• 2487閱讀
  • 35回復

梁:私院明年應停收雙非 指在港產子不保證有居留權... [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2012-04-17
引用第13樓sun2012-04-17 12:40發表的“”:
呢個時間...不要題梁振英...
我地講番雙非問題吧...
.......

但標題明明係引用梁振英的發言, 點解唔可以討論佢?
同一番說話, 唔同人講的效果、合理性、可實行程度都差好遠, 如果呢個只係一個普通高登巴打的言論, 相信你都唔會為此開TOPIC 啩?
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2012-04-17
引用第15樓麻凡2012-04-17 13:54發表的“”:
但標題明明係引用梁振英的發言, 點解唔可以討論佢?
同一番說話, 唔同人講的效果、合理性、可實行程度都差好遠, 如果呢個只係一個普通高登巴打的言論, 相信你都唔會為此開TOPIC 啩? [表情]

粱振英仲有發表過其他野的...

但我只focus雙非問題...所以唔想轉移去其他方向...

我只針對支持呢個政策...並無認為佢最後是否真的會執行...

另外...我抄標題...不為某人而出...亦不為某人而說話...

好日都唔出現既麻煩你...唔通又為左呢一則梁: xxxx既新聞而上好友?  
[ 本文被sun在2012-04-17 14:54重新編輯 ]
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2012-04-17
引用第16樓sun2012-04-17 14:45發表的“”:
粱振英仲有發表過其他野的...
但我只focus雙非問題...所以唔想轉移去其他方向...
.......

一則有價值的新聞可以有好多個唔同的討論方向, 你FOCUS只係雙非問題係你既問題,
雖然TOPIC係你開, 但大家在冇離題的情況下, 我唔認同你可以限制他人的討論方向。

如果你只想集中討論雙非問題, 或者可試在其他區開專門TOPIC。
離線阿清
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2012-04-17
十萬個支持!!!!

希望唔係得個講字,最後又搞勁耐都冇成果
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2012-04-17
係呢單野, 我仲睇到一樣野, 就係梁的一言堂辦事風格, 佢唔係提議, 唔係咨詢, 一行出黎口氣已經好肯定話"我決定咁做...." 今次停收雙非顯然九成九香港人都會舉手贊成, 所以問題不大, 但下次若佢提出一些港人不認同的政策呢?
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2012-04-17
釋法
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2012-04-17
引用第10樓freezefox2012-04-17 12:26發表的“”:
現屆政府好明顯已經咩都唔做,執緊行李等放假啦。
.......

現屆政府前幾日話想決定2013私院收幾多雙非丫ma...
所以梁先講野
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2012-04-17
引用第21樓fong7112012-04-17 22:24發表的“”:
現屆政府前幾日話想決定2013私院收幾多雙非丫ma...
所以梁先講野 [表情] [表情]

決定咗,咁 CY 就會變成違背競選承諾,所以 CY 一定要執後門,等貪曾條友冇得放佢蕉皮
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2012-04-17
引用第19樓麻凡2012-04-17 21:04發表的“”:
係呢單野, 我仲睇到一樣野, 就係梁的一言堂辦事風格, 佢唔係提議, 唔係咨詢, 一行出黎口氣已經好肯定話"我決定咁做...." 今次停收雙非顯然九成九香港人都會舉手贊成, 所以問題不大, 但下次若佢提出一些港人不認同的政策呢? [表情]

CY: 我係選舉期間聽左唔少市民有關雙非孕婦來港產子的意見,未來會繼續努力,馬不停蹄繼續聆聽市民的心聲...
離線fong711
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2012-04-17
引用第22樓炸炸帝2012-04-17 22:34發表的“”:
決定咗,咁 CY 就會變成違背競選承諾,所以 CY 一定要執後門,等貪曾條友冇得放佢蕉皮

所以話佢出聲都冇可厚非
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2012-04-17
引用第23樓liuming2012-04-17 22:46發表的“”:
CY: 我係選舉期間聽左唔少市民有關雙非孕婦來港產子的意見,未來會繼續努力,馬不停蹄繼續聆聽市民的心聲... [表情]

咁慘la, 佢係參選期間都聽左唔少有關23條......
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2012-04-17
引用第13樓sun2012-04-17 12:40發表的“”:
呢個時間...不要題梁振英...
我地講番雙非問題吧...
.......

下?梁振英講野,唔提佢,咁可以提咩?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2012-04-18
佢搵雙非黎開波幾高明
可能有人唔同意佢個手法,但係肯定大多數人支持佢咁做
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2012-04-18
民望有得升

只求講得出做得到
只愛足球
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2012-04-18
【明報專訊】候任特首梁振英前晚高調要求私家醫院明年停收雙非孕婦後,食物及衛生局長周一嶽昨日響應做法,表示公立醫院2013年停收雙非,現屆政府不再與私院討論2013年的雙非配額,留待下屆政府7月1日上任處理,因此2013年分娩的內地孕婦將不能獲得衛生署發出的預約確認書,她們來港產子的機會是「零」。

周一嶽昨就雙非配額會見傳媒,被問及現屆政府是否被架空,他沒有正面回應,只說自3月特首選舉結束後,特首曾蔭權與候任特首梁振英一直有溝通,包括雙非配額問題。

他說,前日下午他與梁振英聯絡,梁向他表達,由於「未清楚雙非孕婦的子女將來對本港社會所造成的影響」,要求私院明年暫停收雙非,他理解和尊重梁的意見,加上2013年1月距今尚有半年多時間,故同意由新一屆政府上任後才處理2013年雙非配額。

周一嶽又表示,今年公院處理了4.3萬個本地孕婦,估計明年的需求亦保持或上升,故公院產科只會預留給本地孕婦。

停發雙非預約證 可攻6000單飛

換言之,現政府不會處理2013年的雙非配額,衛生署不會發出預約證,沒有預約證的孕婦將不獲准進入香港。周一嶽指內地雙非孕婦來港產子的機會是「零」。

周一嶽又估計,明年會有約6000個「單非孕婦」(港人的內地妻子)來港分娩,私院減收雙非孕婦後,可滿足單非孕婦需要,故會繼續與私院商討是否可行。若獲得落實,私院會要求單非孕婦與丈夫出示相關證明文件及核對身分,衛生署可抽查,並會向單非孕婦發出預約認明書。

私家醫院聯會主席劉國霖對政府的決定感到無奈,指為免負上法律責任,下月起私院不應再接受非本地孕婦登記預約,包括單非孕婦,因無法核實她們的身分。他形容明年私院內地孕婦的預約登記已癱瘓,他會再與私院商討如何應付。

私院﹕感「畀人揼」 盼3年軟着陸

劉國霖昨晨接受港台和商台節目訪問時,指政府以行政干預商業機構,感覺「畀人揼」,但仍視食衛局為「對口單位」,亦不會主動和梁振英溝通。他指私院近年在婦產科投放大筆資源建立機制及團隊,未必能即時轉型,「不是今天賣麥當勞,明天賣麥香雞,後日三文治!」他希望政府讓業界以3年軟着陸。

梁振英昨在港台《千禧年代》節目多次強調,即使內地孕婦現時「報名」來港產子,其子女亦很可能不獲發身分證,但他拒絕評論具體做法,只稱事在必行,「上任後一定繼續做下去,大家社會有共識,一定做到」。

梁不同意自己是僭越現屆政府工作,稱自己早於推出政綱時已提出押後訂定2013年雙非配額,較早前亦曾向不同業界專業人士包括前保安局長葉劉淑儀了解,認為社會對停收雙非孕婦目標一致。

非常好!
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...