• 1874閱讀
  • 63回復

[國際賽]世界盃跨洲份附加賽次回合,澳洲主場憑積甸拿克大演帽子戲法以3:1擊敗洪都拉斯,連續四屆晉級決賽周 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
在線羅力亞

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2017-11-15
— 本帖被 羅力亞 執行加亮操作(2017-11-15) —
Virtuoso Mile Jedinak display against Honduras sends Australia to World Cup
Australia 3-1 Honduras; Socceroos progress 3-1 on aggregate
Captain’s free-kick leads to first goal before he scores two penalties

The day ended in the same manner it had started in Australia – with a resounding, deafening “yes”.

The roar from the ANZ Stadium crowd as captain Mile Jedinak played a major hand in the opener and then scored two penalties in an ultimately comfortable 3-1 win over Honduras matched those around the country when the nation’s marriage equality survey result was announced earlier on Wednesday.

The Socceroos are going to next year’s World Cup in Russia, their fourth successive finals, after ending a mammoth qualifying campaign that saw Ange Postecoglou’s side play 22 games over 884 days and travel more than 250,000 kilometres to 22 countries. This campaign has been nothing if not an epic journey.

They didn’t made it easy for themselves and will rue the missed opportunity to qualify automatically at the end of the group stage, a failure that added yet more air miles and another four games to their circuitous route to Russia. But Jedinak’s 53rd minute free-kick and two coolly-converted penalties in the second half finally, memorably, secured his side’s passage to Russia on a momentous day in the nation’s history.

More to follow.

https://www.theguardian.com/football/2017/nov/15/virtuoso-mile-jedinak-display-against-honduras-sends-australia-to-world-cup

[ 此帖被羅力亞在2017-11-15 22:03重新編輯 ]

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2017-11-17
澳洲實力帶領或有利亞洲球隊進步?

真心唔覺得,就算佢出佐線我都唔會支持佢
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2017-11-16
我覺得日本南韓中國其實心中都唔想澳洲黎

但如果出面反對好似講到明自己淆底咁

根本澳洲就唔係亞洲
唔覺得我地點解要歡迎佢

唔覺得呢隊野可以令其他亞洲球隊進步得幾多
寧願要一支真亞洲球隊

希望下次真亞洲球隊可以踢澳洲出局
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2017-11-16
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:如果真心想亞洲球隊進步
肯定唔會故步自封
只會歡迎更多競爭
....... (2017-11-16 20:30) 

競爭帶來進步呢點我認同,所以在我角度就希望下次世界盃外圍賽透過進步的亞洲球隊淘汰澳洲出局。其實今次都爭d了,一來澳洲無以前咁o係亞洲區咁勁,二來聚利亞都從十強賽開始前被認定魚腩去到加時先輸比澳洲,已經不俗

好,我地今次就傾到呢度,下次第二樣野再討論過~
在線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2017-11-16
回 科高蘭尼紐約人 的帖子
科高蘭尼紐約人:我本科唔係,亦無研究國際關係同戰略考慮,呢點可以o係第二個版開post討論。
我o係呢個澳洲出線的post只想講我支持亞洲球隊,所以唔支持以亞洲足協成員國身份出線的澳洲隊,希望佢wc場場敗仗,尤其係如果亞洲球隊對佢就更加愛恨分明,就係咁簡單。
至於當初佢點解可以成為亞洲足 .. (2017-11-16 19:59) 

如果真心想亞洲球隊進步
肯定唔會故步自封
只會歡迎更多競爭

不過,大家都有既定立場
再講落去都冇意思

Anyway,如有不敬,sorry again

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2017-11-16
Re:世界盃跨洲份附加賽次回合,澳洲主場憑積甸拿克大演帽子戲法以3:1擊敗洪都拉斯
我本科唔係,亦無研究國際關係同戰略考慮,呢點可以o係第二個版開post討論。

我o係呢個澳洲出線的post只想講我支持亞洲球隊,所以唔支持以亞洲足協成員國身份出線的澳洲隊,希望佢wc場場敗仗,尤其係如果亞洲球隊對佢就更加愛恨分明,就係咁簡單。

至於當初佢點解可以成為亞洲足協成員,亞洲足協請佢入來既理據係乜,與我支持亞洲球隊同不支持澳洲係無關的。亞洲足協同成員國咁做得自然有佢理據,apec點解有澳洲份都一樣有佢既歷史背景同理據,but係咪等於我要buy呢? 正如中央/香港特區政府既決策一樣有人唔buy o者

在線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2017-11-16
其實,美國重返亞洲都看重澳洲
當佢係亞太的盟友
因為佢守住圍堵中國個後門
咁澳洲同美國又算唔算插手亞洲事務?

俄羅斯係格鲁吉亞,北方四島都有爭議
又點計?

如果區域同邊界可以計到咁清楚
咁我諗世界應該好和平
[ 此帖被羅力亞在2017-11-16 18:56重新編輯 ]

在線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2017-11-16
回 啪啪啪啪啪啪 的帖子
啪啪啪啪啪啪:海喎
同埋呢個係爭議既地方 (2017-11-16 17:46) 

啱呀,我就係想講,傳統國土觀念已經唔同左
有好多版本,亦有好多爭議

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2017-11-16
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:'國土有真正接駁到兩洲'
gum南海其實又係米中國地方lei ? [表情]  (2017-11-16 15:47) 

海喎

同埋呢個係爭議既地方
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

在線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2017-11-16
亞洲太平洋經濟合作會議(簡稱亞太經合會;英語:Asia-Pacific Economic Cooperation,縮寫:APEC),是亞太區內各地區之間促進經濟成長、合作、貿易、投資的論壇。此組織的創辦在歷史上取代了該區域的冷戰結構,但由於實際主導的日本擔心其領導在該區域會因歷史記憶引發負面情感,所以創辦會員國的榮譽給了澳洲。

始設於1989年,現有21個經濟體成員。亞太經合會是經濟合作的論壇平台,其運作是通過非約束性的承諾與成員的自願,強調開放對話及平等尊重各成員意見,不同於其他經由條約確立的政府間組織。「APEC」與「Asia-Pacific Economic Cooperation」均是亞洲太平洋經濟合作會議的註冊商標。

APEC 都有澳洲

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2017-11-16
回 utadahikaru20 的帖子
utadahikaru20:[表情] 搞我到都上左google 搵資料[表情]  (2017-11-16 16:24) 

長知識   
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2017-11-16
搞我到都上左google 搵資料
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2017-11-16
Re:世界盃跨洲份附加賽次回合,澳洲主場憑積甸拿克大演帽子戲法以3:1擊敗洪都拉斯
各有各的睇法,但點都好,在此恭喜澳洲成功出線

個人也希望亞洲球隊以後遇到澳洲也可擊敗對方甚至痛宰,如果之前對戰輸左的,咪加油勝回一仗,亞洲加油
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2017-11-16
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:原來中國支持wor[表情]  (2017-11-16 15:57) 

所以咪講左澳洲踢唔踢亞洲區同中國出唔出到線是兩回事來
在線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2017-11-16
原來中國支持wor