• 1605閱讀
  • 36回復

[歐協]歐霸盃32強抽籖,曼聯對丹麥聯賽冠軍米迪蘭特、熱刺對費倫天拿、利物浦對奧格斯堡、維拉利爾對拿玻里 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2015-12-14

【now.com體育】曼聯將於歐霸32強遇上的丹麥球隊米迪蘭特名氣不大,但在本屆附加賽曾打敗另一英超球隊修咸頓,而陣中擁有兩名丹麥國腳。

去季英超奇兵修咸頓滿心歡喜參戰本屆歐霸,沒料到在附加賽就畢業,主場與對手各一言和後,次回合作客以0:1敗走,兩回合負1:2出局,無緣入分組賽。米迪蘭特在分組賽被編入D組,同組包括拿玻里及布魯日,結果該隊雖然曾兩鬥拿玻里都大敗,分別主場輸1:4及作客吞5蛋,最終仍以6分的低分數得到小組次名。

該隊陣中有兩名現役國腳,分別是前鋒拉斯慕臣及中場積高保臣,兩人同獲召用出戰歐國盃附加賽對瑞典,其中射手拉斯慕臣曾效力些路迪,正是他在歐霸附次回合踢修咸頓出局。

至於20歲黑人前鋒施斯圖冒起極快,在分組賽兩鬥布魯日都取得士哥,看來曼聯不能過份掉以輕心。

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2015-12-15
利記對Augsburg, 唔係好識.......
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2015-12-15
回 posouth 的帖子
posouth:利記對Augsburg, 唔係好識.......[表情]  (2015-12-15 11:09) 

Jurgen Klopp faces a return to his homeland after Liverpool were drawn against FC Augsburg in the last 32 of the Europa League.

The Reds will travel to the 30,000-capacity WWK Arena for the first leg on Thursday, February 18 with the return game at Anfield on Thursday, February 25.

Augsburg are enjoying their first ever season of European football and currently sit 13th in the Bundesliga.

Based in Bavaria and managed by Markus Weinzierl, their goalkeeper is former Arsenal shot-stopper Alex Manninger.

Klopp will know plenty about a club who he locked horns with during his trophy-laden spell with Borussia Dortmund. Augsburg were promoted to Germany's top flight for the first time in their history in 2011.

http://www.liverpoolecho.co.uk/sport/football/football-news/europa-league-liverpool-play-fc-10596696

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2015-12-16
突然想起, 以前歐霸唔係一次過抽晒32強同16強既走線架咩? 今届又要32完左至抽16? 咁好鬼唔得閒姐
離線Numberson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2015-12-17
回 蕃薯廠 的帖子
蕃薯廠:突然想起, 以前歐霸唔係一次過抽晒32強同16強既走線架咩? 今届又要32完左至抽16? 咁好鬼唔得閒姐 [表情]  (2015-12-16 14:31) 

佢地要睇下邊D隊出到線
然後先再製造賽程喔
咁都唔明
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2015-12-17
回 Numberson 的帖子
Numberson:佢地要睇下邊D隊出到線
然後先再製造賽程喔
咁都唔明[表情] (2015-12-17 00:58) 

我諗佢意思係點解唔好似世界盃咁, 成條進級路線定哂, 唔會每round都重新抽一次........
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線蕃薯廠
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2015-12-17
回 posouth 的帖子
posouth:我諗佢意思係點解唔好似世界盃咁, 成條進級路線定哂, 唔會每round都重新抽一次........
[表情]  (2015-12-17 07:56) 

哦唔係呀, 我記得以前歐聯同歐霸淘汰賽階段都係分開兩次抽籤:

第一次: 歐聯16強, 及 歐霸32強, 16強一起抽
第二次: 歐聯8強4強一起抽, 及 歐霸8強4強一起抽

以往抽完8強就已經知各隊條線點走。

到唔知三, 四年前開始, 上面既第二次抽籤被一分為二, 即要4強隊伍誕生後再抽

第一次: 歐聯16強, 及 歐霸32強,16強一起抽
第二次: 歐聯8強, 及 歐霸8強
第三次: 歐聯4強, 及 歐霸4強

到今次個問題黎啦, 連原先既第一次都被一分為二:

第一次: 歐聯16強, 及 歐霸32強
第二次: 歐霸16強
第三次: 歐聯8強, 及 歐霸8強
第四次: 歐聯4強, 及 歐霸4強

咁每次抽籤都要請嘉賓, SET 直播架嘛, 我覺得咁樣做有D 多餘姐~