕婦來港產子問題,政府就應該與中央商議解決辦法,但她反對修訂《基本法》。她解釋,《基本法》廿四條的原意,說明若父母並非香港永久居民,所生的嬰兒不獲居留權,九九年的釋法時已說明這點。○一年「莊豐源案」終審後,人大法律工作委員會曾發表聲明,表示關注終審法院裁決,與釋法不一致,但當時特區政府基於某些考慮,沒有進一步行動。她認為事隔十年,特區應與中央商討,如何合適解決雙非孕婦問題。
.......

不知所謂...
好在佢冇份選特首,咁既野都講得出。
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-02-01
引用第2樓bmx2012-02-01 10:53發表的“”:
其實我都唔同意釋法,次次條法例有問題葉劉佢地就話要去釋法,咁法例咪即係有等於無,任由當權者可以隨心所欲去演繹法例?
法例有問題應該去修改,唔係「釋法」! [表情]

其實行政措施係可以的,係政府冇膽去做~
例如要有齊幾項政府出的文件,衝閘冇得發出世紙等等,冇犯規先可以發出世紙咪得lor...
你睇美國,過關時D海關幾串?香港政府就係冇膽做~
非雙問題唔應該只係針對內地人,呢個係我最唔同意的地方。
[ 本文被liuming在2012-02-01 14:02重新編輯 ]
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-02-01
引用第4樓liuming2012-02-01 10:58發表的“”:
其實行政措施係可以的,係政府冇膽去做~
例如要有齊幾項政府出的文件,衝閘冇得發出世紙等等,先可以發出世紙咪得lor...
.......

鬼咩,呢個香港政府係弱勢政府,咩野都唔敢自己揸主意,所有野都要睇中央同班富豪頭。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-02-01
引用第3樓liuming2012-02-01 10:53發表的“”:
不知所謂...
好在佢冇份選特首,咁既野都講得出。

你指邊方面?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-02-01
引用第2樓bmx2012-02-01 10:53發表的“”:
法例有問題應該去修改,唔係「釋法」! [表情]

因為係佢地眼中,基本法係神聖不可侵犯的!咁又點可以改呢?

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-02-01
引用第7樓freezefox2012-02-01 11:05發表的“”:
因為係佢地眼中,基本法係神聖不可侵犯的!咁又點可以改呢? [表情]

譚志源:修改基本法需社會共識 將小心聆聽

中評社香港1月31日電卅香港政制及內地事務局局長譚志源表示,留意到社會正醞釀有關修改基本法及解釋基本法,以解決“雙非”孕婦來港產子的問題,政府會小心聆聽,強調必須先有社會共識。

香港電台報道,譚志源指出,修改基本法程序繁複,要由政府提案,經全體立法會議員三分之二通過;三分之二港區人大代表通過;及基本法委員會通過,最後亦要一年一次的全國人大會議通過,要解決迫在眉睫的問題,可能會有時間性問題,因此行政長官早前已提出幾項即時行政措施解決,相信有一定成效。

譚志源否認政府有夕陽政府心態,不願處理修改基本法問題,強調修改或解釋基本法涉及憲制性文件,要以最大謹慎處理。

http://www.chinareviewnews.com/doc/1019/9/5/5/101995525.html?coluid=0&kindid=0&docid=101995525&mdate=0131120419

唔知係唔係因為修改基本法要「全體立法會議員三分之二通過」,即係無形中俾左權俾班泛民議員,所以佢地成日就想撓過呢個程序用「釋法」去做真正的「修改」。
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-02-01
引用第6樓freezefox2012-02-01 11:04發表的“”:
你指邊方面?

單單係佢講99年釋法可解決非雙的問題,已經覺得佢好不知所謂...

當年人大係就港人內地子女釋法,而唔係雙非...
人大法工委份回歸前講雙非無居港權既文件,係意見!!!
而唔係經釋法程序出黎...
理論上一d法律效力都冇...

依家基本法奶晒野都算...
仲要教人破壞香港法治??
你要為釋法造勢都算,亂咁講野真係好不知所謂...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-02-01
引用第8樓bmx2012-02-01 11:16發表的“”:
唔知係唔係因為修改基本法要「全體立法會議員三分之二通過」,即係無形中俾左權俾班泛民議員,所以佢地成日就想撓過呢個程序用「釋法」去做真正的「修改」。 [表情]

x2
係面子問題,拒絕認錯~

成日話愛國愛黨的科高,麻煩你出黎解釋下祖國點解係呢個問題上視而不見?
係關鍵位置著眼於邊個主導的問題??
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-02-01
引用第8樓bmx2012-02-01 11:16發表的“”:
唔知係唔係因為修改基本法要「全體立法會議員三分之二通過」,即係無形中俾左權俾班泛民議員,所以佢地成日就想撓過呢個程序用「釋法」去做真正的「修改」。 [表情]

除此之外,修改基本法程序繁複亦的確係原因之一黎既。唔同話修改香港本地既法律,自己關門攪掂算數,太多關卡要過,仲要驚動埋阿爺。D 人梗係諗,可以唔攪就最好唔攪啦。

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-02-01
引用第10樓liuming2012-02-01 11:57發表的“”:
x2
係面子問題,拒絕認錯~
.......

估唔到我地有人愛黨...XD
只愛足球
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-02-01
引用第12樓迪克2012-02-01 12:12發表的“”:
估唔到我地有人愛黨...XD

我係愛國但不支持現今的共產黨...
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-02-01
引用第10樓liuming2012-02-01 11:57發表的“”:
x2
係面子問題,拒絕認錯~
.......

你地自己都唔緊張,祖國為咩要緊張?