• 10687閱讀
  • 196回復

[意見]你認為哪些版區適合開放?(可選多項, 參與投票有米收) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線迪神

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2012-12-03
— 本帖被 迪神 執行取消加亮操作(2013-01-12) —
本次投票已結束

最多可選37項,共有120人參與,

35(2.29%)

96(6.27%)

49(3.2%)

52(3.4%)

49(3.2%)

23(1.5%)

54(3.53%)

32(2.09%)

35(2.29%)

28(1.83%)

13(0.85%)

30(1.96%)

17(1.11%)

17(1.11%)

31(2.02%)

65(4.25%)

67(4.38%)

58(3.79%)

56(3.66%)

52(3.4%)

53(3.46%)

47(3.07%)

25(1.63%)

55(3.59%)

47(3.07%)

57(3.72%)

54(3.53%)

52(3.4%)

52(3.4%)

46(3%)

46(3%)

54(3.53%)

44(2.87%)

16(1.05%)

17(1.11%)

3(0.2%)

4(0.26%)

請選擇以上版面那個適合開放,該版同意票數佔全數50%即改為開放版面。

開放定義為:
無需註冊,可觀看每個TOPIC及其內容
如果全部唔開放,請留明講低。

投票時間為期一個月,於2013年1月3日0:00截止。

參與投票者將獲1000好友元獎勵。

支持全壇不開放:
炸炸帝
國球旗
垃圾桶
stevewong_20
victorleung
Numberson
Playmaker
leefish
dolphindt
yuenchungig
星淺
加歷查

[ 此帖被迪神在2012-12-13 00:05重新編輯 ]
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 196  發表于: 2014-11-21
改返了~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 195  發表于: 2014-11-21
好似係

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 194  發表于: 2014-11-21
回 freezefox 的帖子
freezefox:迪神,想問下,旅遊版開放左咩? (2014-11-21 00:49) 

冇攪過任何野呀,宜家開放左?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 193  發表于: 2014-11-21
迪神,想問下,旅遊版開放左咩?
本帖提到的人: @迪神

離線kyo7532
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 192  發表于: 2013-01-11
【球壇新聞】
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 191  發表于: 2013-01-05
回 火鳳凰 的帖子
火鳳凰:迪神請唔好誤會,我諗真係無人話你錯,我亦見唔到有人想推翻結果。
首先利申,開放同唔開放兩者之間,我係偏向唔開放的,所以絕對無因為唔岩心水想推翻結果。
....... (2013-01-05 01:01) 

當然明白啦,仲非常多謝你既意見TIM~~
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 190  發表于: 2013-01-05
回 真秘密 的帖子
真秘密:唔好誤會,絕無怪責意思.
亦絕無資格,唔止我,其他人都唔見得有,一個落手落腳搞,一個只係事後先出把聲
我只係想客觀解釋番點解最後結果係咁.
....... (2013-01-05 00:35) 

就係因為投票既人少所以少少改變都會對個結果影響好大,要結果反映事實,理應係越多SAMPLE越好,TOPIC全壇置頂,幻燈片都SHOW埋出來,但過左幾日已經停滯不前,除左米我再諗唔到有其他吸引人投票既方法

個投票方式我之前其實都講過,如果想每個版有獨立OPTION,就要續個開TOPIC,呢度講緊成三十幾個TOPIC,咁樣禁法真心想投既唔知會再少幾多個,所以先會有最後簡化左呢個投票OPTION
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 189  發表于: 2013-01-05
回 迪神 的帖子
迪神:又係我錯...[表情]
未有獎勵之前一路KEEP住都係三十幾人投票冇郁過,如果係呢三十幾人代表哂全壇幾千人既意願既話一樣參考價值不大
....... (2013-01-05 00:23) 

迪神請唔好誤會,我諗真係無人話你錯,我亦見唔到有人想推翻結果。

首先利申,開放同唔開放兩者之間,我係偏向唔開放的,所以絕對無因為唔岩心水想推翻結果。

我都係今朝先察覺到投票基制可能有問題,所以多口提出意見,等管理層下次若再有投票的話,可以作為參考。

若因此而為管理層帶來任何麻煩,還請多多原諒。
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 188  發表于: 2013-01-05
回 迪神 的帖子
迪神:又係我錯...[表情]
未有獎勵之前一路KEEP住都係三十幾人投票冇郁過,如果係呢三十幾人代表哂全壇幾千人既意願既話一樣參考價值不大
....... (2013-01-05 00:23)

唔好誤會,絕無怪責意思.
亦絕無資格,唔止我,其他人都唔見得有,一個落手落腳搞,一個只係事後先出把聲
我只係想客觀解釋番點解最後結果係咁.

至於米果part,唔係話大部份人,只係單純講個影響,本身90個正經投,49個贊成,突然有10個入黎投白票,結果已經足以逆轉了
更唔好話投票結果唔啱心水,我個人真係無咩所謂.

而家並唔係批評,只係睇下以後再有類似活動有無d更好ge方法.

[ 此帖被真秘密在2013-01-05 00:39重新編輯 ]
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 187  發表于: 2013-01-05
又係我錯...

再者你假定左大部份人入來投票係為左拎米,我唔排除有,亦都察覺到有D係咁,但咁樣定義哂大部份投票參與者唔太公平呢

同埋做咩宜家變左因為個投票結果唔岩心水而走去推翻個投票基制既不足? '

再同埋...之前個TOPIC傾投票方式既時候又冇人提議過其他方法...
離線真秘密
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 186  發表于: 2013-01-04
火鳳凰:
諗諗下本身個投票方式係有問題的,因為只係可以投開放,無意見的就變相贊成不開放。其實應該每版都有三個選擇︰開放、不開放、無意見。
好似我咁,有幾版(例如足球隊、籃球隊)我從來唔會入,根本就唔識投,所以無投到。其實我對果幾版係無意見,但係就變相支持左不開放。
.......

freezefox:

我都有考慮你呢個考慮。

不過我地本來就係唔開放既,要由唔開放改變為開放,希望開放既意願要足夠先得。

.......

我都覺得投票方法係造成呢次投票結果其中一個大因素.
正如火兄所講,而家並唔係贊成vs反對,而係 贊成開放 vs 無意見/棄權+反對開放
呢兩個分別好大.
尤其係投票版塊愈多,個情況愈嚴重.
好多會員並唔會全部版都會去,尤其係為某d game ge資料而黎ge好友們,例如YFF.唔少都只會停留o係果區.
對於呢班只集中某一兩區活動ge會員黎講,好有可能tick完自己入開果區/決定唔tick自己果區 就submit,其他全部空白(即係變晒全反對咁滯)
另外,就算唔係只集中一兩區ge好友,都未必咁有心機逐個區諗應唔應該開放..
所以可能又係變左揀d自己有意見,比較有興趣ge tick幾個就算.其他果d並唔係反對,純粹只係無所謂無意見.

投票就有米收都係令投票參考性降低ge因素 (雖然我好like收米)
如果投票無著數,咁投得票ge人某程度上都算對好友比較上心,會比較認真考慮自己ge選擇,唔會隨便tick幾個交差就算,唔係都唔需要入黎投la.
反而投左有著數ge話,唔理三七二十一,留意到呢個topic又鐘意米ge都會入黎投.唔係話一定唔認真咁亂投,
但相對上一定會多左一班只係為拎米ge會員入黎,佢地ge選擇未必經過深思熟慮,而且理論上會更偏向投白票多
最簡單最方便最直接最正路就係隨便tick一兩個完事..(投全反對就比較礙眼,投得ge人我相信都係真心覺得全反對)

簡單講個example:
100人投左票,可能得30個會員有諗過應唔應該開放hattrick區,其他70個跟本唔知hattrick係咩黎.
可能得20個諗開唔開放劇集影評.
最後結果係有20票贊成開放hattrick,11個贊成開放劇集.
跟據現有玩法,支持開放hattick只係得20/100 - 20%,劇集得11/100 - 11%.. 結果就係唔開放.
但事實上參與hattrick投票ge只係30個.得10個反對..正確結果應該係20/30 - 66%. 劇集=11/20 - 55%..

無錯,呢個計法可能有一定誤差..但我相信唔會相差事實好遠.

當然,而家結果已經出左,單方面硬改或者短期內再投一次係唔可能,亦唔尊重投票制度.
但我相信,改變投票方法,下次再試投一次,結果可能就會變了.
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 185  發表于: 2013-01-04
freezefox:全部? (2013-01-04 16:51) 

係呀
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 184  發表于: 2013-01-04
回 迪神 的帖子
迪神:要LOGIN先入到版 (2013-01-04 16:31) 

全部?

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 183  發表于: 2013-01-04
freezefox:SET 左咩呀? (2013-01-04 16:13) 

要LOGIN先入到版