• 6632閱讀
  • 143回復

[中國]我去左雲南十四日呀 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 120  發表于: 2013-06-21
回 ArSo 的帖子
ArSo:你同我係同一個方法
我就係覺得好慢
仲以為你POST咁多係用佢個方法tim[表情] (2013-06-21 12:07) 

所以以前POST 親相都覺得好煩………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 121  發表于: 2013-06-21
day 10:
早上去束河古鎮行,客棧老闆話可以逃票,唔好行大路,側邊行人路行入去就ok

點知包車司機車車下去到閘口,有人出黎收錢
望住隔離行人路d人大搖大擺行入去真係好無奈

呢個古城真係好懶洋洋,睇下d狗周街訓到咁就知

Flickr 上 RainyAnt未命名相片

Flickr 上 RainyAntsleeping dog
都有幾多店鋪未開...hea左陣就返返客棧汁野坐包車去瀘沽湖

離開客棧後,個老細追落黎話我間房馬桶塞左 要比$150修理費
但明明琴晚想用廁所時,個馬桶已經有d問題,d水流到成地都係,仲叫左老闆娘入黎睇
佢話我地用完d廁紙放哂入馬桶先會塞,大佬,恔完屎架喎
我地就堅決唔比,明明佢本身都有d問題,之後拎個刷桶左幾下,d水就流番落去,問佢ok未,走得未,佢就話解決了

點知落到去,條友又追番落黎,話仲有問題,叫我地上多次去
唔係掛,又要咩住個11kg大背包行條奪命斜?我地唔肯上去,佢就話報警,無所謂喇
呢個時候,由於司車司機大佬等左我地太耐,行左上黎,叫我地一齊上去睇下咩事,
最後佢打完場話$50算數喇,我地都廢事阻人太耐,了左件事

其實無司機大佬,件事都唔知要搞幾耐
佢係我之前貼既eason阿姐既朋友,之前同阿姐講話要單程車去草海,$700
咁阿姐就搵左佢朋友幫手

5,6小時去到瀘沽湖,

Flickr 上 RainyAntlugu lake入口
由於司機唔識路去草海,都要打左好多電話問fd先去到
草海又入,離瀘沽湖入口多左40幾km

到落車比錢時,先知道司機大佬以為我地係包佢3日團,因為我地後日走,者係要收$700x3=$2100
佢O 哂咀話如果$700連油錢都唔夠比,同埋$700應該係入口就放低我地
我地就即刻打比Eason姐問清楚
打左幾次之後終於都通喇,原來佢無同個fd講係散團同埋要入草海
因為佢唔知草海係係咁入,就係咁有個大誤會

最後傾掂數比$1200.....單程$1200
好彩佢都肯認自己無講清楚.....唔係就大獲

就係咁,哂左好多時間,呢日咁就完
btw,瀘沽湖晚上有好多星星

[ 此帖被Desmond在2013-06-21 12:31重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 122  發表于: 2013-06-21
都幾多咬數既問題………

去旅行最唔想就係遇到呢D 問題。好掃興。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 123  發表于: 2013-06-21
回 freezefox 的帖子
freezefox:都幾多咬數既問題………[表情]
去旅行最唔想就係遇到呢D 問題。好掃興。 (2013-06-21 12:36)

係呀..討價還價好煩
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 124  發表于: 2013-06-21
所以我地之後行程都好敏感,開車前一定再次問清楚
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 125  發表于: 2013-06-21
回 Desmond 的帖子
Desmond:Day 5 (part 2)
返到客棧得唔夠一個鐘食野同準備汁齊野走
早上5個鐘,下午又5個幾鐘[表情]
....... (2013-06-19 19:31) 

隻狗經你講述完後,我覺得佢好慘
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 126  發表于: 2013-06-21
Desmond:Day 7:
今日朋友會係5-6點黎到香格里拉...
所以朝早都係離開“有家客棧“
[圖片]
....... (2013-06-20 13:45) 

收$5
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 127  發表于: 2013-06-21
回 Ar敬 的帖子
Ar敬:隻狗經你講述完後,我覺得佢好慘[表情] (2013-06-21 13:39) 

絕對係...

大家有機會去既,幫我比d野食佢
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 128  發表于: 2013-06-21
整體上都唔錯,好想去
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 129  發表于: 2013-06-21
Day11:
原本諗住早起上山睇日出,但都訓到9點幾
客棧出面有一片草,可能草海就係咁黎

早上去“走婚橋“,行左一個鐘到,早知租單車喇
無野睇 又熱到死

回程都行既話應該趕唔到12點check out...
所以打比個司機(下午去尼賽村客棧),還掂佢都要入黎草海客棧,不如係走婚橋到兜埋我地
得左

之後到左尼賽村既客棧,呢間野煮d野食又平又幾好食

Flickr 上 RainyAntBee is here

Flickr 上 RainyAntsleeping dog

之後租單車踩,得返5架,我地又5個人,$30全日
不過部部都有d毛病

首先我地向下洛水村個方向踩去,大約6km,曬到呢,又有好多斜

不過風景係靚既

Flickr 上 RainyAntwonderland

Flickr 上 RainyAntmirror
我地第二日會坐艇到湖中間個島到睇日出

Flickr 上 RainyAntLugu Lake

Flickr 上 RainyAntfather & son

踩完呢轉用左兩個鐘,已經好攰,原本想踩埋去里格,但最後都係搵左包車司機,$80
比左$30蚊只踩左兩個鐘真大哂

Flickr 上 RainyAntLe-Ge Peninsula
仲落到去下面坐艇到過去里格半島,但無落到船就折回,廢事比多次錢

Flickr 上 RainyAntboatman
返到去見仲未日落去左附近沙灘

[ 此帖被Desmond在2013-06-21 14:12重新編輯 ]
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 130  發表于: 2013-06-21
我租單車踩環湖
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 131  發表于: 2013-06-21
回 ArSo 的帖子
ArSo:我租單車踩環湖[表情]  (2013-06-21 16:58) 

咁好體力?!踩左幾耐?
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 132  發表于: 2013-06-21
回 Ar敬 的帖子
Ar敬:整體上都唔錯,好想去[表情]  (2013-06-21 13:49) 

去喇,我都希望去多次
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 133  發表于: 2013-06-22
Desmond:咁好體力?![表情]踩左幾耐? (2013-06-21 18:57) 

朝早好似10點開始

踩左好似...5個鐘計埋食野
離線Ar敬
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 134  發表于: 2013-06-22
Desmond:Day11:
原本諗住早起上山睇日出,但都訓到9點幾[表情]
客棧出面有一片草,可能草海就係咁黎
[圖片]
Flickr 上 RainyAnt 的未命名相片
....... (2013-06-21 14:09) 

d景好靚