• 2471閱讀
  • 38回復

演藝畢業禮 學生倒梁 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2013-06-28
http://hk.apple.nextmedia.com/news/first/20130628/18315351

【本報訊】在台上我覓理想!演藝學院昨舉行畢業禮,畢業生在屬於他們的舞台上,以豎中指、打交叉手勢、大叫689下台等方式招呼梁振英。台下有畢業生一面流淚一面高呼「我要真普選!」贏得全場掌聲。畢業生說:「若為了維穩而向一個失格無恥之徒彎腰,對不起,我們都做不到!」畢業生帶淚示威,梁振英則笑言會與「我哋嘅青年同學們,一齊去達致呢個目標(普選)。」
記者:彭美芳 翁煜雄                                                                    

梁振英昨首次以校監身份出席院校畢業禮,演藝學院畢業生早在一個多星期前,設立facebook群組「演藝畢業生好好招呼689」,籲以不同方式,表達學生不歡迎梁振英參加畢業禮的信息。
特首辦昨安排約十多名穿黑色西裝、身形魁梧的保鑣把守梁振英入場的紅地毯範圍及玻璃門,又把守記者區,不容記者離開,並不時討論一旦遇上示威者的應變方法,學校範圍也停泊警車戒備。演藝校園保安則沒明顯加強。
戲曲、舞蹈、戲劇、電影、音樂及舞台製作六大學院共約250名學位、碩士、文憑等畢業生出席畢業禮,其中戲劇、電影及舞台製作學院的畢業生最敢作敢為,施以「突襲」,所有學生的抗議行動順利完成,無人干預。

【爭取普選】■電影學院的畢業生在台下舉起「我要真普選!」標語,有學生一面叫口號一面流淚。

齊心高呼:我要真普選
七名戲劇學院的畢業生先預備好台辭,有人高呼:「搞藝術嘅加油」、「我愛戲劇」、「爹哋媽咪我畢業啦!」代替向梁振英鞠躬。
電影電視學院畢業生最齊心爭普選,36名畢業生中有27人拒絕向梁振英鞠躬。主修導演的畢業生掀開畢業袍,以臀部朝向梁振英;也有碩士畢業生向梁雙手打交叉說不,不歡迎他參加演藝的畢業禮;有畢業生背向梁振英、面向觀眾高呼:「我啲時間係咁用㗎」,然後向台下鞠躬,以表達不應費時向梁鞠躬。當梁宣佈向電影電視學院畢業生頒發學位時,約20多人舉起標語及高呼:「我要真普選!」有學生一面流淚,一面高叫爭取普選的口號,學生的聲音蓋過梁振英的宣佈,也贏得全場掌聲。
音樂學院78名畢業生中,僅6人無向梁振英鞠躬,其中主修小號的畢業生向他行三鞠躬,聲樂的男學生以拉布式步法向老師鞠躬,而主修弦樂的同學向梁高呼:「689下台!」有65名畢業生的「舞台及製作藝術學院」有一半學生向梁振英「說不」,雙手在胸前打交叉作無聲抗議。有同學更在台上豎中指,梁振英仍保持笑容,在旁的老師目瞪口呆。女生向梁遞上「平反六四」標語,她說:「已有同學爭取普選,咁我就負責要求平反六四!」

拒絕向失格之徒彎腰
典禮上總共約60多人以不同方式向梁表達不滿,facebook「演藝畢業生好好招呼689」群組版主吳家進在台上向梁行三鞠躬,吳說:「佢(梁振英)對香港人好唔尊重,因他低票當選,欺騙香港人,做假承諾」。吳在群組重申,「我們因為夢想而加入演藝學院大家庭……為的可能就是在台上得到台下認同掌聲。若是為了維穩而向一個失格無恥之徒彎腰,對不起,我們都做不到!」

【屁股相向】

【不要CY】

吳揭露校方因得知同學自發「招呼」梁振英,多次訂下新規矩,包括要求畢業生在台上向梁振英90度鞠躬,限制在六秒內走過台。吳家進重申:「學生最美好的回憶就是由我們決定誰為畢業生扑頭,而這個人絕對不是梁振英!」
梁振英在會後回答記者四條問題,首先回應演藝畢業生台上表現,他說:「唔同嘅同學有唔同嘅表達,有啲企定定、三鞠躬,有啲行過點頭,亦有一啲表達訴求,要求真普選。」他指日後「一定會同各界人士,包括我哋嘅青年同學們,一齊去達致呢個目標。」校方重申,期望學生珍惜難得讓親朋見證的時刻,尊重隆重的場合,校方並無對示威學生作出任何負面評價。

【怒舉中指】

【跪求辭職】

【平反六四】

【揮拳抗議】
[ 此帖被ODIN在2013-06-28 11:58重新編輯 ]
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2013-06-30
回 太伊 的帖子
太伊:甚麼是尊重?
為甚麼要尊重?
呢兩個問題都未清楚既時候就已經講到唔尊重
而家D學生係覺得
....... (2013-06-29 13:45) 

LIKE
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2013-06-29
其實........年年既畢業禮總有D 搞事既人,我覺得臨近71,傳媒搞大件事佢姐...

離線Numberson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2013-06-29
回 辛尼關 的帖子
辛尼關:點解一定要分對錯呢其實? (2013-06-28 22:53) 

係香港近代文學中(即係呢一年)
我呢一句的意思當然唔係要分對錯啦
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2013-06-29
甚麼是尊重?
為甚麼要尊重?
呢兩個問題都未清楚既時候就已經講到唔尊重

而家D學生係覺得
「唔通你要我同個謊話連篇出賣香港既人講禮貌講尊重?」咁咋嘛…

畢業生係畢業禮既主角
既然係極大部份畢業學生所認同既事
為咩要因為所謂尊重一小撮人而唔尊重一大班同自己意見一樣,一樣想「如實」對待梁振英既同學?

所謂「尊重」場合?所以要好好對待梁振英?
一樣可以係唔尊重學生,唔尊重學校,唔尊重香港架喎。呢樣又點計?
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2013-06-29

我本來係想回炸炸帝
[ 此帖被ArSo在2013-06-29 13:00重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2013-06-29
回 ArSo 的帖子
ArSo:所以我冇話佢地做得岩定錯[表情]
我不打算評論個別事件[表情] (2013-06-28 18:02) 

因為並唔存在「將尊重/禮貌無限放大到佢地做咩都係錯」又或者「將爭取自由/爭取民主無限放大到佢地做咩都係岩」既情況。

尊重同禮貌固然重要,但亦有熟不可忍既時候,唔通你要我同個戰犯或殺人狂講禮貌?

自由民主當然要爭取,但亦有底線要守的!唔可以因為你既自由而防礙到他人既自由或破壞社會既秩序係舉世皆知既道理吧。

所以,用「將尊重/禮貌無限放大到佢地做咩都係錯」又或者「將爭取自由/爭取民主無限放大到佢地做咩都係岩」都唔係適用於此次事件。事實上,所有野去到「極致」都會出現問題,我地既沒有無限放大佢地做咩都錯,亦唔可以無限放大到佢地做咩都係岩。宜家就係試圖劃緊條線。

問題純粹係,人人條線唔同者。有D人會劃得高D,有人會劃得低D。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2013-06-29
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2013-06-29
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2013-06-28
回 ODIN 的帖子
ODIN:佢台上的行為如何影響到其他畢業生? (2013-06-28 15:52) 

exactly
離線辛尼關
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2013-06-28
回 Numberson 的帖子
Numberson:呢件事係岩同錯之間
存在好大的討論空間
[表情] (2013-06-28 20:35) 

點解一定要分對錯呢其實?
離線呀威
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2013-06-28
我欣賞班學生,但唔認同佢地咁做
離線PonG
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2013-06-28
個人覺得學生表達手法唔啱,將自由無限放大了
離線Numberson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2013-06-28
回 ArSo 的帖子
ArSo:所以我冇話佢地做得岩定錯[表情]
我不打算評論個別事件[表情] (2013-06-28 18:02) 

呢件事係岩同錯之間
存在好大的討論空間
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2013-06-28
回 icemanbergkamp 的帖子
icemanbergkamp:其實隨時變臉同面皮厚應該係做政治家基本條件吧.... (2013-06-28 18:26) 

佢厚到得人驚