• 4951閱讀
  • 91回復

八達通貴過單程票 港鐵被轟取巧賺盡 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2012-06-20
引用第14樓智者2012-06-20 02:34發表的“”:
生活指數都唔同 [表情]

但係講真大家都係大城市

平均收入係香港低少少

其他好多野都好相似、但係交通費呢方面真係... 差好遠

同一樣既交通、可能搭既車站數目一樣倫敦都可以貴成四五倍
離線亨利仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2012-06-20
引用第13樓托利斯2012-06-20 01:52發表的“”:
我搭火車落到st pancras
跟住係king cross搭piccadilly直落heathrow
.......

5鎊半都係同UK最低時薪差唔多

係中環搭地鐵去機場, 你話要幾多錢?
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2012-06-20
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2012-06-20
引用第15樓托利斯2012-06-20 03:21發表的“”:
但係講真大家都係大城市
平均收入係香港低少少
.......

因為站與站之間距離都有4-5倍~~
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2012-06-20
引用第18樓麻凡2012-06-20 13:23發表的“”:
因為站與站之間距離都有4-5倍~~ [表情]

免得過我都唔會搭地鐵
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2012-06-20
引用第19樓國球旗2012-06-20 13:57發表的“”:
免得過我都唔會搭地鐵 [表情]

離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2012-06-20
引用第16樓亨利仔2012-06-20 08:40發表的“”:
5鎊半都係同UK最低時薪差唔多
係中環搭地鐵去機場, 你話要幾多錢? [表情]

你應該搭過、都知個計法唔同香港既站與站數目

係計Zone
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2012-06-20
引用第13樓托利斯2012-06-20 01:52發表的“”:
我搭火車落到st pancras
跟住係king cross搭piccadilly直落heathrow
.......

咁樣比好奇怪者。地鐵比巴士………

你要比就用機場快線比。希斯路到巿中心約18磅一程。即二百零蚊到啦。

但香港機場快線就只需要大概七十蚊。

你用的士黎比仲恐佈!你搭的士由機場出巿中心,六七百蚊走唔甩。香港你只需要二百蚊多少少。睇地區啦。

呢個係因為大家既生活指數唔同。係英國一罐水要磅幾兩磅,香港係四分一既價錢都唔駛。

但你要比,就比埋大家既人工。英國一個超巿收銀人工幾多?洗碗工人又幾多?香港又幾多?

當然,你亦可以話,大家徵收既稅率好唔同,英國高好多!但我一樣可以話英國既福利好過香港好多喎………

有時就咁抽一樣野黎比,好難比的。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2012-06-20
引用第15樓托利斯2012-06-20 03:21發表的“”:
但係講真大家都係大城市
平均收入係香港低少少
.......

北京都係大城巿哎。深圳又係大城巿呀。曼谷都係大城巿喎。

其他野好相似?唔係掛!落街買支汽水都唔同價啦。英國既老麥同香港既比,差成倍價錢唔止啦。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2012-06-20
引用第18樓麻凡2012-06-20 13:23發表的“”:
因為站與站之間距離都有4-5倍~~ [表情]

如果講倫敦,其實有唔少站同下一個站係within walking distance
離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2012-06-20
引用第22樓freezefox2012-06-20 21:15發表的“”:
咁樣比好奇怪者。地鐵比巴士………
.......

我想講如果要用香港既機場快線黎做對比的話

倫敦都有Heathrow express、自己你都查左價錢

你講水有咩用、英國一支2L既Lemonade都係2蚊港紙

香港而家2蚊一支益力多都買唔到啦、明明講緊交通費差距你走黎講水講稅

英國連最基本既睇電視都要比成145鎊銳一年

甚至連M記都出動埋、香港出哂名飲食天堂、平就個個都知

基本上同交通費完全無關、上面我已經講左話

「其他好多野都好相似、但係交通費呢方面真係... 差好遠」

除左交通費、兩地既生活開支其實加加埋埋真係差唔多我想講
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2012-06-20
引用第25樓托利斯2012-06-20 22:35發表的“”:
我想講如果要用香港既機場快線黎做對比的話
倫敦都有Heathrow express、自己你都查左價錢
.......

其實, 真係唔應該攞兩地黎比較, 各地的情況唔一樣, 今次港鐵的做法唔單單只係眼前加呢一個幾毫,
應該就成件事黎睇, 首先, 港鐵在有盈利下, 仍年年加價, 市民早已怨聲載道, 而上年度港鐵更係錄得破紀錄的鉅額盈餘, 冇記錯應該超過100億, 但仍舊堅持加價, 而家更用埋D取巧手段, 八達通貴過單程票, 話就話幾毫, 幾百萬搭客, 一年計落又賺多一千幾百萬了, 賤到咁有乜辦法唔嬲? (已經唔講宣布加價後卻連續發生多起故障事件)

再者, 市民的怒氣除了對港鐵外, 更對政府, 港鐵之所以能鉅額盈餘下加價, 係因為政府的一堆天才想出了"可加可減機制", 令到加價完全合法, 所以即使全民反對下亦吹佢唔脹。

仲有一個原因, 亦係因為政府。做生意賺錢為上, 要佢地講社會良心基本上嘥氣, 但港鐵唔同, 某些香港市民會對佢地有期望, 因為港鐵的大股東其實係香港政府, 佔左七十幾%, 既大部分係公家, 咁係現時高通脤的情況下, 市民會期待政府凍結票價或暫緩加價, 助減民困, 豈料政府非但做唔到野, 個低能機制更直接推高票價, 你話, 咁有乜辦法唔民怨?

成件事唔係一朝一夕一次加價一個機構而做成的, 你話, 咁複雜, 點可能單單抽個票價出黎同其他城市比較?
離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2012-06-21
引用第26樓麻凡2012-06-20 23:34發表的“”:
其實, 真係唔應該攞兩地黎比較, 各地的情況唔一樣, 今次港鐵的做法唔單單只係眼前加呢一個幾毫,
應該就成件事黎睇, 首先, 港鐵在有盈利下, 仍年年加價, 市民早已怨聲載道, 而上年度港鐵更係錄得破紀錄的鉅額盈餘, 冇記錯應該超過100億, 但仍舊堅持加價, 而家更用埋D取巧手段, 八達通貴過單程票, 話就話幾毫, 幾百萬搭客, 一年計落又賺多一千幾百萬了, 賤到咁有乜辦法唔嬲? (已經唔講宣布加價後卻連續發生多起故障事件)
再者, 市民的怒氣除了對港鐵外, 更對政府, 港鐵之所以能鉅額盈餘下加價, 係因為政府的一堆天才想出了"可加可減機制", 令到加價完全合法, 所以即使全民反對下亦吹佢唔脹。
.......

咁其實我又冇話今次港鐵加價係正確既做法
但係有時拘泥個幾亳子、話就話長連累月加埋可以係一個大數目
先唔講係交通費、其實加上其他生活開支費用既變動之下都可能唔止呢個數目
係、八達通係帶黎大眾市民既方便、佢既優惠種類亦都比買單程票多
但係就係呢個可加可減機制做成一個漏洞
總括而言、隨住呢個社會既進步、好多野既費用都係會一路上漲
雖然有時漏洞會令到市民有所損失、講真有幾多良心公司存在
但係以今次既事件黎講、港鐵都出返個十送一優惠
都叫做有返些少良心...
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2012-06-21
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2012-06-21
引用第28樓煙花2012-06-21 00:06發表的“”:
你要求都幾低架WOW [表情] [表情]

有個優惠都好過冇

而家唔變都變左、咁唯有用住佢個優惠先