• 12137閱讀
  • 832回復

[12名民主派參選人被DQ,政府宣佈押後立法會選舉一年]立法會選舉消息區 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 570  發表于: 2020-09-29
14名民主派議員決定留任 陳淑莊不留任並退出公民黨

決定15名民主派立法會議員去留的民調結果公布,支持及反對留任的受訪者,都不過半數。14人作出政治判斷,決定留任,緊守議會戰線。另外,原本跟從民調結果作去留決定的公民黨陳淑莊表示,因個人理由決定不留任,並宣布退出公民黨。民主黨林卓廷說,未來一年要全力就在內地被囚人士事件施加最大壓力,留守的議員亦要在議會內爭取盡快重啟選舉,並阻撓試圖推動大灣區投票,否則會改寫立法會及區議會選舉,影響深遠。林卓廷強調,他們的力量有限,議會內的力量要連結民間等其他戰線力量。工黨張超雄認為,今次的民調結果不等於分裂,但形容未來情況兇險,希望與追求民主法治的香港人一同齊心共同努力,抵抗暴政。社褔界的邵家臻說,中聯辦及建制派有意整頓社褔界,因此有責任與港人一同面對,又說會將主張離開的意見視為提醒。街工梁耀忠說,街工早前已決定傾向留任,因此無參與民調,會在民主黨進行調查後就跟隨做法。他指出,若民主派離開一年,建制派及政府會為所欲為,而今次結果出現分歧,反映到政治環境惡劣。

2020-09-29 13:14:39 (1)

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 571  發表于: 2020-09-29
回 ODIN 的帖子
ODIN:我又冇諗到咁細...
憲制係制約左政府要以 so-called 循序漸進地達至普選
....... (2020-09-29 12:38) 

除非明目張膽地推倒 so-called 一國兩制

宜家係做到出哂面啦wor
四權合作都黎緊
國安法咩黎?

中國憲法都話有多黨制,有民主派監察的
有陽光司法,有公民權利的
但現實係點大家心照啦
如果你認為中共真係會比一個so called特首選舉係我地跟國際或西方標準的普選
咁我都唔會破壞你想像既
但好天真地樂觀
同埋呢個諗法同過去香港廿幾年甚至近兩年發展好似脱左節咁lor
[ 此帖被羅力亞在2020-09-29 13:45重新編輯 ]

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 572  發表于: 2020-09-29
我敢講
中共有一日真係敢推普選
咁一定唔係我地想要既個隻
立法會都DQ你啦
何況選特首?
[ 此帖被羅力亞在2020-09-29 14:02重新編輯 ]

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 573  發表于: 2020-09-29
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:除非明目張膽地推倒 so-called 一國兩制
宜家係做到出哂面啦wor[表情]
四權合作都黎緊
....... (2020-09-29 13:40)

i mean 佢地仲好堅持所謂「一國兩制」的 implement 係不變形不走樣...

as such 佢地都有個劇本要做

我唔係好相信委任制會直到永遠

反之,我會相信個選舉最後會去到...係只有過到條紅線既人先可以玩既遊戲

[ 此帖被ODIN在2020-09-29 15:51重新編輯 ]
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 574  發表于: 2020-09-29
蔡子強料留任議員行為轉趨激烈 以示沒出賣支持者

民調結果顯示支持民主派議員留任立法會的百分率,稍微高於反對,14名議員作出政治判斷,決定留任。中大政治與行政學系高級講師蔡子強認為,民調結果反映民主黨近期對留任原因的解說達到效果,令民意產生變化,由原本大部份人反對留任,變成現時支持留任的比率,稍微多於反對。不過,蔡子強說,由於雙方民意差距十分少,即使民主派決定留下,仍要好小心反對留任的市民意見,因反對他們留任的人,主要是一些激進民主派支持者,未來一年,留任議員一定要回應他們的意見,因此可以預期,留任議員的行為會轉趨激烈,與政府及建制派處於對抗關係,以證明留任後,並無出賣民主派支持者。對於議員朱凱廸、陳志全及陳淑莊表明不留任,蔡子強認為,的確會令民主派在議會的力量變小,但他認為,民主派現時留在議會內,已非票數與建制派的差距問題,而是議員如何透過不同策略,議會常規及其他方法,與政府及建制派對抗。

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 575  發表于: 2020-09-29
回 ODIN 的帖子
ODIN:i mean 佢地仲好堅持所謂「一國兩制」的 implement 係不變形不走樣...
as such 佢地都有個劇本要做
....... (2020-09-29 15:45) 

一國兩制咪又係佢地訂出黎既遮醜布
以前都冇人好高調講一國高於兩制/地方管治權係中央施捨比你?
以前都或者會做下戲
但宜家國際形勢丕變
同美國/西方劍拔弩張
根本懶得演戲

委任制唔會直到永遠
但同你估計差唔多
DQ哂大部份人

其實制度內抗爭唔係冇用
但個空間已經唔多
仲比人污名化
我自己就覺得最好留返4個被DQ既入去已經夠
反正影響唔到大局
留幾件象徵式玩下野已經夠
當然你話有份糧可以做抗爭資源
咁我都唔反對既
[ 此帖被羅力亞在2020-09-29 16:54重新編輯 ]

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 576  發表于: 2020-09-29
我同ODIN睇法差不多

個人覺得其實去或留根本都係廢,每月有幾皮野公帑仲乜唔拿,就算乜都唔做自己袋,唔拿反正留黎都係進貢阿爺唔會益香港人

委任與否,今時今日仲駛乜藉口,之後咪就係中國特式既一國兩制

去與留從來只係雞毛蒜皮事,就可以繼續分化香港人
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 577  發表于: 2020-09-29
+1
其實留定走都係冇咩意義
留晒,都唔代表係畀藉口呀爺
因為呀爺都冇諗過仲跟程序,跟遊戲規則
咁自己喺度執著個規則做咩,冇人會理架喎

留定走,都係好小事
根本唔需要講到話留就係保皇黨
喺度執著話留喺度係為左份糧,同喺度話人拎左政府一萬蚊就係支持政府一樣,都係格硬黎

錢就照拎,各自爬山
根本唔駛咁執著呢D小事
而國際都唔會care你立法會有幾多保皇狗,有幾多民主派喺度
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 578  發表于: 2020-09-29
我都認為留同唔留本來無咩大不了。

問題係,處理得好肉酸,攪到成個局面都好難睇。影響就係下年既選舉,泛民四分五裂,各自為政。恐怕都唔會有咩好成績⋯⋯⋯

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 579  發表于: 2020-09-30
回 freezefox 的帖子
freezefox:我都認為留同唔留本來無咩大不了。
問題係,處理得好肉酸,攪到成個局面都好難睇。影響就係下年既選舉,泛民四分五裂,各自為政。恐怕都唔會有咩好成績⋯⋯⋯  (2020-09-29 23:21) 

飯民不意外
big暈個次留言話heidi chu咩放棄議席就冇資格幫12個送中港人
哇,為左個議席,為左份糧,講到咁涼薄?
講真,唔係因為DQ
你初選已經OUT左
仲聲大夾惡
飯民令你最谷氣係永遠唔會反省自己衰乜

btw,到時真係有得選先算
[ 此帖被羅力亞在2020-09-30 00:43重新編輯 ]

離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 580  發表于: 2020-09-30
回 freezefox 的帖子
freezefox:我都認為留同唔留本來無咩大不了。
問題係,處理得好肉酸,攪到成個局面都好難睇。影響就係下年既選舉,泛民四分五裂,各自為政。恐怕都唔會有咩好成績⋯⋯⋯  (2020-09-29 23:21) 

係,好肉酸
一次民調,話「唔理民調結果」
自己搞民調,不了了之?我真係無見到有結果
再搞一次民調,但得2000人參與

只愛足球
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 581  發表于: 2020-10-02
Stand News 立場新聞:
【選舉查數】袁彌昌選舉開支逾 132 萬 羅永聰公司做顧問 52 萬聘 9 員工
https://bit.ly/3l6xAlX

【選舉查數】何君堯開支近 58 萬 胞兄何君柱律師樓收 5 萬 預先設計「選情告急」海報
https://bit.ly/34lywfm

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 582  發表于: 2020-10-05
5名延任非建制議員面對譴責議案 謝偉俊稱無規定避席

有5名非建制派立法會議員,由於決定延任,將繼續面對上年度已被提出的譴責議案。其中民主黨許智峰前年在立法會大樓搶走政府女職員手機事件,因應譴責議案成立的調查委員會,於休會前已完成報告,裁定他行為不檢。新一年度非建制派議員人數減少下,議會有機會通過譴責,許智峰會喪失議員資格。立法會目前有62名議員,建制派佔41人,非建制派有21人。如果表決譴責議案時許智峰按慣例避席,在席議員最多為61人,而如果立法會主席破例投票贊成譴責,又或者在席非建制派人數再減少,建制派剛足夠有三分二票數通過譴責,取消許智峰議員資格。許智峰回應時說,未決定屆時會否避席,因為他倘被取消資格,將影響其他非建制派議員的議席及整體形勢。負責許智峰搶手機事件的調查委員會主席、工聯會麥美娟認為,倘許智峰屆時不避席,有機會造成利益衝突,亦開壞先例,促請立法會盡快交代有關避席的規定。上年度的立法會議事規則委員會主席謝偉俊說,《議事規則》無規定避席安排,他認為只要調查報告交到立法會討論,亦達到一定效果,相信並非所有建制派議員,都想取消民主派議員的資格。

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 583  發表于: 2020-10-07
12 港人送中當日 飛行服務隊派機「監視」? 重組近 7 小時航程紀錄
https://bit.ly/34vM1cH
李家超:飛行服務隊飛機追蹤 12 港人說法「混淆視聽」
https://bit.ly/36B59IR

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 584  發表于: 2020-10-07
德國為首39個聯合國國家批評中國打壓香港和新疆

在聯合國會議上,以德國為首的39個國家,包括美英等發表聲明,對中國打壓香港自治和侵犯維吾爾穆斯林人權表示嚴重關切。德國駐聯合國大使霍伊斯根,在聯合國大會處理社會、人道和文化事務的第三委員會,代表39個國家發言,呼籲中國尊重人權。聲明關注《港區國全法》中的許多規定不符合中國的國際義務。他們對法例容許案件移交大陸起訴深表關注,敦促當局維護受《公民權利和政治權利國際公約》和《中英聯合聲明》保護的權利,包括言論,新聞和集會自由。中國常駐聯合國代表張軍反擊,指中國在人權問題取得了舉世矚目的成就。外交部發言人華春瑩強調,涉港、涉疆問題不是人權問題。一些西方國家自身人權劣跡斑斑,質疑他們有什麼資格對其他國家的人權狀況說三道四。

2020-10-07 14:49:17 (1)