• 1639閱讀
  • 15回復

城市電訊宣布退出香港電訊業務,出售香港寬頻 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線g3rMan

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-04-11
《復牌公告》城電<01137.HK>退出電訊市場專攻多媒體 派特別息2.5元

城市電訊<01137.HK>今早復牌並宣布退出香港及加拿大電訊業務,向私募基金CVC旗下Metropolitan Light出售香港寬頻及相關附屬,總代價50.12億元,預計出售收益35.42億元。所得淨額49.97億元,宣派特別息20.22億元,即每股2.5元;餘款保留作持續發展及拓展多媒體中心之用。

現時,城電計劃於今年5或6月就多媒體中心建築工程進行招標,預計耗資不少於8億元打造,預期2014年4月全面投入運作。多媒體業務未來四年動用資金預期不少於25億元,預計2013年開始錄得收益。(de/d)

阿思達克財經新聞

http://www.aastocks.com/tc/News/HK6/65/NOW.483971.html
離線g3rMan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-04-11
咁多$$$$$用黎搞電視台?
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-04-11
引用第0樓g3rMan2012-04-11 18:51發表的“城市電訊宣布退出香港電訊業務,出售香港寬頻”:
《復牌公告》城電<01137.HK>退出電訊市場專攻多媒體 派特別息2.5元
城市電訊<01137.HK>今早復牌並宣布退出香港及加拿大電訊業務,向私募基金CVC旗下Metropolitan Light出售香港寬頻及相關附屬,總代價50.12億元,預計出售收益35.42億元。所得淨額49.97億元,宣派特別息20.22億元,即每股2.5元;餘款保留作持續發展及拓展多媒體中心之用。
.......

要改名了...
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-04-11
引用第1樓g3rMan2012-04-11 18:53發表的“”:
咁多$$$$$用黎搞電視台? [表情]

隨時一鋪清袋
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-04-11
引用第3樓fong7112012-04-11 19:27發表的“”:
隨時一鋪清袋 [表情] [表情] [表情]

咁又好過broadband果邊做爛市...不過的確幾冒險既,依家牌都未有
[ 本文被智者在2012-04-11 19:37重新編輯 ]

離線始希
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-04-11
香港寬頻...不會吧..市場佔有率那麼高..放棄??
放棄去攻佔一未知市場..??成竹在胸...??
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-04-11
香港寬頻-0-
會唔會影響日後運作,我用緊嫁喔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-04-11
引用第4樓智者11-04-2012 19:31發表的“”:
咁又好過broadband果邊做爛市...不過的確幾冒險既,依家牌都未有 [表情]

做爤市?

我覺得依家貴到

仲貴過網上行
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-04-11
引用第7樓啪啪啪啪啪啪2012-04-11 21:55發表的“”:
做爤市?
我覺得依家貴到 [表情] [表情]
.......

香港既broadband差唔多係全世界最平

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-04-11
引用第8樓智者11-04-2012 22:00發表的“”:
香港既broadband差唔多係全世界最平 [表情]

仲有電話費果類都係
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-04-13
睇一本書王維基「賣仔」
公開秘密 名著《 JUSTICE》啟發

【本報訊】城市電訊(1137)押注電視惹來全城關注,主席王維基就「賣仔」首度開腔,稱受哈佛大學教授名著《JUSTICE》(中文譯名:正義)啟發而選擇走上不歸路!但市場卻一面倒看淡,城電股價昨急挫逾一成。

業界人士保守估計,城電經營電視的每年營運成本最少 5億元,加上龐大資本開支,「賣仔」所得絕不夠燒!

城電以 50 億元出售旗下香港寬頻,扣除 20 億元派特別股息,套現 30 億元押注多媒體業務,向來自信的王維基一改敢言作風,未有向外多談半句,昨日他出席公開埸合時數度被現場記者圍堵追訪,最終王維基在台上發言時稱,「呢個秘密都未講過的,呢本書(正義)其實對我人生有好大的啟發,是我過往一段日子作出好大膽動作的核心動力,(亦解釋到)近兩日大家關心的事,為何我會作出如此重大決定,呢本書對我的啟蒙和指導很多。」據了解王維基半年前接觸此書,自此不時向身邊人推介,深被書中「每事有不同角度,凡事無絕對」的主旨所影響。

當年城電轉戰寬頻生意,亦令公司蝕足七年,但當時仍有 IDD 及寬頻月費收入的現金流支持,如今魔童出售現金牛,靠的是「賣仔」套現的 30 億元,雖然城電聲稱未來四年「燒錢」最少 25億元,但有資深電視業界人士指,「30億元肯定唔夠燒!不以電視廣播(511)每年逾 20 億元的營運成本作比較,單是亞視,每年營運成本就 5 億元, 2 億元廣告收入,淨輸 3 億元!」還有製作成本,城電計劃今年製作 260 小時電視劇集,以王維基披露每小時 100萬元製作費計,一年已要 2.6 億元,還未計新聞頻道及其他時段的內容成本。上述成本,尚未計算將軍澳媒體中心最少 8億元的資本投資。

再睇兩家收費電視表現,有線(1097)經過首兩年虧損後連年賺錢,但近四年接連虧損,過去 14年淨賺 5000 萬元。電盈(008)03 年重投收費電視亦虧損多年,旗下 now 寬頻電視要至 09 年才收支平衡。

收入方面,王維基曾表示主要靠廣告及賣埠,但業內人士指,「亞視有龐大的國企落廣告都係得億幾兩億,王維基肯定攞唔到呢批客。」此外,業界人士續指,目前兩家免費電視台的覆蓋逾 90%,但城電承諾的覆蓋為 75%,大型廣告客戶根本不會冒險在城電落廣告。至於賣埠更非想象中容易,據了解目前一線演員擔正的劇集每集賣埠亦只是數千美元。

前日城電公佈高價出售香港寬頻兼派特別息,刺激股價逆市升 5%,但市場經過「冷靜」下來,昨日則逆市大跌 10.3%,市值單日蒸發 4.2 億元!分析員表示,「電視唔同電訊,後者可以鬥平,但做電視係講求技術與藝術,識做電訊唔等同識做電視,你睇 now 同有線,人地係收費電視,有月費收入,都要蝕好多年啦。」

城電拓電視業不明朗因素
• 龐大營運及資本開支,未來 4 年最少 25 億元
• 啟播初期的網絡覆蓋及收視難與現行者比較,較難吸引大量廣告客戶
• 缺乏成熟的銷售網絡支援賣埠生意
• TVB與亞視對政府發牌存意見,或影響獲牌時間
• 欠缺流金流支持燒錢

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20120413&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=16244358
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-04-13
會唔會太孤注一擲呢
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-04-13
引用第11樓國球旗2012-04-13 10:49發表的“”:
會唔會太孤注一擲呢 [表情]

可能佢睇到D我地睇唔到的市場呢~~

我都好期望佢以好似當年打香港電訊咁打TVB....
離線Mak88
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-04-13
問題係派完息, 錢就袋左

留下個D佢先用來投放新挑戰

出事都是公司問題, 對主席本人身家影響不大

因為上市公司股價跌就有限(0.01), 比佢成功到, 升就冇限.

其他股東就要祝佢成功

離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-04-13
竟然搵亞視黎比.....

當新台製造出口碑,慣性收視就不再,到時超過亞視根本係易如反掌