• 2373閱讀
  • 34回復

[日本]peach撼國泰港航... [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-03-07
— 本帖被 迪神 從 【消費特區】 移動到本區(2012-08-03) —
7月2日起,香港人飛往大阪,不一定要乘搭國泰(293)了!港資第一東方投資集團與全日空組建的日本首家廉價航空公司peach,已鐵定7月開辦關西飛香港航線,機票售價尚未落實,但肯定低過國泰的約5000元,一星期有7班機由香港飛關西。現時每日有5班機由香港直航大阪,三班屬國泰,兩班屬香港航空。

peach撼國泰港航
peach以關西為基地,暫時該公司只經營日本內陸航線,上周四第一東方董事長兼首席執行官諸立力在大阪至福岡及札幌線的啟航儀式上透露,其他新航線將於下半年陸續開通,包括首爾、沖繩、香港及台北,其中關西飛香港航班會於7月2日零晨抵港,隨即會飛返關西,「咁樣可以慳番泊香港機場嘅過夜費」。

除了上述目的地,據悉,peach還會開辦飛北京、上海的航線,並爭取在9月份中日建交40周年之時啟航。

peach在關西註冊,起步投資額達150億日圓(約15億港元),諸立力料3年可回本,「我哋係全球資金最雄厚嘅LCC(廉價航空公司),股東已預備好再投多150億日圓,幾時投入視乎幾時買飛機。」現時peach選用了空中巴士A320,10部機全是「乾租」,下一步鎖定目標是2016年面世的A320 neo,「因為話呢個新款慳15%油」。

諸立力續稱,peach得到關西政府大力支持,包括豁免首年降落費及特別開設廉航泊位,10月份啟用,而peach將以「5年帶600萬中國遊客到日本」作回饋。

除了廉價機票,諸立力表示,其他配套投資已如箭在弦,「我哋會有partner(夥伴)做GSA(總代理);另外希望一兩年內實現到酒店投資,未來10年成個亞洲需要8.5萬個機師,個個都面對唔夠機師,我哋會自己train(訓練);油價佔成本30%,家我哋規模咁細未使做住,但我哋已經成立咗一個小組預備做呢件事,ANA(全日空)有trading desk(交易枱)日日做呢樣嘢,小組正向佢哋學習。」

記者何凱兒日本大阪報道

from:http://www.getjetso.com/jetso/13330

又有荀野...密切期待!
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-03-07
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線庭...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-03-07
大阪
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-03-07
引用第1樓煙花2012-03-07 11:56發表的“”:
最鐘意坐平野,睇黎有機會飛下年飛下大阪wow [表情]

新航線頭些日子就一定荀...
下年可能未必再有咁荀的...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-03-07
引用第2樓庭...2012-03-07 11:58發表的“”:
大阪 [表情] [表情]

仲有係7月既大減價日子...

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-03-07
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-03-07
引用第3樓sun2012-03-07 12:07發表的“”:
新航線頭些日子就一定荀...
下年可能未必再有咁荀的...
.......

完全係睇正呢點~~

期待中~~
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-03-07
引用第5樓煙花2012-03-07 12:11發表的“”:
唔荀咪唔去 [表情] [表情]
今年再plan 旅行我唔洗結婚鳥 [表情] [表情]

結完婚未大把水可以再去囉...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-03-07
引用第6樓sikingthegreat2012-03-07 12:29發表的“”:
完全係睇正呢點~~ [表情] [表情]
期待中~~ [表情] [表情]

不過估計7月中打後都會貴返...始終係summer既旺季!

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-03-07
相信7月2至7月14日都會係一個幾荀既難得機會!

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-03-07
離線庭...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-03-07
引用第4樓sun2012-03-07 12:09發表的“”:
仲有係7月既大減價日子...
[表情] [表情] [表情]

7月好熱
不過之後d大時大節就唔駛捱貴機票
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-03-07
離線庭...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-03-07
引用第12樓煙花2012-03-07 13:32發表的“”:
咪一樣貴,只係無咁貴姐...

慳得一蚊得一蚊
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-03-07