• 9748閱讀
  • 221回復

[日本]九州研究分享區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 165  發表于: 2015-03-11
酒店方面,你落實行程先取消啦,3月尾真係好難BOOK返。
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 166  發表于: 2015-03-11
回 阿童木 的帖子
阿童木:酒店方面,你落實行程先取消啦,3月尾真係好難BOOK返。[表情]  (2015-03-11 10:16) 

行程暫時係咁

DAY 1: 1800離開機場>博多
DAY 2: 柳川,太宰府(用2800YEN果個PASS遊船河)
DAY 3: 博多-小倉-門司-別府(宿別府)
DAY 4: 別府-由布院(宿由布院)
DAY 5: 熊本 (宿熊本)
DAY 6: 阿蘇>福岡
DAY 7: 佐賀+佐世保99島
DAY 8: 長崎
DAY 9: ?????(福甩市內仲有咩地方好去?)
DAY 10: 福岡市內兩個Outlet>16:00到達機場
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 167  發表于: 2015-03-11
英俊兄早D出門口去機場,聽講就算你劃咗位都有可能上唔到機

--
HK Express苦主關注組
36分鐘 · Tsim Sha Tsui ·
今次唔係苦主
話說我3月28要飛大阪,HK express CS就已經打黎話班機overbook.
1.問乘客會唔會接受賠償改航班(包括時間地點)賠償為$500-1000.
2.問如果改第d航空公司,同一日有冇問題,但唔知時間.
3.全數退票+賠償
咁岩同行朋友9成9去唔成,可以全數退票了. 都差不多3千蚊架!
睇黎overbook好嚴重,各位要醒爬早d出門口啦!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 168  發表于: 2015-03-11
回 阿童木 的帖子
阿童木:英俊兄早D出門口去機場,聽講就算你劃咗位都有可能上唔到機 [表情]
--
....... (2015-03-11 13:41) 

睇黎佢既OVERBOOK 都好嚴重。不過今次出手咁低既。

我上個月由名古屋返香港,去到機場,佢OFFER 一人三萬五YEN ,如果我地肯遲一日走。我地一家四口,如果肯留低玩多晚,可以攞到接近一萬蚊港幣。

可惜,最後兩票贊成,一票棄權,一票反對下,未能一致通過,無接受到呢個OFFER。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 169  發表于: 2015-03-11
回 阿童木 的帖子
阿童木:英俊兄早D出門口去機場,聽講就算你劃咗位都有可能上唔到機 [表情]
--
....... (2015-03-11 13:41) 

改時間都仲可以,改地點就
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 170  發表于: 2015-03-11
第9日大家有咩建議
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 171  發表于: 2015-03-12
回 英俊 的帖子
英俊:第9日大家有咩建議[表情] (2015-03-11 22:12)

臨走可以去outlet shopping啦 , 你第10日都無乜時間了,天神果邊幾多百貨公司的
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 172  發表于: 2015-03-12
回 阿童木 的帖子
阿童木:臨走可以去outlet shopping啦 , 你第10日都無乜時間了,天神果邊幾多百貨公司的
 (2015-03-12 13:40) 

第2日柳川+福岡塔 bay area
第9日太宰府加鳥晒outlet交通會唔會方便d?
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 173  發表于: 2015-03-13
正常day3-day8呢6日就要用pass

不過兩張3 day pass=14400 一張5day pass=9260

爭成5000yen,有咩方法可以係呢6日搵1日唔用pass?
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 174  發表于: 2015-03-13
Day 4 就無需用PASS,別府-》由布院巴士900YEN, 但PASS要連續用,DAY4 分開咗

要用PASS
Day 3
Day 5 由布院 -》 熊本
Day 6 熊本 -》 ASO -》福岡
Day 7 福岡 -》佐賀-》福岡
Day 8 福岡-》長崎-》福岡

------
DAY 1: 1800離開機場>博多
DAY 2: 柳川,太宰府(用2800YEN果個PASS遊船河)
DAY 3: 博多-小倉-門司-別府(宿別府)
DAY 4: 別府-由布院(宿由布院)
DAY 5: 熊本 (宿熊本)
DAY 6: 阿蘇>福岡
DAY 7: 佐賀+佐世保99島
DAY 8: 長崎
DAY 9: ?????(福甩市內仲有咩地方好去?)
DAY 10: 福岡市內兩個Outlet>16:00到達機場
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 175  發表于: 2015-03-13
即係無行,一定要買兩張

第9日去鳥栖加福岡塔 bay area有無問題?
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 176  發表于: 2015-03-17
DAY 1: 1800離開機場>博多運河城(拉麵競技場)>>hotel[100 yen循環巴士)
DAY 2: 柳川[船河,鰻魚飯],太宰府[天滿宮,starbucks](用2800YEN果個PASS遊船河) 
DAY 3: 博多-小倉[小倉城,漫畫博物館]-門司[九州鐵路博物館,海峽劇場船博物館,舊門司三井club,吊橋,燒咖哩]-別府(宿別府) (jr pass sonic)
DAY 4: 別府[地獄巡禮]-由布院(宿由布院)(jr pass 由布院之森)
DAY 5: 熊本[熊本城,水前寺,櫻之馬場,kumamon廣場,上下通,馬肉,火之國文龍] (宿熊本) (由布院之森+新幹線)[洗唔洗加個熊本pass?]
DAY 6: 阿蘇[草千里,阿蘇神社]>福岡 (阿蘇男孩+新幹線)
DAY 7: 佐賀[佐賀市本院歷史館/吉野里歷史公園+季樂lunch]+佐世保99島 (豪斯登堡號?綠色特快?)
DAY 8: 長崎[(海鷗號)(長崎電車pass?)
DAY 9: 福岡>>(巴士1000yen來回)>>鳥栖outlet>> (巴士1000yen來回)>>福岡>>(???)>>福岡塔,bay area
DAY 10: 福岡市內hea>16:00到達機場

大家點睇?
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 177  發表于: 2015-03-17
路面電車 1 DAY PASS 通常都好抵買, 3 程已經回本.
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 178  發表于: 2015-03-18
回 阿童木 的帖子
阿童木:路面電車 1 DAY PASS 通常都好抵買, 3 程已經回本.  (2015-03-17 23:42) 

熊本,長崎同100yen果隻都有,呢3隻都抵買?
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 179  發表于: 2015-03-18
回 英俊 的帖子
英俊:熊本,長崎同100yen果隻都有,呢3隻都抵買? (2015-03-18 00:11) 

熊本,長崎都係3程回本,應該無問題啦

長崎市基本上一張pass玩晒,熊本我無買pass,因為住上下通,熊本城都係行去,臨走去JR就搭的士,因為市電太多人。