• 21570閱讀
  • 721回復

[無奶油唔獨立出post]唐英年九龍塘大宅僭建事件。 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 660  發表于: 2012-06-25
引用第659樓freezefox2012-06-25 17:30發表的“”:
我無呢方面既專業知識。我好難批評話佢合唔合理。

老老實實...
有人話普通人都識睇~
亦有人以專業資格黎做檔箭牌...
問題是如果公眾不信的話~
有多少個專家行出黎話佢無姑都冇用...

我覺得佢係無心之失~(未必係佢負責起的)
但好大機會佢係講大話,早在選舉時已經知有問題~
(因為記者問佢,佢話有兩位專家睇過,但依家又唔肯交代)
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 661  發表于: 2012-06-25
引用第660樓liuming2012-06-25 17:38發表的“”:
老老實實...
有人話普通人都識睇~
.......

兩件事。

一,測量師學會既呢番說話,內容有幾多成係真,我地外行人真係無辦法知道。但內行人一定知啦。我又唔信全港既測量師都會企哂係佢個邊。一定會有人企出黎講番你聽,邊D 可信邊D 推委。當然,呢D 人講既野又未必全然可信。你會係唔同既渠道,收集到唔同既資訊,然後你可能就要自己判斷,邊個比較可信了。

至於CY 既問題,就唔係專業既問題。係處理既問題。首先,佢同唐唐最大既分別係,唐唐係自己(或佢太太)親自策劃個個潛建的。你極難推卸個責任。即係等如。你本身就係個個小偷。比人當場拉左,仲有咩可以講?CY 就係買番黎既單位係潛建,唔係佢自己潛建。若然佢唔係特首,一般巿民遇到咁既情況,直頭可以話自己係「受害人」添!但佢係特首,情況就有所不同。但極其量,佢只係接左賊贓,而唔係小偷。宜家佢伸辯既理由就係話佢唔知個D 係賊贓。而你信唔信佢唔知。

我覺得佢未必唔知,但就心存僥倖,諗住又唔係我自己潛建,買番黎就係咁架嘛(其實一般人都一定有呢種心態的。呢方便大家要公平少少,佢係特首,但同時佢都係芸芸業主之一)。所以無好認真咁去處理。唔多唔少都可以理解為失職!普通巿民黎講,只係小事。但對一個特首黎講,仲要係選舉個陣不斷用潛建問題去攻擊對手既人黎講,成件事既意思就大大不同了。

所以,若然證明到,佢無可能唔知到個D 係潛建物!佢有心穩暪,定係證明到,佢真係有可能唔知個D 係潛建物,無心穩暪,個結論可以好大分別。個結論咁大分別,而呢樣野又涉及專業知識,係咪應該聽多D 唔同既專業人士比既意見會好D。

迪神應該都係專業人士啦。所以我第一時間問佢個段野既可信性有幾高囉。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 662  發表于: 2012-06-25
引用第657樓freezefox2012-06-25 17:19發表的“”:
咁以你既專業知識睇,你覺得佢講得通唔通?

理論上佢真係唔係屋宇測量果範,對building ordinance唔係最理解,但咩叫潛建咩叫合法建造佢冇可能唔知,尤其佢果範其中一個責任就係物業估價,查圖則果d步驟基本過基本,見到張屋宇處批則圖同宜家唔一樣都知咩事啦
仲要佢係poly讀過building surveying
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 663  發表于: 2012-06-25
今日報紙先踢爆佢講大話

原本只係認買二手樓

原來佢係買一手屋

即係賣比佢既係地產商

中間無任何人接手過

即係肯定係由梁振英僭建

唔關其他人事
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 664  發表于: 2012-06-26
引用第663樓啪啪啪啪啪啪2012-06-25 23:16發表的“”:
今日報紙先踢爆佢講大話
原本只係認買二手樓
原來佢係買一手屋
.......

會唔會係有人一手用公司買左, 之後CY 買公司既方式黎持有物業?
豪宅好多時咁樣黎避印花稅
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 665  發表于: 2012-06-26
梁振英僭建門疑點越揭越多

~ 99年大宅買賣協議加入梁同意放棄日後追究物業違規權利的條款,有律師指這意味買家可能早知物業有僭建

~ 牽涉人物與梁振英關係密切,為大宅裝修的德基設計工程是梁的支持者羅康瑞瑞安集團旗下;負責擬定買賣合約的律師羅志力與梁友好;收樓的是戴德梁行前高層李健國

~ 梁稱曾委託的兩名律師及一名建築師檢查大宅後認為無僭建,但不肯公開其身份,傳媒無從求證

~ 自爆數月前已知雜物房僭建,為何選舉期間一直隱瞞及講大話?

~ 梁稱是二手業主,候特辦其後又承認梁宅是向發展商買入

~ 辯稱是產業測量師,對僭建認識不多,但梁74年在理工學院取得建築測量高級文憑。據屋宇署作業備考,測量師學會會員近三年內有一年工作經驗已可成為認可人士審視僭建,反映梁不懂區分僭建的說法牽強

~ 自稱僭建地庫一直空置,在當選後才裝修和裝冷氣,但02年舊照顯示冷氣早已安裝,地庫到底有何用途?

~ 一直沒解釋僭建物由誰興建,無交代因僭建物獲得地價得益額

資料來源:《蘋果》資料室
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 666  發表于: 2012-06-26
引用第665樓國球旗2012-06-26 09:13發表的“”:
梁振英僭建門疑點越揭越多
~ 99年大宅買賣協議加入梁同意放棄日後追究物業違規權利的條款,有律師指這意味買家可能早知物業有僭建
~ 牽涉人物與梁振英關係密切,為大宅裝修的德基設計工程是梁的支持者羅康瑞瑞安集團旗下;負責擬定買賣合約的律師羅志力與梁友好;收樓的是戴德梁行前高層李健國
.......

CY真係不停咁講大話
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 667  發表于: 2012-06-26
引用第666樓Ar敬2012-06-26 09:30發表的“”:
CY真係不停咁講大話 [表情]

梁振英簽訂的臨時買賣合約,有自願放棄就僭建追討的條款(黃色部份)。
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 668  發表于: 2012-06-26
引用第667樓國球旗2012-06-26 09:34發表的“”:

.......

生果日報搵到咁多資料

CY今次如果唔係俾人踢爆,佢又點會拆僭建
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 669  發表于: 2012-06-26
引用第668樓Ar敬2012-06-26 09:40發表的“”:
生果日報搵到咁多資料 [表情]
.......

搵到都無用,第一佢一定唔會辭職,把口話一力承擔,實際拖字訣等件事不了了之。

況且,好多人都唔當呢件事係咩一回事,尋日同個同事傾開呢個問題,佢一句話「拆左咪算囉,攪多咁野做乜,唔通又再選過咩!」

呢樣正正係無普選,覺得邊個做都一樣,愚民政策下既成果。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 670  發表于: 2012-06-26
引用第662樓迪神2012-06-25 20:01發表的“”:
理論上佢真係唔係屋宇測量果範,對building ordinance唔係最理解,但咩叫潛建咩叫合法建造佢冇可能唔知,尤其佢果範其中一個責任就係物業估價,查圖則果d步驟基本過基本,見到張屋宇處批則圖同宜家唔一樣都知咩事啦 [表情]
仲要佢係poly讀過building surveying [表情]

專業意見呀!

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 671  發表于: 2012-06-26
引用第663樓啪啪啪啪啪啪2012-06-25 23:16發表的“”:
今日報紙先踢爆佢講大話
原本只係認買二手樓
原來佢係買一手屋
.......

嘩!咁就涉及誠信問題囉喎。同唐英年個單無分別架啦喎。

宜家佢唔係接左賊贓,係直頭係個個賊喎!

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 672  發表于: 2012-06-26
我覺得佢仲衰過唐英年個單
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 673  發表于: 2012-06-26
引用第669樓國球旗2012-06-26 09:48發表的“”:
搵到都無用,第一佢一定唔會辭職,把口話一力承擔,實際拖字訣等件事不了了之。
.......

蘋果想好似當年做程介南咁做CY...

可惜今次明報唔爭氣...
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 674  發表于: 2012-06-26
引用第672樓迪神2012-06-26 13:24發表的“”:
我覺得佢仲衰過唐英年個單 [表情] [表情] [表情] [表情]

唐英年夠話就算佢做唔們特首...都會企出黎做個大丈夫...貢獻社會啦...

你知道佢選後去左邊嗎?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...