• 6387閱讀
  • 74回復

為什麼這麼多人黑周星馳? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2014-08-06
睇完,當年好多人都被向生迫拍好多戲,佢個人要求高同太認真姐,我覺得佢算念舊,佢仲同譚玉英姐姐好fd
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2014-08-06
回 freezefox 的帖子
freezefox:個專訪上年2013年先做。點可能幾年前睇過?[表情] (2014-08-06 18:36)

可能係上年將全部資料重新整理啦,但好多野之前係睇過,例如話佢整污糟 D 肉,幾年前黎芷珊都講過。
離線icebati
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2014-08-06
星爺其實好有內涵

不要忘記,足球是最快樂的!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2014-08-06
回 國球旗 的帖子
國球旗:可能係上年將全部資料重新整理啦,但好多野之前係睇過,例如話佢整污糟 D 肉,幾年前黎芷珊都講過。
 (2014-08-06 19:58) 

零碎既內容當然有可能係其他文章到見過,始終寫既係周星馳,好多事情都會係唔同地方有披露。尤其係同其他電影圈中人既關係。更加係隨處可見。但篇文應該好新下。因為當中兩次提到西遊降魔篇,呢套係2013 年既作品。而整篇文章既鋪排都好公整同順暢,唔似係東堆西砌既文章喎。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線赤迪
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2014-08-06
其實星爺真係好正 ! 睇過咁多次都會笑~E點人人都咁講

不過未睇E篇文個時~聽傳言,星爺本人就好似食神角色咁~

估唔到~真實既星爺 原來係咁
離線CopoeL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2014-08-07
http://www.youtube.com/watch?v=aTSPDbXG64c

其實我真係唔信佢係忘本既人...
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2014-08-07
果然一看就停不下~
作為一個自稱星迷多年的人, 原來我都對周星馳不甚了解甚至誤解, 慚愧呀~
當然我不會盡信文章所寫的全部, 但有很多細節, 在我這一代由黑白殭屍便已開始喜歡周星馳的人來說, 只要稍稍回想就會發現相當吻合, 尤其文章的最後段, 我看到幾乎哭了, 眼淚在框內打轉著.....

我想, 之後再有周星馳名字的電影, 無論評價有多差, 我還是去看吧....
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2014-08-07
回 麻凡 的帖子
麻凡:果然一看就停不下~
作為一個自稱星迷多年的人, 原來我都對周星馳不甚了解甚至誤解, 慚愧呀~
當然我不會盡信文章所寫的全部, 但有很多細節, 在我這一代由黑白殭屍便已開始喜歡周星馳的人來說, 只要稍稍回想就會發現相當吻合, 尤其文章的最後段, 我看到幾乎哭了, 眼淚在框內打轉著.. .. (2014-08-07 11:03) 

但「長江七號」真係好難頂.....
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2014-08-07
回 麻凡 的帖子
麻凡:果然一看就停不下~
當然我不會盡信文章所寫的全部, 但有很多細節, 在我這一代由黑白殭屍便已開始喜歡周星馳的人來說, 只要稍稍回想就會發現相當吻合, 尤其文章的最後段, 我看到幾乎哭了, 眼淚在框內打轉著.. .. (2014-08-07 11:03) 

其實唔駛信哂篇文講既野。但可以從第二個角度去睇番成件事,了解又會立體D。有少少頓悟既感覺。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2014-08-07
據聞黃秋生講過一句:「你睇咁多人出黎鬧佢(周星馳),佢有冇出黎鬧番人一句?」(大概係咁)

可圈可點。

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2014-08-07
回 國球旗 的帖子
國球旗:但「長江七號」真係好難頂.....[表情] (2014-08-07 11:14) 

的確, 但呢篇文章提到原來佢係為左得到父親的一個肯定而拍的, 想到這個動機, 想到電影中佢地父子打曱甴的片段, 我的眼淚就幾乎跑出來了................
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2014-08-07
回 國球旗 的帖子
國球旗:但「長江七號」真係好難頂.....[表情] (2014-08-07 11:14) 

可能係因為我地一開始就期待入去睇一套喜劇。但原來由始至終,佢都只係想拍一套悲劇………個落差令我地滿心既期望變成滿心失望。

其實當年西遊記情況一樣。上集出左之後,全城插爆!票房失利!但今時今日,講番周星馳系列,西遊必入殿堂三甲!

就係因為我地仲係諗住入去睇逃學威龍、賭聖之類既喜劇,但原來佢已經升華到另一個層次了。

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2014-08-07
回 freezefox 的帖子
freezefox:可能係因為我地一開始就期待入去睇一套喜劇。但原來由始至終,佢都只係想拍一套悲劇………個落差令我地滿心既期望變成滿心失望。
....... (2014-08-07 11:22) 

我記得田雞有個訪問,原本佢係有份策劃「長江七號」,但佢同星爺講左句「你唔適合拍悲情」就俾人炒左......

長江七號同西遊記有少少唔同地方係,西遊記始終係星爺擔正主角,而長江七號就係拍其他人為主 (當然最致命係成套戲都唔係港產片),我諗無論幾多年後我都唔覺得會入殿堂。
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2014-08-07
其實連西遊降魔編我都睇錯了。

一開始知道有呢套戲,我馬上認定周星馳變節了,為左迎合大陸巿場,搵成班大陸人去翻拍一套舊片。仲連自己都唔敢參演。肯定係爛片。

但迪克睇完話!唔係喎,唔係爛片黎架喎。我先再去睇。發覺,疑,真係喎,雖然我唔覺得可以同之前少林足球、西遊記等經典相提並論,但的確,係一套有用心去拍既戲。我先發現自己又一次睇錯佢了。

離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2014-08-07
正文!