• 7717閱讀
  • 237回復

四億船隊 百萬佳餚 曾商勾結... [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2012-02-22
引用第26樓freezefox2012-02-22 12:13發表的“”:
但有d 野證據確鑿,有d 野卻純係「消息人士」話!
.......

「消息人士」又好、「二五仔」又好、「老屈」又好,呢的相根本無可能「咁岩」係現場可以影得到,係曾蔭權身邊應該俾人插左針係度,完全清楚佢既一舉一動。
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2012-02-22
引用第29樓國球旗2012-02-22 12:17發表的“”:
齋睇佢地背後嘅利益集團千絲萬縷關係已經夠晒精彩 [表情]

今次仲要鬥到你死我活,「竊聽風雲」、「無間道」咩都出齊。
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2012-02-22
咁玩法...真係會死人o架喎
只愛足球
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2012-02-22
引用第32樓迪克2012-02-22 12:21發表的“”:
咁玩法...真係會死人o架喎

蠱惑仔系列
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2012-02-22
其實可能都係亞爺既手下...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2012-02-22
係呢個敏感關鍵時刻,仲要同班關鍵人物既富商出去三日兩夜,真係無咩可能剩係吃喝玩樂。

大家一定係有野傾,仲要一定係關於今次既選舉,至於係唔係東方所講既「驚天大陰謀」就唔知啦。
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2012-02-22
引用第35樓bmx2012-02-22 12:33發表的“”:
係呢個敏感關鍵時刻,仲要同班關鍵人物既富商出去三日兩夜,真係無咩可能剩係吃喝玩樂。
大家一定係有野傾,仲要一定係關於今次既選舉,至於係唔係東方所講既「驚天大陰謀」就唔知啦。 [表情]

覺得佢一定係做緊出賣香港人既事...

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2012-02-22
引用第36樓sun2012-02-22 12:53發表的“”:
覺得佢一定係做緊出賣香港人既事... [表情] [表情] [表情]

香港人?

放心。佢地從來都無將香港人放在眼內。
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2012-02-22
引用第37樓bmx2012-02-22 12:58發表的“”:
香港人?
放心。佢地從來都無將香港人放在眼內。 [表情]

成班賤人...

快d拉哂佢地去 ICAC啦...哈哈哈...

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2012-02-22
引用第38樓sun2012-02-22 13:00發表的“”:
成班賤人... [表情] [表情] [表情]
快d拉哂佢地去 ICAC啦...哈哈哈... [表情] [表情] [表情]

ICAC?

早就已經俾佢地控制左啦。
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2012-02-22
引用第39樓bmx2012-02-22 13:02發表的“”:
ICAC?
早就已經俾佢地控制左啦。 [表情]

點解由你個口講出黎...特別易明既...?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2012-02-22
引用第39樓bmx2012-02-22 13:02發表的“”:
ICAC?
早就已經俾佢地控制左啦。 [表情]

你講之前個個唔知咩名話,係ICAC 做到好高層又玩打拳既個個個單野?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2012-02-22
引用第40樓sun2012-02-22 13:07發表的“”:
點解由你個口講出黎...特別易明既...? [表情] [表情] [表情]

引用第41樓freezefox2012-02-22 13:08發表的“”:

你講之前個個唔知咩名話,係ICAC 做到好高層又玩打拳既個個個單野?

係網上搵返黎,關於現任廉政專員湯顯明︰

湯顯明鬼祟續約轟動

【本報訊】廉政公署人員屆退休年齡仍獲續任已非首次,當中以廉政專員湯顯明○九年獲曾蔭權續約三年最為轟動;此外早前執行處前助理處長岳士彬亦於退休後獲重新聘任為廉政建設研究中心總幹事。今次廉署老將貝律獲晉升,令人擔心是有人刻意製造「先例」,讓更多廉署中人在退休後可續「留低」,或令廉署成為「退休樂園」。而執行處首長李銘澤於下月便屆六十歲退休年齡,但政府至今未公布其接任人選,引起多方揣測。 (2011年11月21日東方日報節錄)

湯顯明是曾蔭權馬房的人,受到曾特首特別眷顧,得以拾級而上,在2007年當上廉政專員。兩人的關係要追溯到在貿易署共事的年代。因為共事過而有機會觀察下屬的工作表現,繼而另眼相看,委以重任,本來無可厚非,全世界都是這樣,某程度上的用人唯親cronyism,在所難免。標少印象中湯顯明是十分平庸的人,未當上廉政專員之前,他是海關關長。以他那種吃喝玩樂性格,升遷應該在海關止步。作為廉政專員,個人操守尤其重要,應符合社會的訴求。可是,湯顯明當上專員之後,依然北上跟大陸公安飲酒唱K,同行廉署女下屬儼然變成三陪女郎。這種心智,何以作為肅貪倡廉的典範。故此,標少認為,自姬達(Sir Jack Cater)以降,湯顯明是最差的亷政專員。

http://billsiu.blogspot.com/2011/11/blog-post_21.html

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2012-02-22

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2012-02-22
坐富豪機遊埠 曾蔭權貪完再貪
曾蔭權臨卸任前趁機「歎到盡」的「豪遊」醜聞愈揭愈多。原來他在參加城中富商安排的三日兩夜澳門豪華遊之前一周,曾休假四天,期間接受有「重慶富商」之稱的張松橋款待,聯同十多名商界知名人士登上超豪私人飛機,直飛泰國布吉,渾然忘卻他的特首身份,「曾商勾結」的嫌疑愈來愈大。東方報業集團記者向張松橋查詢是否曾以私人飛機接載曾蔭權夫婦同往泰國遊玩,張支吾以對多次以「我唔明白」作回應,但並無否認與曾氏聯袂出遊。

消息人士向本報指出,曾蔭權與妻子鮑笑薇,早前聯同張松橋及十多名商界知名人士,乘坐張松橋價值逾三億元的私人飛機,前往泰國布吉遊玩,回港後未幾又再出席澳門超豪遊艇之旅。

特首辦昨日回覆查詢時承認,曾蔭權與妻子於本月九日下午至十二日離港休假,期間接受友人邀請乘坐其私人飛機往返泰國。不過,曾蔭權又再次聲稱今次泰國之旅並非完全免費,甚至不覺得有任何問題。

特首辦直認 唔當有問題
特首辦表示,一般情況下,當行政長官收到類似的邀請,在沒有利益衝突的前提下,會考慮接受邀請,但會以市場價格支付相若行程的交通費用。行政長官已按照同一原則支付是次行程的交通費用予飛機機主,金額與購買商營機票相若。

記者昨日曾致電張松橋,查詢布吉「特首自由行」的私人飛機是否由他提供;同時,由於三艘接載曾蔭權豪遊澳門的遊艇,其中一艘名稱為「Cross Harbour」,正與張松橋任主席的港通控股有限公司英文名稱相同,本報亦一併查問他是否該遊艇的船東。

張松橋頻講「我唔明白」
但張松橋支吾以對,不斷以「我唔明白」回應,在記者幾經追問下,他才表示「我了解清楚再覆你!」之後記者到港通控股在灣仔君悅酒店舉辦的新春晚宴場地,希望訪問張松橋,甫準備進入宴會廳,即被酒店保安人員截停,並追問:「你係唔係《東方日報》記者?」

保安人員並且表明,主人家已經事先交帶,昨日的場合不邀請記者,並要求記者離開。其後記者再向其他職員了解,對方指張松橋有出席晚宴。

記者與張松橋電話對答
(記:記者 張:張松橋)

記:張生,我想問吓你係咪用遊艇同飛機載過特首去玩?

張:我……我都唔明你哋講乜……

記:張生,你係唔明我哋……

張:好多嘢,我都唔明,點解你哋要報……

記:張生,你嘅意思係唔明點解我哋報道特首坐遊艇去玩?咁其中一隻遊艇叫Cross Harbour,係唔係你擁有呢?

張:我都唔知你講乜,我都唔明你哋報道……

記:張生,我哋都係想搞清楚,你上個月有無用私人飛機載曾蔭權兩公婆去布吉玩呢?

張:我都唔明你講乜,等我了解清楚先再覆你啦!

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120222/00174_001.html

東X又爆料??