• 6933閱讀
  • 138回復

[意見]最佳文章規則更改建議 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2012-04-24
另外,大家都傾向簡單方法既話,咁我地維持由兩位總版做最後評審既原有做法。只係加入會員推介一項就OK了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2012-04-24
引用第69樓Gabriel2012-04-23 19:16發表的“”:
我都係對兩個方案無咩意見
不過我覺得有篇野具體d講下會員提名既方法、基本準則等等既指引
咁會方便d同容易d吸引到會員主動去提名 [表情]

呢個合理。傾好哂後就寫埋個指引出黎啦。

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2012-04-24
引用第74樓freezefox2012-04-24 12:00發表的“”:
其實我覺得無衝突!
.......

其實最好趁而家傾埋何謂「最」佳,一個版應該只選一篇,定係可以選超過一篇。

又或者將「每月最佳文章」,改為「每月優秀文章」之類。

另外,得獎原因好多時係「引起討論」,好多時樓主只係帶出一個話題,之後參與度唔高,評審亦應該留意值唔值得選為最佳文章。
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2012-04-24
引用第77樓國球旗2012-04-24 12:21發表的“”:
其實最好趁而家傾埋何謂「最」佳,一個版應該只選一篇,定係可以選超過一篇。
另外,得獎原因好多時係「引起討論」,好多時樓主只係帶出一個話題,之後參與度唔高,評審亦應該留意值唔值得選為最佳文章。
.......

認同, 如樓主參與度不高或甚至係零參與, 但該TOPIC又實在好值得討論, 咁我覺得只須對該TOPIC加分就夠了~
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2012-04-24
另諗起一樣野, 唔知算唔算題外話, 有時一個TOPIC可能話題性不高, 但卻出現熱烈討論情況, 有時或係在該TOPIC的回文中突然出現一些可供吹水條件, 例如某回應極膠或極黃等等, 此類看似熱烈, 但其實吹水居多的........咁又如何處理這種提名?
又, 有一些有心的會員在某些TOPIC的回覆提供一些極有見地的見解、分析, 從而令一個普通的TOPIC生色、令一個有潛質的TOPIC錦上添花(如單車兄的複雜簡單化的數理分析), 咁我覺得係咪可以對此種回覆另外嘉許...........
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2012-04-24
引用第78樓麻凡2012-04-24 13:20發表的“”:
認同, 如樓主參與度不高或甚至係零參與, 但該TOPIC又實在好值得討論, 咁我覺得只須對該TOPIC加分就夠了~

我又唔係咁睇。我覺得「參與度」並不一定同最佳或優秀劃上必然關係。雖然好多時都有關係。

例如,有人創作左一篇好優秀既散文,放上黎之後,大家都好欣賞文章既內容。咁,即使樓主係POST 完篇文之後一直都唔再留言,呢篇仍然係一篇優秀文章。佢既參與度同篇文是否優秀,係呢個情況下,未必有必然既關係。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2012-04-24
引用第77樓國球旗2012-04-24 12:21發表的“”:
.......

第一第二點的確應該討論。

第三點我認為無必然既準則。有時要睇參予度,有時未必需要睇參予度。要視乎實際情況。

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2012-04-24
引用第74樓freezefox24-04-2012 12:00發表的“”:
其實我覺得無衝突!
.......

一個版選一篇會較好吧
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2012-04-24
引用第77樓國球旗24-04-2012 12:21發表的“”:
.......

後面果段講得幾好

呢個都係我取捨既原因

對我黎講

長篇或多人回覆既文章 =/= 最佳

我希望樓主要多參與討論

同埋更重要既係避免太容易離題

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2012-04-24
引用第79樓麻凡24-04-2012 13:33發表的“”:
另諗起一樣野, 唔知算唔算題外話, 有時一個TOPIC可能話題性不高, 但卻出現熱烈討論情況, 有時或係在該TOPIC的回文中突然出現一些可供吹水條件, 例如某回應極膠或極黃等等, 此類看似熱烈, 但其實吹水居多的........咁又如何處理這種提名?
又, 有一些有心的會員在某些TOPIC的回覆提供一些極有見地的見解、分析, 從而令一個普通的TOPIC生色、令一個有潛質的TOPIC錦上添花(如單車兄的複雜簡單化的數理分析), 咁我覺得係咪可以對此種回覆另外嘉許...........

通常回覆有價值既我都會加分

不過回覆又真係唔知點獎賞好

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2012-04-24
壇主係咪已有定案

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2012-04-24
引用第84樓啪啪啪啪啪啪2012-04-24 15:37發表的“”:
通常回覆有價值既我都會加分
不過回覆又真係唔知點獎賞好

如果同意的話, 細節可以再傾啫, 例如覺得回得好既, 獎佢一分, 累積到五分就一個貢獻值咁上下啦.......
獎勵有質素回文, 其實目的同最佳文章有類同, 都係對一D有心既會員的一種鼓勵, 對個壇都係好事。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2012-04-24
引用第82樓啪啪啪啪啪啪2012-04-24 15:33發表的“”:
一個版選一篇會較好吧

一般言,當然是了。太多「最佳」即係無最佳。

但遇到有時真係同一版有兩篇都好好既文章既時候(我相信呢種情況只會好間唔中先出現),我地係咪可以考慮多選一篇出黎表揚呢?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2012-04-24
引用第85樓啪啪啪啪啪啪2012-04-24 15:41發表的“”:
壇主係咪已有定案 [表情] [表情]

宜家咪就係逐步定案中囉。

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 89  發表于: 2012-04-24
引用第88樓freezefox2012-04-24 17:35發表的“”:
宜家咪就係逐步定案中囉。 [表情]

真係辛苦哂!
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...