• 16648閱讀
  • 416回復

來季(2013-14)遊戲區遊戲討論&新遊戲意見收集區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線alan1439
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 105  發表于: 2013-06-18
回 HINNNS 的帖子
HINNNS:借 topic 知會聲,強者生存我會接手 [表情] [表情]
....... (2013-06-18 10:10) 

我第三個支持    不過吾識玩
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 106  發表于: 2013-06-18
HINNNS:多謝多謝 [表情] (2013-06-18 10:59) 

好!今年等我都玩下呢個GAME 先!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 107  發表于: 2013-06-18
回 bbq903 的帖子
bbq903:唔新鮮, 好似炒緊鄉討聯賽制 [表情] (2013-06-18 10:27) 

島主介唔介意粗略簡介下你地果邊個聯賽制係點

用黎參考之餘我都想避免重覆同蒙上抄襲之嫌
離線魚蛋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 108  發表于: 2013-06-18
既然論壇十年不如黎返個紀念game
離線youyou
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 109  發表于: 2013-06-18
回 魚蛋 的帖子
魚蛋:既然論壇十年不如黎返個紀念game [表情]  (2013-06-18 14:12) 

都好喎, 輸左一於自貼
離線HINNNS
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 110  發表于: 2013-06-18
回 Gabriel 的帖子
襯食飯時間打左少少諗法...  唔知可唔可行...

** 每週出局之玩家可自動準入敗者區。
[color= ][color= ]
敗者區玩法一 ;

繼續之前四大天王之一的KEO的玩法、每五週進行一次敗者挑戰賽、勝出者返回強者挑戰區。

[color= ][color= ]

敗者區玩法二 ;

衣出局次序分為五組、每組六人、= 30人

第一週出局 -> GROUP A
第二週出局 -> GROUP B
第三週出局 -> GROUP C
第四週出局 -> GROUP D
第五週出局 -> GROUP E
第六週出局 -> GROUP A
第七週出局 -> GROUP B
                    :
                    :
                    :
                    :
第二十九週出局 -> GROUP D
第三十週出局 -> GROUP E

* 第三十一週每組最高分者, 會同未出局的五位強者爭奪最後強者 (會計算第二十六週至三十一週五週平均分來定最高分)

* 第三十二週 - 第三十七週 -> 會繼續依高低分淘汰五位玩家

* 第三十八週餘下四位玩家會爭奪冠亞季

冠軍 50000
亞軍 30000
季軍 20000

**與奪得金牌次數最多次數沒有關連、最高可以奪得超過十萬好友玩獎金

敗者區玩法三 ;

每週出局的玩家會成為敗者區的"皇"

以類似搓皇帝方式進行

第一週 ;
A玩家出局 -> 自動成為敗者區的"皇"
第二週 ;
B玩家出局 -> 自動成為第三週的敗者區挑戰者
第三週 ;
C玩家出局 -> 自動成為第四週的敗者區挑戰者 、 A與B較高分者成為敗者區的"皇"
第四週
D玩家出局 -> 自動成為第五週的敗者區挑戰者 、 A與B與C較高分者成為敗者區的"皇"
                   :
                   :
                   :
                   :
第三十四週
XYZ玩家出局 -> 自動成為第三十五週的敗者區挑戰者、最高分者成"皇"
第三十五週
沒有玩家會被淘汰

直至第三十五週成為敗者區的"皇" 次數最多者可以返回挑戰餘下的五位強者、爭奪冠亞季軍

**由於愈遲出局的玩家成為皇的次數機會會愈少、
由第十一週至第二十週出局的玩家會自動+1次"皇"的次數
由第二十一週至第三十週出局的玩家會自動+2次"皇"的次數
由第三十週至第三十五週出局的玩家會自動+3次"皇"的次數

**"皇"的次數最多如有相同、一齊返回強者挑戰區

冠軍 50000
亞軍 30000
季軍 20000

**與奪得金牌次數最多次數沒有關連、最高可以奪得超過十萬好友玩獎金

定係真係不變應萬變好???
離線魚蛋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 111  發表于: 2013-06-18
回 youyou 的帖子
youyou:
都好喎, 輸左一於自貼[表情]

又話XX係個詛咒
離線youyou
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 112  發表于: 2013-06-18
回 魚蛋 的帖子
魚蛋:又話XX係個詛咒[表情] (2013-06-18 14:51) 

所以輸左咪要XX, 咁先更加証明係一個詛咒
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 113  發表于: 2013-06-18
HINNNS:襯食飯時間打左少少諗法...  唔知可唔可行...
** 每週出局之玩家可自動準入敗者區。
....... (2013-06-18 14:28) 

第三個早輸太著數

第二個會公平D,但係會令本來強者生存唔複雜既計算方法搞到好複雜
離線魚蛋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 114  發表于: 2013-06-18
回 youyou 的帖子
youyou:所以輸左咪要XX, 咁先更加証明係一個詛咒[表情] (2013-06-18 14:52) 

you姐係咪參賽先
離線bbq903
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 115  發表于: 2013-06-18
Gabriel:島主介唔介意粗略簡介下你地果邊個聯賽制係點
用黎參考之餘我都想避免重覆同蒙上抄襲之嫌[表情] (2013-06-18 14:00) 

放心啦 , 唔會炒到的.   我只係見你之前所講, 有點同兩三年前香討聯部份賽制相似. 實制上都係唔同運作.

少少想講, 聯賽本身係一項長途賽事.  相信唔會個個人喜愛. 尤其是當某玩家落後其他人太多而放棄, 就更加會影響其他參與者. 所以各參與人仕真係玩之前要三思.

我地果邊聯賽建基於一班舊資深玩家再加上一大班無限量新血. 所以每屆都可以維持於一百人以上參加. 當然有人中途放棄, 但都好易找人替代.  

賽制方面 :  
1.) 都係甲組 , 乙組 及丙組 , 只係甲組有分4個特別區 (香港, 九龍, 新界, 離島),  由於組員入區前當然可以自由揀區, 之後o個區基本上就係跟一世, 不能再轉區. (有原因的, 之後再講)
2.) 甲乙組會採用雙循環聯賽, 有主客之分 , 丙組人太多所以採用單循環賽事. 每屆有升降制度及補丁賽季尾入新血.
3) 同你之前所講一樣 , 有盃賽賽事, 但就分為幾類型盃賽.
3a -fa cup : 即係區內比賽, 即是每區都有自己獨立盃賽賽事.
3b - 冠軍盃及足協盃 : 即係四區聯合盃賽, 仿如歐聯 , 我地會計算聯賽中期成績黎決定參賽資格, 最好成績會參加冠軍盃, 中間少少會參與足協盃, 當然係榜尾位置就唔使參加 .
3c - 自由盃 : 仿如國家隊賽事, 每組定期須要派一隊人出賽(七個), 相似之前論壇賽模式. 倘若區內人有歸屬感及同區人熟悉後, 呢個game 就會更加刺激.
1條評分好友元+5000
Gabriel 好友元 +5000 - 2013-06-18
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 116  發表于: 2013-06-18
回 bbq903 的帖子
bbq903:放心啦 , 唔會炒到的. [表情]  我只係見你之前所講, 有點同兩三年前香討聯部份賽制相似. 實制上都係唔同運作.
少少想講, 聯賽本身係一項長途賽事.  相信唔會個個人喜愛. 尤其是當某玩家落後其他人太多而放棄, 就更加會影響其他參與者. 所以各參與人仕真係 .. (2013-06-18 14:59) 

自由杯,每組派人呢個好正喎

離線bbq903
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 117  發表于: 2013-06-18
Gabriel:自由杯,每組派人呢個好正喎[表情]
 (2013-06-18 15:01) 

其實係幾好, 但一定要同區人係有少許熟悉, 否則冇交流, 賽事也變得淡如水  
離線youyou
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 118  發表于: 2013-06-18
回 魚蛋 的帖子
魚蛋:you姐係咪參賽先[表情] (2013-06-18 14:55) 

你會搞隻乜game先
離線wongfanshing
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 119  發表于: 2013-06-18
執過後來季世界盃個plan:

Week 2-13: 分組賽 - 照舊48人分6組進行
小組頭2名出戰第1圈淘汰賽, 第3,4名打附加賽. (48人 -> 24人)
Week 14: 附加賽 - 12隊爭6個第2圈名額 (24人 -> 18人)
Week 15: 第1圈淘汰賽 - 18隊爭9個16強席位 (18人 -> 9人)
Week 16: 負方復活戰 - 之前附加賽+第1圈淘汰賽輸左既15支球隊, 玩1週淨鬥高分, 最高分7隊拎埋剩低7個16強席位 (9人 -> 16人)
Week 17: 16強
Week 18: 8強
Week 19: 4強
Week 20: 決賽

4強同決賽中間好唔好有1週break?