• 8809閱讀
  • 204回復

[原創]《旗趣錄ソ好友的日與夜》EP6 FANTRAX 特約:Running Fox 的羅生門 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 105  發表于: 2014-03-26
回 國球旗 的帖子
國球旗:重新寫好點子,而家試下將佢串連,睇下今個下晝寫唔寫得出黎啦。[表情]
 (2014-03-26 14:35) 

快d啦嘉蘭~~~~~~~~~
離線yanyan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 106  發表于: 2014-03-26
回 freezefox 的帖子
freezefox:[表情] (2014-03-26 14:38) 

咩料
一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

引用第31樓國球旗2010-04-16 01:02發表的“”:

一個好友論壇,只得一個 yan 姐 [表情]  [表情]
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 107  發表于: 2014-03-26
freezefox:
我係打工仔。[表情]

freezefox:

點會哎。我咩人都駛唔郁既,個個都只係聽老闆一個人既話。我係叫得郁我班直屬既同事架咋。

唔好睇表面風光,其實背人垂淚架。[表情]

freezefox:
唔見左護照,被迫滯留係首爾………

唉………彈盡糧絕………呢兩日都唔知點過…………

freezefox:

唉………今日全日就係首爾撲黎撲去,又大使館又韓國出入境署,攪左一日。身上又無哂錢。電話通話時間又用哂(好彩仲有WHATSAPP)。連夜晚係邊到過夜都未有著落,幾時可以走又唔知,好鬼陰公…………

freezefox:
終於返到香港了………[表情] [表情] [表情]  

freezefox:
出發去機場了⋯⋯⋯

freezefox:

尋晚半夜先番到呀!

出差兩個星期啦。中間返過黎香港兩日咋。

《Running Fox》

「呀!個頭好痛,好似就快裂開咁。」我瞓喺酒店房嘅床上,一時間有種斷片嘅感覺。

呢幾年,我嘅飛行里數比搭巴士都唔知多出幾多倍,一覺醒來,往往會有唔記得究竟而家喺倫敦丫,定係漢堡嘅時候。

用遙控制打開電視機,聽到把女聲大叫「都敏俊xi」。啊!無錯,我而家喺首爾,望住螢光幕播影緊嘅電視劇,有點不以為然,「呢套嘢重播又重播,都唔知有咩好睇,要睇星星,我唔好睇周星星!」

落床梳洗時我終於記番起,尋日我係去咗間韓燒店傾生意,都唔明點解傾嘢一定要飲酒,結果我畀人隊咗幾杯燒酒後已經暈陀陀,後來係點返酒店都已經唔清楚喇。

望望時間,夠鐘 check-out 返香港,喺酒店門口截的士直駛去仁川機場,準備離境時,竟然搵唔到本護照,明明上車時仲喺件大褸拎出嚟檢查過,估唔到綽號「Running Fox」嘅我都會犯呢種低級錯誤。但係,我好肯定本護照一定係喺的士上面,我即時衝出去停車處,當然,架車已經不知去向,好彩張電話卡仲可以用多半日,所以我即時聯絡我個 Agent 姐姐,希望佢幫我搵番架的士。我連珠爆發將個司機特徵、車內陳設,甚至車身有班短裙長腿女仔嘅廣告式樣形容畀佢知。

佢好快反應,用開朗聲線答:「係咪少女時代呀!」講真,我點知喎。

「唔…咁車牌係咩呢?」Agent 姐姐變番正經口吻問我。

「韓文喎!我唔識睇。」我頹然了。

「我建議你即刻去大使館辦臨時護照,我諗我只可以幫你改航班咋。」

事已至此,我連人帶喼匆匆截車去中國大使館,到達時只係下午四點十分,我正想由正門入去時,守門口嘅守衛截停我,用呼喝嘅語氣講:「關門了!」

「吓!未夠五點喎!」我內心以香港人辦公時間嘅思維發出疑問。

我將我嘅情況向佢提出,但個守衛一直頭向上望,而把口就不斷重覆「不幹!」

最後,我哋嘅爭吵聲驚動咗一個貌似比較高級嘅埋嚟,我馬上向佢求救。佢聽完成件事之後,用一種類似朱鎔基總理嘅語調回應我。

「這個嘛………我們…今天啊……不能辦理。……你呢……明天……再來吧。」

然後,無論我點解釋、懇求,甚至咆哮都不得要領,結果只可以暫時離開。

前路茫茫嘅我全日都無食過嘢,諗起尋晚間韓燒店嘅韓牛好似幾好味,所以就再返去幫襯,韓燒店嘅阿豬媽竟然一眼就認出我係尋晚嘅客人,佢熱情招呼我坐低,遞上餐牌又上茶又上小食,今日遇到咁多人,到而家至有「遠來是客」嘅感覺。

突然,隔離檯有個韓國大叔對住我講咗一連串嘅韓文,我一句都聽唔明,佢竟然走埋嚟一手捉住我,將我拉出店外,我正想反抗大叫之際,眼前出現一架車身印住一堆長腿廣告嘅的士,原來呢個大叔就係今日車我去機場嘅司機,佢打開車門將我本護照物歸原主。我搭住佢膊頭同佢一齊返入韓燒店,舉起阿豬媽為我地準備好嘅燒酒乾杯。

@freezefox  
[ 此帖被國球旗在2014-03-28 20:30重新編輯 ]
本帖提到的人: @freezefox
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 108  發表于: 2014-03-26
只愛足球
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 109  發表于: 2014-03-26
Running Fox=Running Man ?

係咪少女時代呀!

要睇星星,我唔好睇周星星!

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 110  發表于: 2014-03-26

RUNNING FOX
[ 此帖被freezefox在2014-03-26 16:53重新編輯 ]

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 111  發表于: 2014-03-26
太利害了, 好似聽緊廣播劇咁~~~~

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 112  發表于: 2014-03-26
想知道真人版的護照最後搵唔搵得返?
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 113  發表于: 2014-03-26
回 麻凡 的帖子
麻凡:想知道真人版的護照最後搵唔搵得返? (2014-03-26 16:51) 

你原來無睇過我個個版本架?

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 114  發表于: 2014-03-26
freezefox:[表情] [表情] [表情] [表情]
RUNNING FOX [表情] (2014-03-26 16:49) 

原文係「來自星星的狐」,而家變左「Running Fox」。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 115  發表于: 2014-03-26
回 國球旗 的帖子
國球旗:原文係「來自星星的狐」,而家變左「Running Fox」。[表情] [表情] [表情] (2014-03-26 16:56) 

我覺得RUNNING FOX 好貼題!

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 116  發表于: 2014-03-26
freezefox:你原來無睇過我個個版本架? (2014-03-26 16:52) 

都話左冇囉, 唔信我講野.............
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 117  發表于: 2014-03-26
回 國球旗 的帖子
國球旗:原文係「來自星星的狐」,而家變左「Running Fox」。[表情] [表情] [表情] (2014-03-26 16:56) 

咁老旗你個題目好好多, "來自星星的狐"太行貨了, 而且出自本人手筆仲好似好自戀咁添~~~
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 118  發表于: 2014-03-26
回 麻凡 的帖子
麻凡:咁老旗你個題目好好多, "來自星星的狐"太行貨了, 而且出自本人手筆仲好似好自戀咁添~~~[表情] (2014-03-26 17:08) 

初稿係想講本護照輾轉流傳,跑狐追逐過程。
至於來自星星,係指本護照上面既星。
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 119  發表于: 2014-03-26
回 麻凡 的帖子
麻凡:都話左冇囉, 唔信我講野.............[表情] (2014-03-26 17:06) 

值得你用另一個EMAIL開FB A/C去睇老狐自己寫o既版本

真係值得!
只愛足球