• 4511閱讀
  • 62回復

《蘋果》記者問「六四」「太大聲」違規被查 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2012-07-01
引用第27樓victorally2012-07-01 00:17發表的“”:
其實呢, 果個並唔係訪問時間
唔係話任何時候都揸住"我係記者"呢個招牌就可以大大聲...
大聲唔一定無禮貌, 不過果種場合就真係唔多禮貌lo
畢業典禮果時如果有條友大聲喧嘩你會點?
這是尊重既問題
.......

佢聽到/知道就唔駛再同佢講?
呢個邏輯非常奇怪.

即係有個小朋友講大話,佢父母都唔應該話佢講大話la,因為個小朋友點會唔知自己講緊大話?
離線啊謝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2012-07-01
引用第27樓victorally2012-07-01 00:17發表的“”:
這是尊重既問題
.......

好奇一問
如果只係唔適當時候用唔適當語氣問左個唔適當既問題,咁都足以俾警察扣查十五分鐘
你覺得合理?
離線啊謝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2012-07-01
引用第30樓真秘密2012-07-01 00:34發表的“”:
佢聽到/知道就唔駛再同佢講?
呢個邏輯非常奇怪.
.......

你話胡主席係小朋友
離線MatthewB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2012-07-01
引用第31樓啊謝2012-07-01 00:35發表的“”:
好奇一問
如果只係唔適當時候用唔適當語氣問左個唔適當既問題,咁都足以俾警察扣查十五分鐘
你覺得合理?

exactly
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2012-07-01
這是尊重既問題
.......

蘋果既記者有幾多機會接近到胡錦濤,甚至會唔會有機會正式訪問胡錦濤,依個你應該清楚
佢唔係依d時候問,可以係咩時間問?
而且果陣又唔係咩典禮,我唔覺得果個場合做依件事有咩問題

中共唔肯正確評價六四,就已經知道要不斷面對依d問題
依個係佢地自己既選擇
你根本無需要自我河蟹幫佢地唔出聲
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2012-07-01
咁點解釋胡臨走有記者同樣大聲問問題

但又冇比警察扣查?
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2012-07-01
這是尊重既問題
.......

有時就係理性呢兩個字累死香港人
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2012-07-01
這是尊重既問題
.......

我當你講o既都岩
但如果只係"尊重"問題
駛唔駛俾龜逗??
只愛足球
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2012-07-01
引用第35樓麥精2012-07-01 02:04發表的“”:
但又冇比警察扣查?

X2, 呢個先係key point, 全場係有其他記者大聲發問, 剩係帶走咗問六四的一個.

同埋想講胡主席唔係出席緊乜野好特殊的場合, 例如人地喺consert hall聽音樂會時咁大聲問當然唔合理, 我都會話唔尊重. 但主席係喺一個公開的參觀活動, 睇啟德個頭發展, 比人影比人拍的. 記者有權大聲問, 主席亦可以唔理佢地, 但係警方絶對無權咁樣扣查個記者. 搞清楚, 個記者唔係有保安威脅, 唔係衝去主席面前問野.

每日香港的特首同高官周圍去, 都有記者都會被大聲問, 大方咪回應, 但都好多都係點點頭或唔理. 如果咁又可以拉走個記者, 仲點freedom of press?
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2012-07-01
引用第24樓BVEsun2012-06-30 23:50發表的“”:
警長被圍長達30分鐘後,在保安員護送下離開。
記者非法禁錮警長
香港幾時變得記者可以隨時非法禁錮人

好衰格咁講, 試諗下如果有日閣下被警方無理扣留, 俾個理由係完全唔合理的, 甚至唔合法的, 你會好多謝有一班記者出手相助, 幫你問番個警察轉頭, 多謝仲有班人有良心唔怕秋後算賬的人肯咁做.

呢次比上次李克強單野好彩, 上次「做野」的黑衣人都唔知會邊個, 今次起碼有名有姓係警方, 絶對要有人認投.
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線RMadrid
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2012-07-01
這是尊重既問題
.......

大聲問最多可以話佢對場合唔太尊重

但係一定無權拉走佢

一九九二年,一名曾駐守柏林圍牆的前東德士兵,因射殺試圖攀越圍牆的逃亡者,被判三年半徒刑,此乃著名的「柏林圍牆射殺案」。裁決理據是上級命令未必正確,士兵雖是執行命令,但當明知唾棄暴政追求自由的人是無辜,射殺就是有罪。當法令和良知有衝突時,良知就是最高的行為準則,不是法令。一個曾駐守邊境的前東德人認同判決:「你不能不開槍,但你可以選擇射不中。」
在上級命令與良知道德之間,執法者其實是可以選擇的。
離線antony
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2012-07-01
引用第35樓麥精2012-07-01 02:04發表的“”:
但又冇比警察扣查?

x 2, 香港公安去食屎
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2012-07-01
胡 錦 濤 致 辭 期 間   有 人 高 叫 「 平 反 六 四

國 家 主 席 胡 錦 濤 , 在 新 一 屆 特 區 政 府 就 職 禮 開 始 致 辭 時 , 有 人 在 會 場 內 大 叫 「 平 反 六 四 」 , 後 來 被 現 場 警 員 帶 走 。

現 場 消 息 指 , 叫 口 號 的 是 公 民 黨 成 員 曾 健 超 。

一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2012-07-01
引用第42樓林柏特2012-07-01 12:25發表的“”:
胡 錦 濤 致 辭 期 間   有 人 高 叫 「 平 反 六 四
國 家 主 席 胡 錦 濤 , 在 新 一 屆 特 區 政 府 就 職 禮 開 始 致 辭 時 , 有 人 在 會 場 內 大 叫 「 平 反 六 四 」 , 後 來 被 現 場 警 員 帶 走 。
現 場 消 息 指 , 叫 口 號 的 是 公 民 黨 成 員 曾 健 超 。
.......

勁勇....
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2012-07-01
伍家謙
意大利前鋒巴洛迪利說:"When I score, I don’t celebrate because it’s my job. When a postman delivers letters, does he celebrate?"球員和郵差,亦不應因入球和送信而被警察帶走的,對不對?
只愛足球