• 635閱讀
  • 43回復

[其他聯賽]中國傳媒指多蒙特前鋒奧巴美揚今季結束後將轉投廣州琱j [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線G-shock
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 01-09
嚟中超踢波 = 中國拎世界盃
A. 同樣期望
B. 同樣嘥氣
C. 同樣得啖笑
D. 同樣合乎球員理想
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 01-09
回 英俊 的帖子
英俊:一個非洲人想去中超踢波既原因係為左振興中國足球同提升今後的中國足球水平???
即係一個日本人應該去印度尋找自我?[表情] (2018-01-08 13:15) 

咁我地唔係佢,邊個知啫
我都講左表面就似係為錢啦,但如果講到所有當打既球星去中超就必然係為左錢同唔想自己再有進步,甚至呢個行為不值得人尊重就太武斷啦
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 01-09
回 科高蘭尼紐約人 的帖子
科高蘭尼紐約人:咁我地唔係佢,邊個知啫
我都講左表面就似係為錢啦,但如果講到所有當打既球星去中超就必然係為左錢同唔想自己再有進步,甚至呢個行為不值得人尊重就太武斷啦
 (2018-01-09 14:50) 

嘩!咁熟口熟面既呢句?好似某TVB 新聞部高層都咁講過。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線G-shock
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 01-09
點會唔值得尊重呢?我會尊重去搵強國$口既人架,搵人仔真銀喎,我就冇能力喇
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 01-09
回 科高蘭尼紐約人 的帖子
科高蘭尼紐約人:
咁我地唔係佢,邊個知啫

得罪講句,事實就係咁

不過又唔會話唔尊重佢地既,打份工姐,正如泰維斯都講過佢自己唔鍾意踢波一樣
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 01-09
為錢踢波係無問題的。我地有邊個唔係為錢打工先?

只係,有時,係錢之外,仲有D 野係可以追求的……………不過人人追求既唔一樣。呢個唔係對錯既問題。

中超水平無可能同四大聯賽比較。我諗大家唔會唔認同係話?(你更愛國都好,我諗你都講唔出中超水平拍得住四大聯賽呢D 咁違心既說話掛)一個係高水平作賽既現役球員,係當打之年,走去一個低水平既聯賽比賽。作為球迷,因為再無機會欣賞佢係高水平既賽事到亮相,而覺得可惜。絕對係人之常情。唔存在尊唔尊重既問題既。亦都無話佢有咩做錯。呢個係佢個人既前途問題,當然係佢自己決定。但感到球壇上又一好波之人可能因為咁而可能慢慢失去光采。感到惋惜者。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 01-09
其實我覺得錢就一定係最大因素架喇 , 不過只能夠講唔可以埋沒晒晒其他可能性咁解......

當年李安立度 , 夠當打啦, 拎埋世界盃都去鹿島 , 當時 J League 只係剛成立無耐 , 會唔會用低薪請佢?

如果放係今時今日 , 等如去印超咁上下, 肯定俾人鬧到傻啦 , 但之後既發展有根有據.......

咁當然 , 我地每個都係第三者 , 永遠無人知個球員自己係諗咩既
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 01-09
【now.com體育】中超勁旅廣州琱j周二發表聲明,嚴正否認收購多蒙特前鋒奧巴美揚。

多蒙特前鋒奧巴美揚(Pierre-Emerick Aubameyang)1月成為北京國安的轉會獵物,但有指廣州琱j突然做程咬金,以7200萬歐元截劫成功,但會德甲今季收咧後才正式轉會。

正當傳聞變得言之鑿鑿之際,琱j周二發表聲明否認其事。內文如下:「近日,有關我會『以嚴重超出中國足協設置的引援調節費標準的費用,引進正在參加德甲球員』的報道,純屬子虛烏有。相關德甲球會在接受德國媒體採訪時已予以明確否認。我會將一如既往地嚴格按照中國足協的相關規定,辦理球員轉會,並對進行相關失實報道的媒體保留追究法律責任的權利。」

然而,琱j的聲明在中國足協的發文之後出現,令人懷疑是否「驚驚豬」而打退堂鼓。中國足協現嚴打高價搶奪外國球星的行為,並已向琱j和國安查詢有關情況,坦言「一旦發現有違規行為,將依法依規嚴肅處理」,又指「為規範國內外球員轉會行為,令球會減少非理性投資,為中國足球職業聯賽的發展營造公平健康的環境,中國足協將於2018年繼續實行引援調節費制度」,堅稱「加大審查力度,絕不姑息」。

離線G-shock
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 01-09
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 01-10
回 freezefox 的帖子
freezefox:為錢踢波係無問題的。我地有邊個唔係為錢打工先?
只係,有時,係錢之外,仲有D 野係可以追求的……………不過人人追求既唔一樣。呢個唔係對錯既問題。
....... (2018-01-09 15:30) 

你咁樣講法(或者如果其他人都係咁諗法),以上每一句我是絕對認同。

反之如果有人抱「逢中必反」,去中超踢必然只有錢一個原因,我才認為是不可取
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 01-10
回 廢托 的帖子
廢托:其實我覺得錢就一定係最大因素架喇 , 不過只能夠講唔可以埋沒晒晒其他可能性咁解......
當年李安立度 , 夠當打啦, 拎埋世界盃都去鹿島 , 當時 J League 只係剛成立無耐 , 會唔會用低薪請佢?
如果放係今時今日 , 等如去印超咁上下, 肯定俾人鬧到傻啦 , 但之後既發展有根有據..... .. (2018-01-09 15:32) 

就是這意思,太武斷就不好,當然每人有自己諗法
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 01-10
回 英俊 的帖子
英俊:得罪講句,事實就係咁[表情]
不過又唔會話唔尊重佢地既,打份工姐,正如泰維斯都講過佢自己唔鍾意踢波一樣[表情] (2018-01-09 15:19)

SORRY呀今次係我講錯,我想講必然「只係」為左錢。

我無去搵迎聞研究,如果你o係其他渠道知道事實就係佢如果轉去中超「只係」為左錢,咁唔駛得罪講句了,咁我就住佢呢個CASE講既野就是廢話了。

點都好,呢D新聞唔知吹水定有幾堅,佢真係轉會的時候再睇下佢點講囉(雖然未必係心果句,但可能果時已講明只係為錢呢~~) 咁我都希望仲可以睇佢o係歐洲大聯賽踢波既
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 01-10
回 廢托 的帖子
廢托:其實我覺得錢就一定係最大因素架喇 , 不過只能夠講唔可以埋沒晒晒其他可能性咁解......
如果放係今時今日 , 等如去印超咁上下, 肯定俾人鬧到傻啦 , 但之後既發展有根有據..... .. (2018-01-09 15:32) 

李安立度.......n年無聽過呢個名了  

咁有時都可以係名利外既其他因素既, 為咗國家認同(寧願為威爾斯上陣都唔為英格蘭!), 為領隊(Ox我少D錢都要跟Klopp!), 為老婆(我要住大城市!), 為後期發展(碧咸去LA....).

.......但好肯定講aubameyang唔係為咗自己足球事業更上一層樓而去中超!!  
I feel the need, the need for speed
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 01-10
回 posouth 的帖子
posouth:李安立度.......n年無聽過呢個名了  [表情]
咁有時都可以係名利外既其他因素既, 為咗國家認同(寧願為威爾斯上陣都唔為英格蘭!), 為領隊(Ox我少D錢都要跟Klopp!), 為老婆(我要住大城市!), 為後期發展(碧咸去LA....).
....... (2018-01-10 08:56) 

更上一層樓  

為名 , 應該去巴塞~

為利 , 應該去中超~