• 13778閱讀
  • 255回復

[服務]手機上網plan [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2012-08-13
回 BBF 的帖子
BBF:我見佢有個包埋大陸上網
百幾二百蚊
http://www.hk.chinamobile.com/4GLTE/tc/#tariff-2
....... (2012-08-12 23:46) 

4g plan?好似話收唔到4g會直接趺去2g
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2012-08-13
回 托利斯 的帖子
托利斯:
人仔個2G 無限上網
聽人話超慢... 小心中伏 [表情]  

電訊數碼 >>>>>>>>>>>> 人仔

利申: 前人仔2G JJ
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2012-08-13
2g會連純文字版都有問題
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2012-08-13
中移動係武廣深港高鐵會唔會斷,因為九月要上果邊sosad
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2012-08-13
回 英俊 的帖子
英俊:4g plan?好似話收唔到4g會直接趺去2g (2012-08-13 00:42) 

會唔會成日收唔到4G先......
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2012-08-16
(綜合報道)(星島日報報道)隨着一人多機的情況愈來愈普遍,多家網絡商都推一個月費多張SIM卡的服務計畫,昨日CSL旗下兩大品牌1010及one2free,均推出優化版一個月費多張SIM卡的4G計畫,最多4名用戶共享計畫內之話音及數據用量,收費最低為467元。中國移動香港日前亦出招,把4G無限數據月費狂劈五成,月費低至158元,全城最平。

4G減價戰,最先出招的是中國移動香港,日前推出的4G優惠引爆,中國移動香港推出的4G LTE帶機上台優惠,除把月費由原來的398元,狂劈五成,至188元外,攜號碼上台,月費再減30元,令月費僅158元,除可無限任用數據外,還包括3800分鐘免費本地通話,可謂賣大包搶客。

推四人同享月費計畫

1010昨日出的新招,為「一同享」服務計畫,讓最多4人用戶一同享服務計畫內的數據及通話用量,月費計畫分為559元、659元至759元,而每月合共可享7GB、20GB及35GB的數據用量,其後收費為每GB 99元,通話分鐘則統一為5000分鐘,包無限網內短訊及無限本地WiFi用量。新計畫中,將包括4張話音及數據SIM卡,以及2張數據SIM卡,讓4名用戶中的2人,可將數據SIM卡用於平板電腦等終端上。所有用戶的帳項將整合於一張帳單內,通話分鐘及數據用量全部共用。

one2free推出相類似的「齊齊分」計畫,月費為467元、567元及667元,分別享有5GB、15GB及25GB數據用量,通話分鐘為3000分鐘,惟同一服務計畫內的用戶,可享無限話音通話,在計畫內的4張SIM卡外,用戶可以每張38元,加配最多兩張額外數據SIM卡。

有業界人士指,現時4G覆蓋現未夠全面,用戶使用4G網時,或出現斷綫甚至無訊號問題,以中國移動香港為例,若用戶超出其4G網絡範圍,上網速度便會跌落2G,由高速變為龜速上網,不過,相信網絡商以低價搶客,上台的客戶對網絡覆蓋不足亦有心理準備。

http://hk.news.yahoo.com/劈價五成-無限數據最低158元-電訊商爆4g減價戰-220904538--finance.html

離線CxRonaldoNo7
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2012-08-16
我同樓主一樣都熕緊上網plan

我呢幾日問左幾間無限上網plan比大家睇下
PS: 以出GS3 為主

Onetwothree
開新No.  (可6個月後轉舊No. +轉名)
$419/mouth 冇其他費收, 24個月
先繳$4980...分24個月回贈
即係每月比$211.5

Smartone
轉台/ 開新No. (可6個月後轉舊No. +轉名)
$418 + $36 + $12 = $466/mouth ,24個月
先繳$4980...分24個月回贈
每月比$258.5
另外free 兩個月 ($466 x2 !?)
即係每月比$220

$398 + $12 + $36 = $446/mouth x 24個月
free5個月......($446 x 19)/24 = $353/mouth
先繳$4680...分24個月回贈
即係每月比$158

電訊數碼
$4998 出SG3
$72 x 12mouths

Onetwothree 同Smartone 兩間都收得貴
但話個plan遲d會 free upgrate 去4G (遲d轉4G sim卡)
(即係暗示呢個價係買緊未來 4G service  同 speed !?)

如果平
3 同 電訊數碼
一個$158 一個 $72
大家會點擇

[ 此帖被CxRonaldoNo7在2012-08-16 02:29重新編輯 ]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2012-08-16
我用緊3,仲有6個月約 ( 2G $77/mouth),用緊屋企名
想出宜家出SG3 同改 No. 落自己名

宜家諗左兩個方案

1. 電訊數碼出新 No. (一年)
    六個月後舊No. 改用3 儲值卡, 一個月$48 (for SMS), 用半年
   之後用舊No. 搵plan

2. Onetwothree 出新 No.
  六個月後改舊No.
但$211.5/mouth...好貴

我宜家prefer 上電訊數碼
因為平,但唔知會有幾差

[ 此帖被CxRonaldoNo7在2012-08-16 02:42重新編輯 ]
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2012-08-16
回 CxRonaldoNo7 的帖子
CxRonaldoNo7:
我同樓主一樣都熕緊上網plan
我呢幾日問左幾間無限上網plan比大家睇下
PS: 以出GS3 為主

我係1010 出GS3 + 無限上網
$459 x 12mths (已計增值服務)
之後會回增$1010
+$99 (原裝後備電 + 原裝叉機 + 原裝機套)
送多個ANDROID 揚聲器 (http://shop.esdlife.com/b5/eshop/00SHOPESDSpecial/Shop2/EItemsDetail2.jsp?ACTION=ADD&eitems_code=Philips_AS141&emerchant_code=ThinkingGroup)

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2012-08-16
回 艾殊利楊格 的帖子
艾殊利楊格:我係1010 出GS3 + 無限上網
之後會回增$1010
....... (2012-08-16 02:39) 

扣哂回贈, 宜家月費幾多???

12個月我有得諗...
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2012-08-16
回 CxRonaldoNo7 的帖子
CxRonaldoNo7:
扣哂回贈, 宜家月費幾多???
12個月我有得諗...

因為唔係用我自己卡搞

但計過數係抵過 123
離線菲爾鐘斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2012-08-16
回 艾殊利楊格 的帖子
艾殊利楊格:我係1010 出GS3 + 無限上網
之後會回增$1010
....... (2012-08-16 02:39) 

+99好抵
機套已經198啦街價
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2012-08-16
回 菲爾鐘斯 的帖子
菲爾鐘斯:+99好抵
機套已經198啦街價 (2012-08-16 03:02)

就係睇中佢99蚊包呢三樣野真係已經值哂, 不過唔知而家仲有無貨
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2012-08-16
回 艾殊利楊格 的帖子
艾殊利楊格:就係睇中佢99蚊包呢三樣野真係已經值哂, 不過唔知而家仲有無貨 (2012-08-16 03:08) 

你幾時出機ga !?
我怕宜家冇左個offer了@@
離線菲爾鐘斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2012-08-16
如果平
3 同 電訊數碼
一個$158 一個 $72
大家會點擇

睇下你多唔多睇片