• 42379閱讀
  • 1416回復

2012 立法會選舉討論區 (民建聯9張名單全勝,劉江華出局,民主黨大敗,人力、工黨及工聯會得3席) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1395  發表于: 2012-09-12
回 智者 的帖子
智者:你咁惗姐,好多人唔係咁惗[表情]
點都好,出唔出櫃都係人地既自由黎,要尊重 (2012-09-12 16:42) 

之不過,因為佢支持爭取同志權益∼
唔知佢有冇o係選前交代過?
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1396  發表于: 2012-09-12
性取向係個人問題冇人問到邊駛交代

唔通鐘意用MARY 每年都要係日本買一個番黎又交代?

不過會爭取權益就會影響投票取向
但我相信反對呢樣野既大多係保守派, 保守派又會投人力就真係有點人格分裂

我"覺得"影響唔大
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1397  發表于: 2012-09-12
回 ODIN 的帖子
ODIN:之不過,因為佢支持爭取同志權益∼
唔知佢有冇o係選前交代過? (2012-09-12 17:07) 

其實事前如果有人問而佢唔認就有問題,
相反如果佢選前為左某方面選票而認亦有問題,
而家佢雖然支持爭取同志權益,
但又睇唔到同選前無交代構成任何衝突,
所以我覺得交代只係個人取向,
無咩大不了。
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1398  發表于: 2012-09-12
回 國球旗 的帖子
國球旗:其實事前如果有人問而佢唔認就有問題,
相反如果佢選前為左某方面選票而認亦有問題,
而家佢雖然支持爭取同志權益,
但又睇唔到同選前無交代構成任何衝突,
....... (2012-09-12 17:28) 

所以我都只係有少少保留∼
因為性取向不會影響我的選擇∼
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1399  發表于: 2012-09-12
之前有同志組織派過問卷比全部候選人
慢必既答案全部都係支持爭取同志權益
但其實大部分泛民既答覆都係支持爭取同志權益

若果選前交代自己同志取向
係會有同志票既(畢竟係用一個同志身分去爭取同志權益)
但我覺得同時都會失去某D教徒既票
失我個人覺得會大過得
不過影響都唔會好大

佢而家選後交代
如果佢係選前就交代,我會欣賞佢更多
佢自己解釋話唔選前交代係唔想模糊政治理念、議題
咁呢個解釋都可接受既,而且講到底性取向都咁私人
如果有人問佢佢一早否認先最有問題
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1400  發表于: 2012-09-12
回 CKL 的帖子
CKL:之前有同志組織派過問卷比全部候選人
慢必既答案全部都係支持爭取同志權益
但其實大部分泛民既答覆都係支持爭取同志權益
若果選前交代自己同志取向
....... (2012-09-12 17:40) 

選前有交代會支持爭取同志權益∼∼
離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1401  發表于: 2012-09-12
黃洋達
早前一張截圖在廣傳,截取片言隻語,指我們與人民力量反面。
小弟想澄清一下,我們在私人組群內商討,我們整個選舉團隊,往後的發展及工作,其中的片言隻語,被截圖流出,引起各方猜測,本人現作出以下澄清:

1,本人當然支持激進政治力量進入議會,尤其黃毓民的政治路線。
然而,當「人民力量」政黨化,由本來的選舉陣線,發展成政黨,本人則不希望加入。經過這場選舉,我們發現,不論是我和秀慧,或者我們的團隊,往後並不適合加入政黨政治。
我們理解「人民力量」是一個選舉陣線,我們當然也支持今次參選的共同綱領,
亦很感激支持人民力量及我們團隊的朋友,義工, 支持者,但我們不希望政黨化後加入,希望大家不要截取一句半句大造文章。
我們支持進步民主力量進入議會,然而我們不想參與政黨工作,僅此而已。

2,選舉結果塵埃落定後,我們相信仍可以有其他發展方向,參與社會運動、從事社區服務及媒體工作。

3,我們與黃毓民商討過後,決定「熱血公民」往後會重點參與普羅政治學苑的工作,進行政策研討及舉辦座談會。(按毓民說法,人民力量政黨化之後,普羅政治學苑也將會獨立運作)

4,因為一個斷章取義的留言截圖流出,惹起所有人民力量支持者及大眾的疑惑與困擾,本人深感抱歉。此事也為毓民惹來不便,特此致歉。
離線victorally
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1402  發表于: 2012-09-12
下...我太覺得有斷章取義wo....
只不過有經過修飾同行為美化左
[ 此帖被victorally在2012-09-12 19:51重新編輯 ]
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1403  發表于: 2012-09-12

人力....

離線victorleung
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1404  發表于: 2012-09-12
小弟不材,咩叫政黨化?人力點政黨化咗?選舉陣線又係咩?邊個係秀慧?姓楊架
離線rBB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1405  發表于: 2012-09-12
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1406  發表于: 2012-09-12
回 rBB 的帖子
rBB:btw 2016人力可能出林匡正[表情] [表情] [表情]
我會全力支持佢[表情] [表情] [表情] [表情] [表情]
http://www.youtube.com/watch?v=PjQhGFmqtAg&hd=1
http://www.youtube.com/watch?v=v68vpS2VeJc
....... (2012-09-12 23:23) 

佢好有霸氣
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1407  發表于: 2012-09-13
回 victorally 的帖子
victorally:下...我唔太覺得有斷章取義wo....
只不過有經過修飾同行為美化左[表情]
 (2012-09-12 19:27) 

邊有斷章取義,都已經講得咁清楚。

可能教主比左壓力佢,叫佢出黎善後都未定呢。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1408  發表于: 2012-09-13
KENLO 唔再入黎留言了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線MatthewB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1409  發表于: 2012-09-13
回 rBB 的帖子
rBB:其實而家個情況好怪
熱血公民叫人捐錢就捐比普羅(yukman個政治學校),唔好比人力
但普羅本身就係人力ge成員組織之一
....... (2012-09-12 12:50) 

聽聞遲d普羅會係人力度分出黎嘛