• 2762閱讀
  • 33回復

天賦海灣海景戶在「地底」議員批發展商「真係賊嚟架」 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線antony

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-06-03
【本報訊】由信和置業牽頭發展,平均呎價逾1萬元的大埔臨海豪宅天賦海灣第一期,海景單位的地下層( G/F)竟建在地面以下,是長實天宇海平台變地下翻版,小業主入住後莫說無半點海景,舉頭的室外景觀更是一條貫通沙田與大埔的寬闊單車徑。發展商售樓書完全無提及 G/F低過路面。立法會議員李永達狠批發展商無良,「已經賺咁多錢,仲要隱瞞,真係賊嚟㗎!」
記者︰韓耀庭、李凱琳

位於大埔吐露港白石角,毗鄰科學園和中大的天賦海灣,是信和置業、南豐集團、嘉華國際及永泰地產合作發展的臨海低密度豪宅項目,現正興建第一期和第二期。第一期有18座住宅及7幢洋房,提供482個住宅單位。

天賦海灣的 G/F單位低於地面,騎單車人士經過單位對出時,都可俯視單位室內環境。

記者日前實地視察,站在路面可清楚俯視 G/F單位及私人花園,未來住客可謂私隱全無。

遊人:凹咗落去嘅?
本報記者到樓盤視察,第一期項目大致落成,部份座數有工人正在拆棚。面向吐露港無敵海景的樓宇有8座,住宅與吐露港中間隔着一條海濱長廊及貫通沙田與大埔的單車徑。
不過,並非所有向海單位都可以看到海景,記者發現所有座數的 G/F處於地面水平線以下,幾乎全層「矮過地面」,記者站在單車徑俯視 G/F單位期間,聽到不少遊人都對這「奇景」嘖嘖稱奇,「乜凹咗落去都有嘅﹖」
本報翻查天賦海灣售樓書,該8座向海樓宇全部屬低密度發展,樓高10層,第一座的 G/F及之下的一層地庫( B/F)為停車場,其餘7座的 G/F都是住宅單位, B/F全為停車場。每個 G/F單位都有私人花園,位於單車徑與單位之間。售樓書內雖清楚列明各座數及各樓層間的高度資料,但沒有提及最低樓層與街道的相隔距離和高度,有隱瞞之嫌。
記者假扮買家,放蛇相約中原地產代理的經紀睇示範單位,經紀則比發展商坦白,「( G/F)係凹咗少少落去,睇唔到海,地面景觀都冇㗎喇!」經紀坦言,市場對較高層的單位反應不錯,對 G/F的單位則較冷淡。
記者翻查土地註冊處資料,該8座樓層當中至今暫時只有第八座 G/F的 A單位於去年底成功賣出,售價為3,358.3萬元,買家為暢旺貿易有限公司。記者致電該公司查詢,職員表示公司高層不予回應。
消委會發言人回應稱,天賦海灣8座 G/F單位確實位於地面以下,但售樓書的樓宇縱切面圖,以一條水平直線分隔 G/F單位及 B/F地庫,本應是表達 G/F在水平線之上,但實際上 G/F在地面以下,「售樓書嘅表達唔妥」。
立法會議員李永達批評,發展商沒有在售樓書內標明 G/F低過地下,隱瞞手法十分無良。他又批評政府部門官僚,「屋宇署肯定從建築圖則知道情況,但冇通知地政總署,等地政可以叫發展商喺售樓書標清楚」。他呼籲置業人士買樓必須到現場看清楚。
信和辯稱自然形成
信和置業營業部總經理田兆源回應稱,樓宇的建築師設計該8座樓宇, G/F單位向海方向低於地面是因為地勢自然傾斜而形成,強調樓宇的模型亦有清楚顯示。
地政總署發言人回應稱,政府今年3月22日向發展商發出通函,闡明在當日或以後獲發預售樓花同意書的發展項目,售樓說明書內須提供最低住宅樓層與毗連街道水平差距的切面圖。天賦海灣在該日期前已獲發同意書,故不受規限。

天賦海灣的 G/F單位低於地面,騎單車人士經過單位對出時,都可俯視單位室內環境。

記者日前實地視察,站在路面可清楚俯視 G/F單位及私人花園,未來住客可謂私隱全無。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120603/16393148

----------------------------------------------------------------------------

d 地產商越黎越離譜, 根本就係刑事詐騙........
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2012-06-05
吐公、埔公、尖山、三號
一盞燈都冇,尖山直頭可以任飛

半夜 6 分鐘都得
離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2012-06-05
引用第30樓freezefox2012-06-05 18:49發表的“”:
其實………呢篇文章既重點應該唔係係個車程到係話? [表情] [表情] [表情]

唔算重點

不過呢一點都有欺人之嫌而已
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2012-06-05
引用第30樓freezefox2012-06-05 18:49發表的“”:
其實………呢篇文章既重點應該唔係係個車程到係話? [表情] [表情] [表情]

係囉
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2012-06-05
其實………呢篇文章既重點應該唔係係個車程到係話?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2012-06-05
引用第28樓智者2012-06-05 16:19發表的“”:
西九龍快速公路多D車啦掛 [表情]
16分鐘....係半夜就得既 [表情]

係真係全程都唔多架……
你揸過車/搭過人地車去就知……

半夜直頭唔駛16分鐘啦……
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2012-06-05
引用第27樓太伊2012-06-05 16:02發表的“”:
就係全程唔會好多慢車令到條路唔順暢……
尤其到而家尖山o個邊都只係得一架巴士會行……
同埋o個邊條路唔係好多車…
.......

西九龍快速公路多D車啦掛
16分鐘....係半夜就得既

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2012-06-05
引用第26樓智者2012-06-05 15:35發表的“”:
全程一架車都無就得既 [表情]
事實上一多D車就會慢哂

就係全程唔會好多慢車令到條路唔順暢……
尤其到而家尖山o個邊都只係得一架巴士會行……
同埋o個邊條路唔係好多車…

高速公路呀…………唔係紅隧呀……

同埋o個邊再落係西隧,成條路真係唔多車架……
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2012-06-05
引用第25樓太伊2012-06-05 15:24發表的“”:
我就係想講16分鐘都唔一定係超速……
全程真係唔駛收油17.7公里
.......

全程一架車都無就得既
事實上一多D車就會慢哂

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2012-06-05
引用第24樓liuming2012-06-05 15:11發表的“”:
即係話...
16分鐘去到 = 一定會超速 = 一定會犯法~
.......

我就係想講16分鐘都唔一定係超速……

全程真係唔駛收油17.7公里
23分鐘先去到既話除非你全程開慢過50km/h……學車咩……
一個正常車速都係可以做到呢個時間…

16分鐘講緊平均66km/h,全程路除左沙田火車站出面之外冇一度係唔可以快過呢個速度…

我睇返Google估我住o個度去機場既時間
佢估個時間仲長過我搭巴士去既時間……

咁樣係推論google個計時係唔準je…
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2012-06-05
引用第23樓太伊2012-06-05 15:09發表的“”:
鬼唔知…
你見過高速公路除左巴士之外會有車全程完全唔超速? [表情]
.......

即係話...
16分鐘去到 = 一定會超速 = 一定會犯法~
無理由要咁樣去計~
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2012-06-05
引用第22樓liuming2012-06-05 11:26發表的“”:
有車速限制ga... [表情] [表情]

鬼唔知…
你見過高速公路除左巴士之外會有車全程完全唔超速?

&唔超速都唔代表16分鐘唔得…
科學園都已經係冇左一大半吐露港…成個路程基本上唔係好長…

好多有得顯示時間既網都一定有鬆冇緊
Google估時估多一定好過估少,因為估少會畀人插
但呢D賣樓既冇必要同你預鬆…
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2012-06-05
引用第21樓太伊2012-06-04 22:04發表的“”:
16分鐘又唔奇…
成條路真係好順暢唔駛點收油
即使大埔出黎過埋對面海去到薄扶林先30分鐘…
科學園出去o個邊真係會好快…
.......

有車速限制ga...
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2012-06-04
16分鐘又唔奇…
成條路真係好順暢唔駛點收油
即使大埔出黎過埋對面海去到薄扶林先30分鐘…
科學園出去o個邊真係會好快…

個問題只係…出去o個度把鬼咩……
離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2012-06-04
引用第16樓炸炸帝2012-06-03 23:02發表的“”:
吐露港、埔公、尖山、青沙、三幹
16-23 分鐘真係得

凌晨3:30 16分鐘可能得