• 825閱讀
  • 14回復

[HELP]有個中史既問題呀 [復制鏈接]

上一主題 下一主題

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2006-01-08
我要寫一篇中史論文....

個論文題目係「秦始皇興革太急導致秦朝速亡」

我唔係太明興革既意思係咩?

係唔係即係指三公九卿個d咁呀?

唔該哂!
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2006-01-08
你...你唔係同我讀埋一間呀

我都要寫呢篇文

1. 寫引言
2. 措施+如何影響人民
3. 結論
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2006-01-08
下面是引用hk20020062於2006-01-08 16:20發表的:
你...你唔係同我讀埋一間呀
我都要寫呢篇文
.......

你讀咩校呀?
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2006-01-08
葵涌伍若瑜
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2006-01-08
下面是引用hk20020062於2006-01-08 16:28發表的:
葵涌伍若瑜

我唔係喎!

離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2006-01-08
下面是引用Ljungberg8於2006-01-08 16:29發表的:
我唔係喎!
[表情]

邊間呀
離線六如
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2006-01-08
下面是引用Ljungberg8於2006-01-08 16:17發表的[HELP]有個中史既問題呀:
我要寫一篇中史論文....
個論文題目係「秦始皇興革太急導致秦朝速亡」
我唔係太明興革既意思係咩? [表情]
.......

公元前221年,秦以強大的軍事力量以及流暢的政治系統一統六國,成為中國史上第一個大統一的皇朝。然而,在短短的十五年間秦卻迅速亡國。其中在十五年來所實行的制度、興革措施多如繁星。這確是秦之功,亦是秦之過。

秦始皇制定的興革措施,大致可分為五方面:政洽、文通、經濟、文化和軍事。政治上廢封建行郡縣,設三公九卿,修訂法律,定「皇帝」尊號;交通上開鑿運河,修築鐵路,統一車軌;經濟上制定新的土地、賦稅制度,行重農抑商政策,統一貨幣及度量衡;文化方面統一了文字和思想;軍事上銷毀民間兵器,拆除六國險阻,修建長城,南征百越,北伐匈奴。這些政策面面俱到,確有助統治,然又如何令秦國壽命不增反減呢?

秦為了維持巨額的軍事開支和工程建設,不斷向人民徵收重稅。據史書記載,人民需繳交三分之二的農獲,再加上繁重的田租、口賦「二十倍於古」,貧戶自然無法負擔。秦始皇在位時「男子力耕不足糧饟,女子力織不足衣服,竭天下之資財以奉其政,猶未足以澹其欲也」(漢書.食貨志上),可見人民貧困程度。

秦又連年征戰,大興土木,耗用大量民力,無止境的兵役及徭役使人民民不聊生。據統計,被派往修築長城的人便有四十萬、戌守長城的人數有三十萬,戌守嶺南的更達五十萬。大多數農民被迫離開崗位,令生產停頓,導致農民破產,社會經濟遭受到嚴重的破壞。

為了在最短時間內控制人民的思想,秦始皇以嚴刑峻法實行監控,限制平民和知識份子的言論自由。他聽從丞相李斯的話,下令「焚書」,以確立法家思想的地位;發覺有儒生在背後議論朝政後震怒,遂又下令「坑儒」,以杜絕反對的聲音。這使知識份子對秦懷恨在心,不再寄望於秦。

總括來說,秦始皇能夠推行如此多政策,對後世影響之大,的確不負「千古一帝」的美名,但與此同時,又急又密的制度令人民窮於應付,無力為生,兼且得罪了知識份子,遂在統一中國的十五年後被劉邦攻破咸陽,秦至此而亡。人心流失,如何不亡?如何不速亡?一切都是有理可據。

ps:網上找的。
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2006-01-08
你條問題係唔係一定要支持的呢 ?.?
即係最後有冇句「你同意嗎?」那類問題…

下面是引用仲仔∼於2006-01-08 16:46發表的:
ps:網上找的。

愛死這句…XD
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2006-01-08
下面是引用小伊子於2006-01-08 16:50發表的:
.......

可以選擇支持同埋唔支持!
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2006-01-08
下面是引用小伊子於2006-01-08 16:50發表的:
.......

可以話係辯題嗰類
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2006-01-08
下面是引用仲仔∼於2006-01-08 16:46發表的:
公元前221年,秦以強大的軍事力量以及流暢的政治系統一統六國,成為中國史上第一個大統一的皇朝。然而,在短短的十五年間秦卻迅速亡國。其中在十五年來所實行的制度、興革措施多如繁星。這確是秦之功,亦是秦之過。
秦始皇制定的興革措施,大致可分為五方面:政洽、文通、經濟、文化和軍事。政治上廢封建行郡縣,設三公九卿,修訂法律,定「皇帝」尊號;交通上開鑿運河,修築鐵路,統一車軌;經濟上制定新的土地、賦稅制度,行重農抑商政策,統一貨幣及度量衡;文化方面統一了文字和思想;軍事上銷毀民間兵器,拆除六國險阻,修建長城,南征百越,北伐匈奴。這些政策面面俱到,確有助統治,然又如何令秦國壽命不增反減呢?
.......

掂呀!

解答左我既問題,唔該哂仲仔呀!
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2006-01-08
要小心你講到最尾俾人駁返句:
「點解o係秦始皇統治既時期秦朝都冇滅亡?」
要o係最後解一解會好D @@
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2006-01-08
下面是引用小伊子於2006-01-08 17:07發表的:
要小心你講到最尾俾人駁返句:
「點解o係秦始皇統治既時期秦朝都冇滅亡?」
要o係最後解一解會好D @@

呀係喎

你唔講我都忽略左呢一點tim...

唔該哂呀!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2006-01-09
我地都做過呢題....
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2006-01-11
秦始皇的問題其實不算太難,我明天要考中史,有部分關於北朝漢化及南朝門戶對立等......這些課題又沉悶又難記,真係煩。