• 1442閱讀
  • 15回復

信用卡自動升級 積分化烏有... [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-04-17
(綜合報道)(星島日報報道)銀行不時推出免費信用卡「升級」服務,消委會於過去兩年共接獲二十七宗有關的投訴,大部分投訴人不滿意銀行採用「選擇退出」(opt-out)的推廣手法,要求不接受者須作出通知,有用戶因未能致電拒絕「升級」,無辜被徵收逾千元年費,亦有用戶被「升級」後,舊卡逾六萬積分慘被「一鋪清袋」。

不「拒絕」即須交年費

投訴人鄭先生於去年十一月收到銀行信函,列明須於月底前致電銀行熱綫,否則信用卡將自動「升級」為白金卡,但鄭先生多次致電均未能聯絡該行職員,最終要支付一千五百元年費。另一投訴人李小姐以信用卡積分換領禮品時,發覺卡內的逾六萬積分一掃而空,經查詢得知銀行早前曾致函通知她的信用卡已提升為白金卡,但李小姐未有拒絕,所以失去原有信用卡內積分。

消委會三月初向二十家發卡機構發出問卷調查,其中五家指過去兩年未有主動為用戶安排「升級」服務,故不作回應,而十四家機構表示,須於指定限期內收到用戶以口頭或書面確認,才會「升級」,只有上海商業銀行要求用戶在十四個工作天內回覆,否則將自動為用戶發新卡。而七家機構表示,除非用戶重新提出申請,否則舊卡原有功能或所有自動轉帳均不會轉至新卡。

消委會建議,發卡機構在推廣信用卡「升級」時,應採用用戶「選擇加入」(opt-in)的安排,並給予用戶充裕的時間考慮和了解提升後的條款及細則,待用戶回覆同意後才作出相應的安排。記者 羅嘉凝

http://hk.news.yahoo.com/%E4%BF%A1%E7%94%A8%E5%8D%A1%E8%87%AA%E5%8B%95%E5%8D%87%E7%B4%9A-%E7%A9%8D%E5%88%86%E5%8C%96%E7%83%8F%E6%9C%89-220955701.html

好彩我暫時仲未有咁既經歷...唔係真係嘥料了...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-04-17
我cut咗接近十張卡

依家主打 DBS AE 同渣打
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-04-17
引用第1樓啪啪啪啪啪啪2012-04-17 15:42發表的“”:
我cut咗接近十張卡
依家主打 DBS AE 同渣打

DBS AE 儲 Asiamiles 雖然未係城中最抵, 不過都OK
最正早排 BLACK BLAZZAR BID 野

渣打卡有咩好

我依家都有成5張信用卡, 不過常用都係得兩張, 正所謂「多隻香爐多隻鬼」, 信用卡太多絕對唔係好事...
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-04-17
一張都冇
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-04-17
引用第2樓蕃薯廠2012-04-17 17:01發表的“”:
DBS AE 儲 Asiamiles 雖然未係城中最抵, 不過都OK
最正早排 BLACK BLAZZAR BID 野 [表情]
渣打卡有咩好 [表情]
.......

平時唔用果d...到入一間食肆會有優惠時...就會有用...

所以我有好多張咭...but 平時用都係hsbc多...

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-04-17
引用第2樓蕃薯廠17-04-2012 17:01發表的“”:
渣打卡有咩好 [表情]
.......

渣打用黎交保費果類咋

離線Elvis
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-04-17
我有9張.............
但好多張都無用.......
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-04-17
引用第2樓蕃薯廠17-04-2012 17:01發表的“”:
渣打卡有咩好 [表情]
.......

之前我有十幾張

不過好少用

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-04-17
引用第4樓sun17-04-2012 17:20發表的“”:
平時唔用果d...到入一間食肆會有優惠時...就會有用...
所以我有好多張咭...but 平時用都係hsbc多...

匯豐銀行有年資

但我都 cut

離線Elvis
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-04-17
HSBC尋日先打黎話UPGRADE我做白金.............
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-04-17
引用第9樓Elvis17-04-2012 17:30發表的“”:
HSBC尋日先打黎話UPGRADE我做白金.............

依家白金好 cheap

兩三萬 limit 都叫白金

離線Elvis
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-04-17
引用第10樓啪啪啪啪啪啪2012-04-17 17:33發表的“”:
依家白金好 cheap
兩三萬 limit 都叫白金 [表情] [表情]

係喎..............
真係好廢!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2012-04-17
引用第11樓Elvis17-04-2012 17:35發表的“”:
係喎..............
真係好廢!

依家差不多好多都無普通卡

就算有都會叫你升級

遲 d 白金卡等於依家普通卡咁制

再上就係鈦金卡

離線Elvis
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2012-04-17
引用第12樓啪啪啪啪啪啪2012-04-17 17:41發表的“”:
依家差不多好多都無普通卡
就算有都會叫你升級
.......

依家白金=以前既普通~
不過都係用黎碌姐~HEHE
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2012-04-17
車...咩咭又點? 唔駛找咭數的話...話之佢係green card啫...