• 2675閱讀
  • 27回復

[論壇公佈]top 20故障 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2013-02-02
回 迪神 的帖子
迪神:我一路都係講緊個ID,用球季做標準既話開季已經開既TOPIC ID大約都係105000以上,宜家唔SHOW呢D TOPIC令到好多ROUTINE UPDATE既TOPIC冇人睇到 (2013-02-01 22:13) 

如果係咁樣,即係一季都唔可以開新table 300-400MB點可以快?

得...除非係2-3個月搬一次topic..
方便大家Save & Print

fb: peterkl
垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
要為自己加油,彼得加油!!
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2013-02-02
回 垃圾桶 的帖子
垃圾桶:如果係咁樣,即係一季都唔可以開新table 300-400MB點可以快?
得...除非係2-3個月搬一次topic.. (2013-02-02 13:14)

方便同慳資源都要平衡架?咩都慳到盡不如轉哂做純文字版~

同埋可以唔係SHOW22個最新TOPIC架,SHOW少D都得架JEI,以前都剩係SHOW TOP 10之嘛,TABLE細D,範圍咪可以大番D~
離線Numberson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2013-02-02
回 迪神 的帖子
迪神:方便同慳資源都要平衡架?咩都慳到盡不如轉哂做純文字版~
同埋可以唔係SHOW22個最新TOPIC架,SHOW少D都得架JEI,以前都剩係SHOW TOP 10之嘛,TABLE細D,範圍咪可以大番D~ (2013-02-02 14:41) 

離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2013-02-02
唔關事,佢都係要go through哂成個table先出的..

垃圾桶四Be
Be Courteous, Be Kind, Behave, Be Patient
惜日的光輝只停留在惜日;今日的光輝只停留在今日;明日的光輝只靠自己努力;彼得我一定可以再做奇蹟!!
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2013-02-04
即係而家呢個係最新開既20個POST

而唔係最新回覆既20個POST?
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2013-02-04
回 垃圾桶 的帖子
垃圾桶:唔關事,佢都係要go through哂成個table先出的.. (2013-02-02 22:57) 

佢唔係有人回覆就trigger佢去更新?

而係每隔某個時間(i.e. 180秒)就會SCAN哂成個論壇....放最後新開既20個TOPIC出黎???
離線垃圾桶
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2013-02-05
回 Gabriel 的帖子
Gabriel:佢唔係有人回覆就trigger佢去更新?
而係每隔某個時間(i.e. 180秒)就會SCAN哂成個論壇....放最後新開既20個TOPIC出黎??? (2013-02-04 13:00)

係,但因為而家拆左table, SIZE係100MB一個,最多係只會掃最新果10-15萬個post所連結既topic

全部掃哂,成210萬個post,server多多resources都唔會夠的

一個人而家0.05秒,如果全壇咁掃,再加上如果總版唔知道情況,將個update frequency set得太密,繁忙時間300人online,每個人等候時間就會長左好多
server loading就會長期keep住intense了 ,大家就會chok下chok下了

垃圾桶四Be
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2013-02-06
回 垃圾桶 的帖子
垃圾桶:
係,但因為而家拆左table, SIZE係100MB一個,最多係只會掃最新果10-15萬個post所連結既topic
全部掃哂,成210萬個post,server多多resources都唔會夠的
.......

既然係咁....不如凡親係不在範圍而又到而家都有UPDATE既舊topic,都一律通知開個新topic啦(正常應該唔係好多姐??)

始終海外user正常都會比較慢,如果因為咁再拖慢佢地既下載速度,我諗幾影響呢類user既experience

然後相對地,桶少如果日後再update左個table,就公告一下,咁等大家睇下係咪又要開新topic....
[ 此帖被Gabriel在2013-02-06 14:19重新編輯 ]
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2013-02-06
如果桶少有tool係技術上可行既.....最好當然係filter埋果D受影響既持續性update既舊topic出黎....方便大家啦
[ 此帖被Gabriel在2013-02-06 14:19重新編輯 ]
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2013-02-06
你地d外星話我聽唔係好明...........

似乎係要update top 20 要花好多資源去掃post?
咁我想問下, 唔set top20, 只set top10 得唔得? 咁咪一下子減少一半工作量囉~

其實舊壇都係得top10, 而且仲會依回覆時間先後排序添, 一目了然, 更user friendly, 舊version都做到的事, 新version 都應該做到?
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2013-02-06
回 麻凡 的帖子
麻凡:你地d外星話我聽唔係好明...........
似乎係要update top 20 要花好多資源去掃post?
咁我想問下, 唔set top20, 只set top10 得唔得? 咁咪一下子減少一半工作量囉~
....... (2013-02-06 13:39) 

其實唔關set top 10定top 20事

因為系統去搵top 10/20既回覆既「方法」係將論壇既「所有post scan一次」,之後再sort top 10/20出黎

根據桶少講,佢現時做法已經係採用將論壇「部份post scan一次」,之後再sort top 20出黎

而呢個方法會令到某D「早開既topic不在被scan之列」,就算有新回覆都唔會出現係top 20

所以問題有兩個:
上面紅字係第一個
第二個係update top 20既頻率有否增加既需要(頻率越高等於論壇負荷越大,不過我唔知差幾多

我唔知so far我有無理解錯....有錯請指正
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2013-02-07
回 Gabriel 的帖子
Gabriel:其實唔關set top 10定top 20事
因為系統去搵top 10/20既回覆既「方法」係將論壇既「所有post scan一次」,之後再sort top 10/20出黎
....... (2013-02-06 14:28) 

哦~~~~
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2013-02-07
回 麻凡 的帖子
麻凡:哦~~~~[表情] (2013-02-07 10:26) 

HMMM

就好似你每一年要係圖書館既十萬本書度搵出最好睇既二十本書咁

就算你將二十本降低到十本,結果你都係要睇哂全部十萬本先至達成到目的