• 1042閱讀
  • 11回復

白田重建地盡其用 增6成單位... [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-04-18
【經濟日報專訊】覓地建公屋艱難,政府需釋放未盡用地積比率的舊屋邨潛力,頭炮為下年度起分期重建深水埗白田邨8幢公屋,料可建5,650個單位,較原本增61%,但不會改成新居屋。

公屋聯會歡迎政府地盡其用,但要求一併重建結構狀況更差的香港仔華富邨,為港島帶來新公屋供應。

為配合特首施政報告提出全方位尋找興建公屋土地,政府多個部門除在不同地區物色土地外,房屋署亦正檢討多個仍未盡用地積比率的舊公共屋邨重建潛力。

房署研7屋邨 重建料續來

據悉,近日運輸及房屋局提交立法會的文件,便披露房屋署3年前已對7個具潛力的高齡屋邨,進行增加發展密度的研究,並指其中一個(即白田邨)已完成,其餘正在進行,有關資料顯示稍後或有更多屋邨的大廈會陸續宣布重建拆卸。

房屋署昨宣布,由2013/14年度起分3期重建白田邨部分大廈,涉3,500個單位,其中首期包括第1、2、3及12座,其餘9、10、11及13座,則在2012/22年度完成遷徙(見表)。

消息人士指,有關樓宇經勘察後證實結構安全,需保留15年的每一單位修葺費用,亦僅6,500元,符合可保留標準的低於1.2萬元,但因重建後可帶來可觀的單位增幅,故房委會通過重建計劃。

由於重建分期進行,首期受影響住戶僅950個,消息人士指只需預留約1,000個單位作安置用途,相信不會影響現時公屋輪候冊人士的上樓時間;重申新單位主要用作公屋,政府現時無計劃把部分轉作新居屋。

不過,增加約2,100個單位,除涉約2,000萬元搬遷費用,亦付出公帑代價,現時第2和12座正進行增建升降機工程,料今年內才完成。

深水埗區議員甄啟榮表示,兩部升降機造價共2,000萬元,但落成後僅服務居民不足兩年,批評房署明顯沒長遠發展計劃。

房委會委員黃成智歡迎今次重建決定,因白田邨舊樓層數少,重建可增單位供應。他又指北區彩園邨及沙田瀝源邨均有樓高10多層的舊樓,建議亦可重建新公屋大廈,釋放發展潛力。

王坤:料坪石啟業地盡其用

公屋聯會主席王坤表示,贊同房委會地盡其用,並透露數年前曾有房署官員向其表示,香港仔華富邨部分臨海樓宇侵蝕較嚴重,且復修保存成本高昂,但政府卻決定保留,他促請下屆政府應考慮分期重建華富邨,相信可增建更多單位。王坤又表示,未來數年東九龍新公屋供應增加,部分可作重建安置用途,估計需地盡其用的舊邨會集中該區,包括順利邨、順安邨、順天邨,坪石邨及啟業邨。

http://hk.news.yahoo.com/白田重建地盡其用-增6成單位-224443370.html

我有個朋友年前話已經等左n年咁耐...等佢重建等到頸都長...
而家終於有望了...good ar!
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線joN3
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2012-04-18
呢個政府做咩都會比人插

做咩唔拆左華富果啲危樓先
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2012-04-18
引用第1樓joN32012-04-18 11:21發表的“”:
呢個政府做咩都會比人插
做咩唔拆左華富果啲危樓先 [表情]

相信佢地都等左好耐架啦...

但邊個先後...點安排...佢地點可能控制倒...

但至少而家睇倒呢個通知先...

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2012-04-18
華富已經係外圍起哂支架....雖然睇落都唔覺得穩陣左

可能諗住咁樣可以吊住命先
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2012-04-18
建築業繼續旺市
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2012-04-18
引用第3樓Gabriel2012-04-18 13:02發表的“”:
華富已經係外圍起哂支架....雖然睇落都唔覺得穩陣左 [表情]
可能諗住咁樣可以吊住命先 [表情]

重建既先後問題? 定係華富既牽連好大? 呢個真係唔知佢會點處理!

不過我真係在4-5年前聽朋友提過...話通知佢地重建架啦...

不過之後無哂影...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2012-04-18
引用第4樓迪神2012-04-18 13:31發表的“”:
建築業繼續旺市 [表情]

百業興旺更加好...

離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2012-04-18
引用第5樓sun2012-04-18 14:20發表的“”:
重建既先後問題? 定係華富既牽連好大? 呢個真係唔知佢會點處理!
不過我真係在4-5年前聽朋友提過...話通知佢地重建架啦...
.......

可能華富人口多,分配居民上新樓有困難,依家都唔夠公屋俾佢地上樓
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2012-04-18
引用第7樓Ar敬2012-04-18 15:34發表的“”:
可能華富人口多,分配居民上新樓有困難,依家都唔夠公屋俾佢地上樓 [表情]

而家明顯華富比佢地更急...

但果度人口眾多...動一髮牽全身...

如果唔係有足夠既部署...相信唔係up咁易吧...

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2012-04-18
引用第8樓sun18-04-2012 15:48發表的“”:
而家明顯華富比佢地更急...
但果度人口眾多...動一髮牽全身...
.......

華富呢塊福地人傑地靈

風水甚好呀 要佢地走真係幾難

我估呢個可能都係原因之一掛
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2012-04-18
引用第9樓Gabriel2012-04-18 16:01發表的“”:
華富呢塊福地人傑地靈
風水甚好呀 [表情] 要佢地走真係幾難
.......

好耐之前已經勁多人渣benz呀果度...

離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2012-04-19
引用第10樓sun2012-04-18 16:08發表的“”:
好耐之前已經勁多人渣benz呀果度... [表情]

聚財