• 9359閱讀
  • 314回復

獲中央批准請辭的曾俊華,正式宣布參選下屆行政長官選舉 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 240  發表于: 2017-02-28
【政情】曾俊華搶閘報名防撬票

【Now新聞台】特首戰進入新階段,曾俊華、胡國興搶先入閘。胡國興更表明會以百分之二百決心阻止林鄭月娥當選。

首名成功入閘的曾俊華,上周五見記者時還表示周末會忙於整理提名,本周初才會報名參選,不足廿四小時就已迅速報名。心水清的觀眾都知道,曾俊華是怕「夜長夢多」。

《政情》聽聞,曾營周五見記者時已手握多於150個提名,不過希望在周末最後衝刺,爭取更多非泛民選委的提名,務求令藍黃選委比例近一點。不過,時間長了,反而走票,令曾營焦急,變陣提早報名。

消息透露,在選委間布下天羅地網的中聯辦,收到消息曾營有意搶閘,立即商討「應急方案」,拉票行動再升級。

《政情》聽聞,有原本承諾提名曾俊華的選委一天收到三次電話拉票,也有人收到更高層次人士致電拉票,最終有人在最後關頭收起提名,曾營也知道不能再等,決定提早報名。

不過,西環的攻勢沒有停止。曾俊華上周六報名不久,就傳出有提名曾俊華的選委收到電話要求,再簽提名予林鄭月娥,雖然法律上提名是早著先機,獲確認後再提名都不會有效,但政治上就能反映選委非對曾俊華專一支持。

西環全方位「包抄」成績如何,林鄭月娥最終有多少提名入閘是政界關注之一,令政界更有興趣的是有多少選委,在西環北京多番勸喻下,仍能企硬不下注。

特首戰好大機會是三人賽,在公開提名賽上已經連番暗戰,可以預計在暗票下戰況更詭異難料。

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 241  發表于: 2017-02-28
曾俊華,而家我覺得連全取民主派個300都有難度
胡國興隨時拎幾十票都已經左右大局
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 242  發表于: 2017-02-28
回 三郎 的帖子
三郎:曾俊華,而家我覺得連全取民主派個300都有難度
胡國興隨時拎幾十票都已經左右大局 (2017-02-28 08:51) 

如果林鄭有本事第一輪投票已經拎到六百票以上,曾、胡二人拎幾多票都無用。

如果要有第二輪投票,屆時曾、胡二人都只會剩番一個係到。胡官點界財爺票?

所以,學阿胡官話齋,係呢到選舉制度下,根本唔存在界票呢件事…………

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 243  發表于: 2017-02-28
其實火兄係呢個topic 既第三頁到已經解釋過,係呢個選舉制度下,唔存在界票呢樣野的了。

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 244  發表于: 2017-02-28
回 freezefox 的帖子
freezefox:其實火兄係呢個topic 既第三頁到已經解釋過,係呢個選舉制度下,唔存在界票呢樣野的了。 (2017-02-28 17:46) 

其實多d人入到可能仲更大機會流選

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 245  發表于: 2017-02-28
回 freezefox 的帖子
freezefox:
如果林鄭有本事第一輪投票已經拎到六百票以上,曾、胡二人拎幾多票都無用。
如果要有第二輪投票,屆時曾、胡二人都只會剩番一個係到。胡官點界財爺票?
.......

所以有時咪好笑囉
FB上有人會話長毛當日出黎宣布參選既時候有人話長毛會整到薯片D票
到而家胡官同薯片

到最後可能就係全投一個支持831同立23條既人薯片,但胡官理念比曾俊華相近WO點解唔投呀?
我覺得係道德問題,五時花六時變,民主300+講咩公民提名,最後因為長毛出黎選會話係市民投票只係其中一個考慮
PS:政治係唔應該講道德既

一盤散沙..

上星期周日龍門陣就係問緊胡志偉,當初民主派由689唔選全部統一話「換人不如換制度」,甘曾俊華係唔係換制度既人,佢又答唔到
問會唔會因為特首選舉選舉迷失,又答唔到
其實上次政改係有建議提名可以不記名或者記名,如果最彼係不記名,即係如果過左,曾俊華唔會甘辛苦TIM
之後胡志偉又講理想

今日望返轉頭,真係..

理想、對策任民主派講,..
PS:我知我係理想主義~//SOSSAD

[ 此帖被三郎在2017-02-28 23:30重新編輯 ]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 246  發表于: 2017-03-01

【Now新聞台】西環出盡洪荒之力,林鄭月娥最終提名票是579,難免令外界跌眼鏡。

林鄭宣布參選時決定以高提名票入閘,目標是爭取過半選委提名。據聞兩周前,林鄭競選辦仍計劃爭取七百多票,並部署分兩次提交。

但臨近提名截止時,競選團隊就出現分歧,有核心成員反對高提名策略,擔憂暗票時有人走票,「高開低收」的風險太高,又擔心高提名會產生負面形象。

有知情人士向《政情》透露,急變招的關鍵還有西環認為毋須在公開提名戰上,就揭開實力底牌,因此出手叫停提名。

事實上,有四個界別的提名是出奇地低,港九區議會、出版小組,林鄭月娥一個提名都無。中國企業和勞工界提名只見單位數,但眾所周知,該四個界別都是西環友好。

《政情》聽聞港九區議會有部份選委,一早已簽好提名表給林鄭,但經西環協調後,提名表被扣起,令到林鄭月娥的區議會提名停在「界限街」 。

林鄭提名名單曝光後,《政情》亦聽到不少商界選委怨聲四起,抱怨西環不斷要求他們公開提名撐林鄭,但西環鐵票就備而不用,令商界選委要力挺林鄭政綱,勞工界則可以大肆批評。

據《政情》統計,若結合該四個界別隱藏的支持,加上部分建制派議員,林鄭牌面的支持票高達七百多票,投票時要出現走票140票,才會出現「流選」危機

不過,特首戰是三人混戰,加上西環惹來商界不滿,暗票下林鄭隨時有票走失。難怪政圈預計林鄭要超逾689,仍然有一定難度

[font=Helvetica, Arial, Microsoft YaHei, 微软雅黑, Heiti, STXihei, STHeiTi, 华文细黑, Tahoma, sans-serif]https://news.now.com/home/local/player?newsId=212392&catCode=124&topicId=611
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 247  發表于: 2017-03-01
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:其實多d人入到可能仲更大機會流選[表情]  (2017-02-28 21:27) 

如果葉瘤入到仲有dd可能, 薯片同胡官票源太相近....

最壞情況係.....

"如果奶媽真係走票走到唔夠600票",

泛民320票大部分流向胡官 (政綱同立場佢的確比薯片更接近)

而薯片因為暗票可以o係商界撬到奶媽票.....

咁本來可以abc 就變左流選.....

流選45日後. 理論上胡官同著片合2為1係可以win, 不過呢45日我唔信西環會乖乖地坐o係度, 唔用盡一切方法打茅波....
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 248  發表于: 2017-03-01
另一點係, 如果想薯片 (或者胡官) win,

一定要做就係民調要大幅拋離奶媽

上屆都係咁, 唐唐原本大熱, 但係689民意支持大幅領先唐, 之後就.....(當然背後有仲有好多原因...)

依家薯胡一齊入閘, 民意一定分散左, 好難做到呢個效果.....
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 249  發表于: 2017-03-01
不過以上情況機會都好渺茫....

與其望班投票機器良心發現轉太, 不如望習大大決心剷除江派, 幫薯片黃袍加身可能仲機會大dd.....

至於民望, 我幾擔心選舉論壇當3位硬碰, 薯片同胡官d口才都......一個不斷窒機errr arrrr, 另一個就講到一舊舊唔知講乜....
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 250  發表于: 2017-03-01
回 icemanbergkamp 的帖子
icemanbergkamp:不過以上情況機會都好渺茫....
與其望班投票機器良心發現轉太, 不如望習大大決心剷除江派, 幫薯片黃袍加身可能仲機會大dd.....[表情] [表情]
至於民望, 我幾擔心選舉論壇當3位硬碰, 薯片同胡官d口才都......一個不斷窒機errr arrrr, 另一個就講到一舊舊唔知講乜....[表情] [ .. (2017-03-01 03:52) 

所以都幾想葡萄入去搞局狙擊下奶媽

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 251  發表于: 2017-03-01
icemanbergkamp:不過以上情況機會都好渺茫....
與其望班投票機器良心發現轉太, 不如望習大大決心剷除江派, 幫薯片黃袍加身可能仲機會大dd.....[表情] [表情]
至於民望, 我幾擔心選舉論壇當3位硬碰, 薯片同胡官d口才都......一個不斷窒機errr arrrr, 另一個就講到一舊舊唔知講乜....[表情] [ .. (2017-03-01 03:52) 

奶媽口才都好廢
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 252  發表于: 2017-03-01
icemanbergkamp:另一點係, 如果想薯片 (或者胡官) win,
一定要做就係民調要大幅拋離奶媽
上屆都係咁, 唐唐原本大熱, 但係689民意支持大幅領先唐, 之後就.....(當然背後有仲有好多原因...)
....... (2017-03-01 03:39) 

而家已經領先緊~~唔係咩
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 253  發表于: 2017-03-01
回 三郎 的帖子
三郎:所以有時咪好笑囉
FB上有人會話長毛當日出黎宣布參選既時候有人話長毛會整到薯片D票
到而家胡官同薯片
....... (2017-02-28 23:13) 

政治係千變萬化的,抱殘守缺只講理念往往只會一事無成。

係,我係港豬。我認。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 254  發表于: 2017-03-01
全香港宜家只有三類人:港豬、廢青、五毛!

即係,無個好人!