• 2013閱讀
  • 30回復

手機巨人 NOKIA 將正式被微軟收購 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2013-09-04
NOKIA沒落,大家一定會認定佢係不思進取。只顧享受自己已有既成果。最後攪成咁。

老實,我以前都係咁諗的。不過,後尾我睇過一篇文章,先發現,我地理所當然地以為NOKIA 不思進取,係錯的。

原來,NOKIA 係最早開發智能手機既公司,比APPLE 更早!佢既死亡,唔係因為不思進取,而係太進取。走得太快………

大家估唔到厘。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2013-09-04
回 freezefox 的帖子
freezefox:NOKIA沒落,大家一定會認定佢係不思進取。只顧享受自己已有既成果。最後攪成咁。
老實,我以前都係咁諗的。不過,後尾我睇過一篇文章,先發現,我地理所當然地以為NOKIA 不思進取,係錯的。
....... (2013-09-04 18:11) 

【本報訊】諾基亞自1998年起連續14年為全球手機市場一哥,高峯期市值3,030億歐元(折算當時滙價約為1.95萬億港元),1998至2007年間,諾基亞佔芬蘭經濟增長25%,但其後未能追上智能手機發展步伐,業績走樣。

諾基亞於1865年在芬蘭創立,最初以造紙為主,後來多次轉型;1992年,時任行政總裁決定專注電訊業務,到1998年時成為全球手機市場一哥,集團2005年在手機銷售達2.64億部,佔全球市場份額32.1%。

90年代初,諾基亞高層認為生產一般手機盈利有限,開始研發流動電郵、輕觸式屏幕等,1996年推出首部智能手機Nokia9000,較蘋果iPhone早逾10年;但其後競爭對手摩托羅拉推出超薄摺疊式手機,搶佔諾基亞市場,諾基亞專注高端智能手機的方向備受質疑,惟有回歸傳統手機業務,埋下業務走下波伏線。

諾基亞現時在全球手機銷售市場仍排第二,但以平價機為主,在利潤豐厚的智能手機市場發展進退失據,市佔率非常小,令諾基亞過去九季累積虧損約50億歐元。2011年2月,諾基亞轉用微軟Windows系統生產新一代Lumia手機,但銷情未見太大起色,加上傳統手機銷售下滑,成為今次出售手機業務催化劑。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2013-09-04
回 國球旗 的帖子
國球旗:【本報訊】諾基亞自1998年起連續14年為全球手機市場一哥,高峯期市值3,030億歐元(折算當時滙價約為1.95萬億港元),1998至2007年間,諾基亞佔芬蘭經濟增長25%,但其後未能追上智能手機發展步伐,業績走樣。
諾基亞於1865年在芬蘭創立,最初以造紙為主,後來多次轉 .. (2013-09-04 18:27) 

當年佢地投資好大額既金錢黎開發智能手機。可惜,開荒牛未必可以飲頭啖湯。巿場唔係太接受到呢類新產品,虧損甚巨!令到一手策劃開發智能手機既管理層被迫下台。新管理層接手,馬上修正公司路線,回歸原本。業績反而更好。咁就更加無可能比佢地再行番智機手機既路線。

所以話,英雄,有時真係要時勢配合先會產生的。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
在線KeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2013-09-04
freezefox:NOKIA沒落,大家一定會認定佢係不思進取。只顧享受自己已有既成果。最後攪成咁。
....... (2013-09-04 18:11) 

竟然
咁真係時勢做英雄....
但nokia如果可以今天的我打倒昨日的我
結果可能無咁慘
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2013-09-04
freezefox:當年佢地投資好大額既金錢黎開發智能手機。可惜,開荒牛未必可以飲頭啖湯。巿場唔係太接受到呢類新產品,虧損甚巨!令到一手策劃開發智能手機既管理層被迫下台。新管理層接手,馬上修正公司路線,回歸原本。業績反而更好。咁就更加無可能比佢地再行番智機手機既路線。
....... (2013-09-04 18:35)

其實佢地都係衰唔識變通,當智能電話開始被市場接受,佢地本身已經掌握左技術,但太保守唔去追番上去,反而繼續食老本直至市場佔有率俾其他廠蠶食晒就為時已晚。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2013-09-04
回 國球旗 的帖子
國球旗:其實佢地都係衰唔識變通,當智能電話開始被市場接受,佢地本身已經掌握左技術,但太保守唔去追番上去,反而繼續食老本直至市場佔有率俾其他廠蠶食晒就為時已晚。 (2013-09-04 19:48) 

同我公司一樣
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2013-09-04
好似係話畀NOKIA 個CEO 跣..... 依家條友返左MICROSOFT 做副總了
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2013-09-05
回 鮮吊甬仔 的帖子
鮮吊甬仔:好似係話畀NOKIA 個CEO 跣..... 依家條友返左MICROSOFT 做副總了[表情]  (2013-09-04 22:43) 

其實nokia 班高層唔係唔知CEO 有microsoft 背景,只係當時microsoft 送錢你洗.......為勢所迫......

離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2013-09-05
microsoft 應該會收購埋Blackberry......到時連商務客都有埋.......

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2013-09-05
微軟其實一早已經走緊下坡

尤其近年大家上網大多開始轉用流動裝置

微軟已經著手係 WP 7 / 8 但始終未見起色

BTW 玩過 WP7 手機

覺得個 OS 都幾好用

四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2013-09-05
回 國球旗 的帖子
國球旗:【本報訊】諾基亞自1998年起連續14年為全球手機市場一哥,高峯期市值3,030億歐元(折算當時滙價約為1.95萬億港元),1998至2007年間,諾基亞佔芬蘭經濟增長25%,但其後未能追上智能手機發展步伐,業績走樣。
諾基亞於1865年在芬蘭創立,最初以造紙為主,後來多次轉 .. (2013-09-04 18:27) 

我唔了解果陣概念係點,但係如果我無理解錯既話,掀起革命性潮流改變既iPhone明顯地係以iTunes+App Store跑出,Nokia空有搞智能手機既遠見,但係實際上根本佢地就無能力搞到
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2013-09-05
回 Gabriel 的帖子
Gabriel:我唔了解果陣概念係點,但係如果我無理解錯既話,掀起革命性潮流改變既iPhone明顯地係以iTunes+App Store跑出,Nokia空有搞智能手機既遠見,但係實際上根本佢地就無能力搞到 (2013-09-05 15:23)

iOS 既 back-up 明顯係幫 iPhone 打出頭既重要關鍵

而 Nokia 唔埋 android 堆,反而行 Symbian 同 windows 呢兩個 [無人理] 系列

註定先天不足,後天失調

市佔率:
歐洲五國: Android,70.4%。iOS,17.8%。

美國: Android,52%。iOS,41.9%。

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2013-09-05
回 國球旗 的帖子
國球旗:iOS 既 back-up 明顯係幫 iPhone 打出頭既重要關鍵
而 Nokia 唔埋 android 堆,反而行 Symbian 同 windows 呢兩個 [無人理] 系列
....... (2013-09-05 15:44) 

Nokia果陣所謂既「智能手機」,其實都仍然係著重係硬體上面

但我覺得真正帶起變革既係軟體,所以Nokia一開始所謂既遠見其實都係一條錯既路,佢果陣就算堅持落去都好,iOS + iPhone既出現一樣會將佢打垮
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2013-09-05
回 Gabriel 的帖子
Gabriel:Nokia果陣所謂既「智能手機」,其實都仍然係著重係硬體上面
但我覺得真正帶起變革既係軟體,所以Nokia一開始所謂既遠見其實都係一條錯既路,佢果陣就算堅持落去都好,iOS + iPhone既出現一樣會將佢打垮 (2013-09-05 15:50) 

最諷刺係 Nokia 強調:科技以人為本
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2013-09-05
NOKIA硬件技術出哂名
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014