• 73595閱讀
  • 5793回復

反對修訂《逃犯條例》消息分享區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2295  發表于: 2019-09-23
所以點解要成立獨立調查委員會囉。

你對住班記者,鐘意點講到得。我地奈你唔何。你對住個法官,你敢唔敢咁樣答哎?

無獨立調查委員會,就咩都唔駛講了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2296  發表于: 2019-09-23
回 freezefox 的帖子
freezefox:所以點解要成立獨立調查委員會囉。
你對住班記者,鐘意點講到得。我地奈你唔何。你對住個法官,你敢唔敢咁樣答哎?
....... (2019-09-23 17:54) 

其實我覺得仲成立獨立調查委員會都已經冇用

佢地已經大無私樣咁話畀人聽,我係犯法定唔犯法都冇人管到我
到最後可以控告佢既係律政師,但律政師唔告既話,有幾多個獨立調查委員會都冇用。

而好明顯律政師冇諗住控告任何差佬。
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2297  發表于: 2019-09-23
回 太伊 的帖子
太伊:其實我覺得仲成立獨立調查委員會都已經冇用
到最後可以控告佢既係律政師,但律政師唔告既話,有幾多個獨立調查委員會都冇用。
....... (2019-09-23 17:58) 

係架, 其實成立獨立調查委員會, 實際效果亦都應該唔大, 只不過好過乜都唔做咁解。
而家唔成立, 唔單只係怕警察有萬份一機會真的會落網, 更加只係為左面子及管治威信~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2298  發表于: 2019-09-23
回 太伊 的帖子
太伊:其實我覺得仲成立獨立調查委員會都已經冇用
....... (2019-09-23 17:58) 

NO,佢地宜家可以咁放肇,就係因為覺得無人可以奈得佢地何(而事實上亦的確係)。

但成立獨立調查委員會,就有一個途徑送佢地上法庭。唯有係呢一樣野仲可以治到佢地。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2299  發表于: 2019-09-23
回 麻凡 的帖子
麻凡:係架, 其實成立獨立調查委員會, 實際效果亦都應該唔大, 只不過好過乜都唔做咁解。
而家唔成立, 唔單只係怕警察有萬份一機會真的會落網, 更加只係為左面子及管治威信~ (2019-09-23 18:04) 

如果獨委會調查下,搵到某些警員既犯罪證據,而律政治都可以堅持唔告既話。咁香港既法治應該都完了。

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2300  發表于: 2019-09-23
freezefox:如果獨委會調查下,搵到某些警員既犯罪證據,而律政治都可以堅持唔告既話。咁香港既法治應該都完了。  (2019-09-23 18:17) 

已經完了吧?!
你認為仲返到轉頭?班後生比我地睇得更透澈~
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2301  發表于: 2019-09-23
送去海牙啦
只愛足球
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2302  發表于: 2019-09-23
回 迪克 的帖子
迪克:送去海牙啦
 (2019-09-23 19:01) 

呢個係大家既願望,能實現的話當然開心......
離線STANPROB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2303  發表于: 2019-09-24
回 太伊 的帖子
太伊:踢完人可以話踢緊一件object,唔知係咪人
真係痴L線,愈黎愈瘋狂
開槍殺人都可以話係佢只係射左件object,再唔係就話個人衝去粒子彈架啦 (2019-09-23 17:37) 

李家超都夠膽話去得果度預有呢個風險啦.........
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2304  發表于: 2019-09-24
freezefox:如果獨委會調查下,搵到某些警員既犯罪證據,而律政治都可以堅持唔告既話。咁香港既法治應該都完了。  (2019-09-23 18:17) 

首先所謂獨委會會發生咩事,沙中線偷工減料呢單都已經睇到啦...
一路唔開會,一路放假,一路拖,政府默許,唔會有結果。

其次,法治完左呢樣野都唔係第一日嘅事。你話721幾多黑社會犯罪嘅證據,幾多直播,影左幾多人,已經冇講車箱CCTV係全部經警總架喎
律政司有冇落力過告?
連黑社會都可以咁,你真係覺得律政司會唔包庇呢班差佬??佢求其搵個理由話證據不足,以而家全部差佬都冇委任證冇樣冇號碼嚟講,何其容易?

所以仲旨意獨委會做到野嘅話,就真係算把啦......
再做到律政司要唔做野就大晒架啦...

除非,獨委會已經有權命令律政司告,但呢個可能性係0
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2305  發表于: 2019-09-24
回 麻凡 的帖子
麻凡:已經完了吧?!
你認為仲返到轉頭?班後生比我地睇得更透澈~ (2019-09-23 18:36) 

無得返轉頭,但唔代表已經完全無哂!那怕仲剩翻一丁點都要死守落去。

連個少少都無埋就真係完啦。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2306  發表于: 2019-09-24
回 太伊 的帖子
太伊:
首先所謂獨委會會發生咩事,沙中線偷工減料呢單都已經睇到啦...

咁你意思係咪放棄?由佢?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2307  發表于: 2019-09-24
「 獨委會可以做既野好有限,大家唔好抱過份大既期望。」

呢句野,我一個月前都講緊的了。但唔好抱太大期望,唔好以為佢可以解決一切既問題,唔代表佢完全無作用。完全零意義。 作用係有限,但都叫有!宜家就係想爭取呢少少既作用。總比所有野都被淹沒係暴力下好!總比一個又一個無意義既記者會好。總比廢到無得再廢既監警會好。

如果你有更好既選擇。當然可以爭取。但如果無,眼下獨委員就係唯一仲有可能爭取既野。咁爭取左先。

獨委會無用?我話你聽!上街都無用,遊行都無用。衝衝子日日衝擊,縱火,打爛哂D 野全部都無用。罷課無用,罷工無用,人鏈無用,跳閘更加無用!咁係咪因為無用就全部都唔驗做?

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2308  發表于: 2019-09-24
不如你話比我聽,有咩係有用既?我都好想知。

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2309  發表于: 2019-09-24
回 太伊 的帖子
DEL
[ 此帖被麻凡在2019-09-24 10:12重新編輯 ]