• 1719閱讀
  • 20回復

喜歡聽廣東歌的好友,齊來發表自己的2013年度最喜愛的十大吧 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線可可粉

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2013-12-31
2013年我最喜愛的十首歌曲

(引言)
今年依然繼續地挑選我自己2013年最喜愛的十首歌曲,準則都係一如以往,十首我鍾意聽同時又係聽得最多的歌曲。

2013年的樂壇有一個景象,就係好多翻唱歌,同時,歌名用個歌字做尾作為派台歌的數目都係歷年之冠,
數數手指上過榜的作品有有歲月如歌(張智霖)、夕陽之歌(何韻詩)、薄情歌(C AllStar)、高登歌(小肥)、一首情歌(Mr.)、哥歌(王菀之)、幸福歌(鍾嘉欣) 、雙子情歌(容祖兒、羅力威),共8首咁多。如果有人問我今年有咩歌,或者我會數哂上面咁多首出黎話佢知。

2013年造就了Supper Moment的上位,無盡呢首歌無心插柳下巧合地唱出哂王維基現時的景況,申請電視牌照的旅途依然好遙遠,被政治打壓下愈多人齊撐,祝願佢流動電視的計劃可以成功,都恭喜Supper Moment你地的音樂終獲得主流的賞識。

而談論到人生的歌今年則成為我的最喜愛,一首好歌總會帶出一個主旨,姑勿論是情歌or非情歌、一份爛的詞足可以摧毀一切,但一份好的詞便足以令我狂loop一季、甚至一整年。2013年度我喜愛的人生歌包括有叫我地唔好留有遺憾的一千零一次人生,受到愛情傷害青春全無的非凡人生、將不完美的事看成I'm perfect的Imperfect,還是慨歎人大了失去冒險精神、只懂跟著人群的任我行,都令我留下深刻的印象。

「世界很簡單,人類很複雜。」是黃子華在My盛Lady其中一句全句,但將呢個訊息唱出黎的就有馮允謙的世界劇團,真心覺得呢首四台冠軍歌值得給予一個獎項的肯定。

2013年令我睇完最深刻的MV,係許志安的情人甲,一共推出過4個MV與及合唱版的誕生,仿似告訴我地同一首歌,可以打破單一的界限,幾時聽、幾時睇同一首歌都可以唔同的領會,年尾再看這情人甲,終於同sammi有情人終成眷屬了。

至於藍奕邦今年就大放異彩,佢的作品除左帶聽歌人去過倫敦、紐約、阿拉斯加、拉斯維加斯之外,佢填詞的作品都深得我的喜愛,好似有陶瓷娃娃和青春頌,好清楚咁話我地知陶瓷娃娃眼中的世界與及歌頌青春,帶出趁仲有責春的時候即管「前行吧 你想做 全意做」。

終結2013年我看見了廣東歌的可能性,在李純恩話香港樂壇的詞垃圾的同時,薄情歌係一個完美的反擊,C AllStar新碟  CANTOPOPSIBILITY就實踐了廣東歌有好多的曲風,好多新奇的題材、不同的演繹唱法,薄情歌語帶雙關的探討樂迷與樂壇之間的關係,是今時今日廣東歌唔好聽丫,還是香港人已經對廣東歌薄情,唔願去聽,但在我的角度很深信是後者,但點都好,希望來年繼續有好音樂!

2013年度我最喜愛的十大歌曲(排名分先後)
1 陳奕迅 - 任我行  
2 周柏豪 - Imperfect  
3 許廷鏗 - 青春頌
4 許志安 - 情人甲
5 C AllStar - 薄情歌
6 Supper Moment - 無盡
7 鄭融 - 非凡人生
8 Robynn & Kendy - 陶瓷娃娃
9 馮允謙 - 世界劇團
10 林欣彤 - 一千零一次人生

最喜愛的唱片
陳奕迅 The Key

離線Numberson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2014-01-06
回 可可粉 的帖子
可可粉:口味相近[表情]
錯過同我的宣言都分別排我自己最喜愛的第12同13位,我自己有個私家排行榜...9 out of 10都係冠軍歌[表情] (2013-12-31 22:15) 

很好
離線Rafer
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2014-01-06
排名不分先後:

音樂殖民地 C Allstar
世界變了樣 Supper Moment
理想再見 Yellow!
一首情歌 Mr.
無可避免 Dear Jane
主旋律 陳奕迅
離開拉斯維加斯 藍奕邦
玫瑰的故事 Gin Lee
我就是主角 J. Arie
天窗 容祖兒

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2014-01-06
米米可, 你睇, 冇米派係會出事架~~~~
離線杜菲斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2014-01-01
回 可可粉 的帖子
可可粉:時光呀[表情] 個mv好感人,首歌派得太遲喇、年尾做哂砲灰[表情]
LaLaLa[表情] (2013-12-31 22:20) 

時光又係好歌,許廷鏗既歌真係有保證

lalala 就估唔到幾順耳,第一次聽已經唔錯
離線杜菲斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2014-01-01
回 可可粉 的帖子
可可粉:不許你注定一人呀[表情]
都係口味相近,紙牌屋is my第11位[表情] (2013-12-31 22:18) 

係喎,搞錯左兩個字添

離線him
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2014-01-01
無可避免....聽極都喊
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2013-12-31
2013年度我最喜愛的十大歌曲
1 陳奕迅 - 任我行  
2 許志安 - 情人甲
3 許廷鏗 - 青春頌
4 容祖兒 - 續集
5 Supper Moment - 無盡
6 小肥 - 負親
7 C AllStar - 薄情歌
8 周柏豪 - Imperfect  
9 鄭融 - 非凡人生
10 吳雨霏 - 今夜煙花燦爛
離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2013-12-31
回 麻凡 的帖子
麻凡:咦? 睇漏左"廣東歌", 有2首國語..................2首唔算多, 冇所謂啦可?[表情]  (2013-12-31 21:58) 

我都喜歡廣東歌,都試過埋國語歌入10大...eg 那些年,冇衝突的

2013年度最喜愛的十大無分廣東歌/國語歌
離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2013-12-31
回 麻凡 的帖子
麻凡:排名分先後~~~
1.無盡 (Supper Moment)
2.任我行 (陳奕迅)
3是什麼讓我遇見這樣的你 (白光)
....... (2013-12-31 21:34) 

無盡 vs 任我行 睇黎最歌有得鬥
離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2013-12-31
回 ttaal68 的帖子
ttaal68:2013 年度我最喜愛的十大歌曲
1. Supper Moment - 無盡
2. 陳奕迅 - 任我行
3. 許廷鏗 - 時光
4. 許志安 - 情人甲
....... (2013-12-31 18:35) 

時光呀 個mv好感人,首歌派得太遲喇、年尾做哂砲灰
LaLaLa
離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2013-12-31
回 杜菲斯 的帖子
杜菲斯:
2013 年度我最喜愛的十大歌曲
1.我的宣言(周柏豪)
2.青春頌(許廷鏗)
3.任我行(陳奕迅)
.......

不許你定一人呀

都係口味相近,紙牌屋is my第11位
離線可可粉
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2013-12-31
回 Numberson 的帖子
Numberson:
數字神個人推介廣東歌十大(排名不分先後)
宮若梅 - 薛凱琪
非凡人生 - 鄭融
我的宣言 - 周柏豪
.......

口味相近

錯過同我的宣言都分別排我自己最喜愛的第12同13位,我自己有個私家排行榜...9 out of 10都係冠軍歌
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2013-12-31
咦? 睇漏左"廣東歌", 有2首國語..................2首唔算多, 冇所謂啦可?
離線KeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2013-12-31
只聽過任我行