• 6572閱讀
  • 175回復

[攝影]想買部相機唔知買咩好 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2013-05-15
D 職員係咁UP D 數目字, 我都唔知佢地up mud
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2013-05-15
EPL3 唔錯架。三千零蚊仲要有兩支鏡,抵買哎。

多個支係咩鏡?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2013-05-15
回 PonG 的帖子
PonG:有啱啱去左行一轉星際
有隻oly epl3 價錢, 3180 , 同部G15 差唔多, 加多290 有多一支鏡
個人覺得大家推介部S110 太細部, 手感不足
....... (2013-05-15 14:26) 

洗左自己版, 新進展係依度睇

我都唔知換鏡OLY 做到咁平, 是咪伏
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2013-05-15
回 freezefox 的帖子
freezefox:EPL3 唔錯架。三千零蚊仲要有兩支鏡,抵買哎。
多個支係咩鏡? (2013-05-15 14:30) 

UM 唔知咩15mm xxxxxxxxxxxxxxxxxxx

唔記得
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2013-05-15
回 PonG 的帖子
PonG:洗左自己版, 新進展係依度睇
我都唔知換鏡OLY 做到咁平, 是咪伏 (2013-05-15 14:31) 

因為EPL3 係上代既產目,無反出機出得好快,舊型號相對亦跌價跌得好快。但其實功能分別唔係真係咁大。所以唔係一定要追最新款既話,買舊少少既型號係一個不錯既選擇。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2013-05-15
回 PonG 的帖子
PonG:UM 唔知咩15mm xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
唔記得 [表情] (2013-05-15 14:32) 

15?!

唔通係15 F8?係咪好鬼薄好鬼細支架?

離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2013-05-15
freezefox:15?!
唔通係15 F8?係咪好鬼薄好鬼細支架? (2013-05-15 15:02) 

無樣睇得D 字

離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2013-05-15
freezefox:因為EPL3 係上代既產目,無反出機出得好快,舊型號相對亦跌價跌得好快。但其實功能分別唔係真係咁大。所以唔係一定要追最新款既話,買舊少少既型號係一個不錯既選擇。 (2013-05-15 15:01)

係law , 相同價錢有得換鏡好似幾吸引

因為其實影得靚唔靚除左技術, 但係睇支鏡, 同機無關?

又或啫機性能就算新出都唔差太遠? 暫時個人覺得機只係睇DBUTTON 同手感或啫外觀
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2013-05-15
回 PonG 的帖子
PonG:無樣睇得D 字 [表情]
 (2013-05-15 15:03) 

因為15MM 既,好似得呢支………

玩具黎既………好難用…………你地新手要黎更加唔知點用好。

離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2013-05-15
freezefox:因為15MM 既,好似得呢支………
玩具黎既………好難用…………你地新手要黎更加唔知點用好。 (2013-05-15 15:06) 

佢加下鏡頭個支好似14MM xxxxxxxxxxxxxxxxxx
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2013-05-15
回 PonG 的帖子
PonG:係law , 相同價錢有得換鏡好似幾吸引
因為其實影得靚唔靚除左技術, 但係睇支鏡, 同機無關?
....... (2013-05-15 15:04) 

所有野都有關的。

攝影知識、經驗、相機本身、鏡頭。仲有好多其他因素,都可以影響一張相既好難。一定有關係。無關係既話,邊個會咁蠢比多十倍、廿倍既價值去買支鏡?何不拎住部手機去影?問題係,唔識用既話,比支十萬蚊既鏡頭比你都無用。相機同鏡頭,可以用到最頂級的,邊個唔想?

不過你唔駛諗得咁複雜,最簡單就係,用同一筆錢,買到最好既器材,就是了!三千蚊鬆D,就可以買到部功能齊備,質素唔差,輕便易用既無反相機,我覺得真係無咩可以挑剔了。

唯一考慮係,如果你唔想部機太快就好OUT,咁咪比多一千幾百買最新型號囉。但要知道,今日既最新型號,出年都變成舊型號。相機可以一用就十年八載,唔駛人年換的。你大部分時間其實都係用緊「舊」型號。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2013-05-15
回 PonG 的帖子
PonG:佢加下鏡頭個支好似14MM xxxxxxxxxxxxxxxxxx (2013-05-15 15:09) 

跟機個支應該係KIT 鏡。即係14-42 既變焦鏡。

加錢加多支既,一般會係定焦鏡。通常都跟支唔係太賣得,要散貨既責倉鏡。

離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2013-05-15
freezefox:跟機個支應該係KIT 鏡。即係14-42 既變焦鏡。
加錢加多支既,一般會係定焦鏡。通常都跟支唔係太賣得,要散貨既責倉鏡。[表情] (2013-05-15 15:15) 

睇下邊支較符合到自己要求先, 如果買定焦, 多數買wide or zoom 好近個d ?

又或啫本身佢支14 xx kit 其實係萬能定係FOCUS 係邊一面?

我又唔敢咩都問個staff, 始終又唔係即刻會買, 同埋D 問題好白痴
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2013-05-15
回 PonG 的帖子
PonG:睇下邊支較符合到自己要求先, 如果買定焦, 多數買wide or zoom 好近個d ?
又或啫本身佢支14 xx kit 其實係萬能定係FOCUS 係邊一面?
....... (2013-05-15 20:07) 

O記既無反,等效焦距要X2。所以KIT 鏡既14-40 ,就等如24-80。呢個焦距,係最常用既焦距。可以    WIDE,可以ZOOM。當然唔可以要黎影對面屋隻雀仔。但旅行影風景,食飯影食物,同女友影沙龍,同屋企人影合照,日常生活中絕大部分既題材都可以應付到。又未至於萬能。不過都好夠用架啦。

定焦,如果只可以有一支,都係買標準定焦鏡最好。即係50MM。放係O記既鏡黎講。即係20MM或者25MM。不過呢兩支都會偏貴少少。退而求其次,可以考慮等效焦距35MM(即係X2後),即 17 或18 MM 既定焦。不過呢樣野遲D 先啦。又唔急既。 你用熟左部機,有需要先再加鏡都未遲。
[ 此帖被freezefox在2013-05-15 20:49重新編輯 ]

離線kevin6543
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2013-05-15

by epl5 kit 14-42
[ 此帖被kevin6543在2013-05-15 20:55重新編輯 ]