• 6546閱讀
  • 160回復

[日本]6月11-26 京阪神/北海道 16日行程 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 90  發表于: 2013-05-16
回 太伊 的帖子
太伊:機票計到盡既話我可以慳多442+128既…
但早幾個月我真係唔得閒去計日數同埋plan野
同埋嗰$128我行左16日就真係唔想太辛苦想坐好D…[表情]
再講
....... (2013-05-15 22:52) 

TIMMING 問題,無得講。好似上年我去布吉。CHECK 個陣二千幾,只係一個星期,就升到四千!!

都無計。酒店都訂哂,都要去架。豪比佢囉。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 91  發表于: 2013-05-16
回 太伊 的帖子
太伊:搞掂左成個北海道行程之後睇大阪
仲頭痕……咁鬼多pass既[表情]
差唔多去邊都有pass咁神既[表情] (2013-05-16 01:25) 

你決定去邊幾個地方,先再諗買邊種PASS 啦。

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 92  發表于: 2013-05-16
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 93  發表于: 2013-05-19
睇左幾日大阪
真係方便好多,但亦都唔知點解難plan好多…

而家諗住都係轉15:30飛機
因為再計多兩計我都係諗唔到五點同七點去到大阪會有咩分別…
但我搭遲一班機可以去埋登別個動物園,咁就可以選擇唔去旭川嗰個…
我又可以揀去Rera Outlet
可以食埋個晏先tim

而五點同七點我喺大阪都係行兩行食個晚餐就完左呢日,早唔早都冇分別

而京阪神既景點
大阪zip左一日另加1-2日 (睇下去唔去名古屋…但好似去咁多真係走馬看花咁 )
京都咩寺咩寺又一日(多到我自己唔知睇緊咩 )
奈良我諗緊可以搭埋宇治去一日,搵禮拜六日去(唔知點解我覺得去奈良熱鬧D好D(?))
有馬溫泉即使要去我都係諗住即日來回算,因為好難搵住既地方(亦都係勁貴)
然後神戶+姬路1日
25,26/6 臨尾兩日去白濱+和歌山

Kensai Wide Pass諗住尾嗰四日先用,因為白濱嗰程最貴
而因為咁我諗緊都係尾四日之間去神戶+姬路(因為可以嘗試下新幹線呢樣野(?))
[ 此帖被太伊在2013-05-19 19:05重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 94  發表于: 2013-05-21
登別動物園?

你係咪講個個熊牧場?主要係睇熊人架咋喎。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 95  發表于: 2013-05-21
白濱同有馬你揀一個地方去夠了。都係浸溫泉者。

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 96  發表于: 2013-05-21
回 freezefox 的帖子
freezefox:
白濱同有馬你揀一個地方去夠了。都係浸溫泉者。

好…

freezefox:
登別動物園?

你係咪講個個熊牧場?主要係睇熊人架咋喎。

唔係
喺山腳近JR站的 @@
(不過其實幾海洋公園feel…
到時再決定去唔去…)

我都係未決定到大阪酒店住邊…
其實我應該住天王寺嗰邊定近新大阪好呢?
住新大阪嗰邊係for遠行去京都、神戶
天王寺就for行大阪方便D?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 97  發表于: 2013-05-21
回 太伊 的帖子
太伊:唔係
喺山腳近JR站的 @@
(不過其實幾海洋公園feel…[表情]
到時再決定去唔去…)
....... (2013-05-21 14:48) 

我會揀住近巿中心。

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 98  發表于: 2013-05-21
回 freezefox 的帖子
freezefox:我會揀住近巿中心。 (2013-05-21 14:59) 

其實即係邊度算係市中心?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 99  發表于: 2013-05-21
回 太伊 的帖子
太伊:其實即係邊度算係市中心?[表情] (2013-05-21 16:13) 

即係你所講既天王寺附近。

其實只要月地鐵,一兩個甚至三四個站可以去到心齋橋附近都已經OK 的了。

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 100  發表于: 2013-05-22
而家諗緊兩個地方…

Shin-Osaka Sunny Stone Hotel
近新大阪,計埋行去搭都謍鐵,15分鐘就去到心齋橋
但附近夜晚會幾靜冇夜生活

Hotel Chuo Oasis
近天王寺,動物園駅,但舊區,多露宿者
但男仔又好似唔怕危險既?

兩間評語其實都幾好
亦都特別平…23xxx 7晚
其他差唔多設施(有wifi, 獨立廁所) 又高評價既坐底都30000yen…

其實15分鐘出到心齋橋唔算好耐je?

然後我而家諗住頭三晚住下面嗰間,買埋近鐵pass去名古屋、奈良都方便D
後四晚住新大阪,方便去京都、神戶,同埋搭總站去白浜
仲可以兩間試晒,又唔知點解再平D tim

更新:
終於book剩白浜溫泉酒店…住total(計埋白浜)用左成七千蚊…都幾貴…
雖然我唔將平擺做最重要因素……
11-13Marks Inn Sapporo (札榥) $600.68
13-14夕茜舎 (富良野民宿) 6120yen ($471.24)
14-15星の庵 (美瑛民宿) 8400yen ($646.8)
15-17Hotel Monterey Sapporo (札榥) 14308yen ($1101.716)
17-18第一滝本館 (登別) 16750yen ($1289.75)
18-21Hotel Chuo Selene (大阪) 10500yen $794.67
21-25Shin Osaka Sunny Stone Hotel (大阪) 12480yen ($960.96)
(25-26白良荘グランドホテル 18900yen)
[ 此帖被太伊在2013-05-22 03:43重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 101  發表于: 2013-05-22
230000 7晚同30000 7晚,即係二百幾蚊晚同三百幾蚊晚,分別好少者,住好D 啦。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 102  發表于: 2013-05-22
去一去白濱要用成七千蚊?!

去成崎會唔會平D,又近京都。

離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 103  發表于: 2013-05-22
白浜酒店要18900yen
用多港幣千五je……

單拖去溫泉一係頹住一係就好貴…
所以我偏向住D貴既,感受人地浸溫泉嗰種「規格」(?)…
即係有早晚兩餐又住D靚既房…

不過咁講一講我又返返去白濱定城崎呢個問題了……
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 104  發表于: 2013-05-22
咪住先,究竟係用多七千定千七呀?你之前話要用多七千喎。