• 6040閱讀
  • 112回復

內地續反日示威深圳最激烈 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Ar敬

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-09-16
內地續反日示威深圳最激烈

中國多個城市繼續有反日示威,其中以深圳最為激烈,示威者與警察衝突,警方發射催淚彈和水炮。

北京、上海、廣州、深圳、成都等城市出現了遊行人群。廣州和深圳的遊行人數超過1萬人。
在深圳,上午10時起,遊行從深圳最繁華的華強北路的賽格廣場出發,兵分幾路,其中一路沿華強路北上,一路沿深南大道東進。
遊行隊伍高舉標語,高喊「保衛釣魚島」、「中華民族萬歲」、「還我釣魚島」、「抵制日貨」等口號,不少市民全家出動加入到遊行行列。還有推著高放著「大刀進行曲」的音響,出現在遊行隊伍中。
沿華強路北上的隊伍由幾大方陣組成,陸續通過東西交通動脈筍崗路。深圳警方出動大批警員沿途維持秩序,並出動警用直升機高空監測。
有示威者到日資百貨公司對面的政府部門外,與手持盾牌的公安和武警,發生多次衝突。
在場公安施放多枚催淚彈和水炮驅趕示威者,示威者則投擲水樽及冒煙鐵罐,及將路邊的植物,連根拔起還擊,又破壞和推翻警方車輛。
到下午,示威仍未結束,有人衝擊市委大樓,其後有人向公安人員擲石,深圳警察以棍追打示威者,場面極為混亂。
廣州有超過一萬人參與反日示威,有示威者衝入日本駐廣州總領事館旁的花園酒店大肆破壞。
日本駐當地總領事館今日沒有辦工,而連接領事館通道的廣州花園酒店,成為示威者泄憤目標,數十名示威者成功衝入酒店外圍,其中十多人更爬上酒店正門的石屎簷篷頂,高舉國旗及標語,大叫日本滾出釣魚島。酒店餐廳立即關門,暫停營業。
有部分示威者在酒店正門焚燒日本國旗及軍旗,在場過百名武警戒備,但未有阻止示威者行動。
沿途跟隨示威者的公安車,不斷播放要求示威者遵守社會秩序、盡快散去的廣播。
廣州警方透過官方微博表示,有部分人的行為非理性,擾亂社會秩序,警方要求示威者立即停止,呼籲民眾依法、依規表達訴求,並服從現場民警指揮。對涉及打砸等違法行的示威者,警方將嚴格依法查處。
(綜合)

http://inews.mingpao.com/htm/INews/20120916/ca71554c.htm

[ 此帖被Ar敬在2012-09-16 17:40重新編輯 ]
離線TriFox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 112  發表于: 2012-09-19
回 ArSo 的帖子
ArSo:日本其實好多右翼等搞事[表情]
 (2012-09-19 12:15) 

d 政治人物最興以呢種方法黎撈取選票
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 111  發表于: 2012-09-19
睇唔明寫咩,但估到個內容。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 110  發表于: 2012-09-19
18日深夜から19日朝にかけ、福岡県志免町や福岡市博多区で、中華料理店や中国系企業が入るビルに石が投げ込まれ、ガラスを割られる被害が4件相次いだ。

県警は、反日デモに不満を抱いた犯行の可能性があるとみて、器物損壊容疑で捜査している。

県警によると、18日深夜、志免町で1軒と博多区で2軒の計3軒の中華料理店で窓ガラスが割られた。さらに、19日朝、中国系企業が入る博多区博多駅前3の雑居ビル1階の玄関ガラスが割られているのが見つかった。志免町では、犯行直後に現場から逃げる数人が目撃されていた。県警は一晩のうちに被害が相次いだことなどから、同一グループによる犯行の可能性もあるとみている。

県内では17日、在福岡中国総領事館に火の付いた発炎筒2本が投げ込まれる事件が発生。県警が政治団体構成員の男を威力業務妨害容疑で逮捕した。

右翼出動
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 109  發表于: 2012-09-19
回 freezefox 的帖子
freezefox:都唔係既。 (2012-09-19 13:14) 

咁當然唔係一竹篙...
好似最近新聞都有講...有個佛山市民都批評國內人既橫蠻示威不及港人的和平...

但日本人表面真係可以令人覺得佢好有禮貌好有教養...
但私下真係自私...內心可以罵緊你...你完全唔知的...
你睇下我地成日話...有咩日本野...最好既都留哂在日本本土...
要A級貨...要在日本才可買倒...B級貨就出哂口...

我個台灣朋友在日本由讀書至而家落地生根...
每朝接送仔女返學放學...d日本太太同小朋友係超唔願意同外國人熟的...
佢地咩都對自己人好...自己國家好就是自己好...

當然如果我係日本人...我會認為無咩唔岩丫...
但講凡是人...係應該無階級觀念...無種族之分...
呢d都係佢地自私的表現了...

正如一d老人家...請工人在家...
極好既工人都會比佢話唔好...
階因佢地既意識就係...你係工人...係妹仔...你打我工就要任由我任命...我話行就行...企就企...
但我地新一代既思維係...工人都係人...人家離鄉別井為賺錢回鄉好慘...
我地應有同理心...對佢地視如家人...咁先至令工人做得開心...融入自己家中...

兩種思想...傳統...文化...
出既品格真係可以唔同的...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 108  發表于: 2012-09-19
回 sun 的帖子
sun:日本只會對自己既國家好...
對外人唔好架...[表情] (2012-09-19 13:07) 

都唔係既。

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 107  發表于: 2012-09-19
回 迪克 的帖子
迪克:自由人?新移民?
我唔信係港人做..... (2012-09-19 10:50) 

唔知, 電台新聞講的, 未有更詳細報導~
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 106  發表于: 2012-09-19
freezefox:日本反華都唔係新聞啦。
D右翼分子宜家唔出黎攪亂個局仲等幾時? (2012-09-19 13:04) 

離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 105  發表于: 2012-09-19
回 sun 的帖子
sun:日本只會對自己既國家好...
對外人唔好架...[表情] (2012-09-19 13:07) 

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 104  發表于: 2012-09-19
回 Ar敬 的帖子
Ar敬:[表情]
日本唔係禮儀之國黎的咩 (2012-09-19 13:02) 

日本只會對自己既國家好...

對外人唔好架...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 103  發表于: 2012-09-19
回 Ar敬 的帖子
日本唔係禮儀之國黎的咩 (2012-09-19 13:02) 

中國都係禮儀之邦
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 102  發表于: 2012-09-19
回 Ar敬 的帖子

日本反華都唔係新聞啦。

D右翼分子宜家唔出黎攪亂個局仲等幾時?

離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2012-09-19
freezefox:香港淪陷了………
好快就到日本個邊攪反華………… (2012-09-19 10:32) 

日本唔係禮儀之國黎的咩
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2012-09-19
日本其實好多右翼等搞事
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2012-09-19
回 麻凡 的帖子
麻凡:原來唔係個別事件, 兩日來香港已經4宗日本人被襲........[表情]  (2012-09-19 09:42) 

自由人?新移民?

我唔信係港人做.....
只愛足球