• 78041閱讀
  • 4296回復

20/21英超官方遊戲FPL Fantasy Premier League [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2020-08-20

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 75  發表于: 2020-08-20
回 posouth 的帖子
posouth:FPL賽程D顏色少少誤導, 主場對車仔, 熱刺, 阿記等FDR難度都只係3, 俾人以為好好踼咁 [表情]  (2020-08-20 20:51) 

follow the big ben

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 76  發表于: 2020-08-20
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:Arsenal's fixtures 3-6 are shocking
Auba week 1 and 2 and then jump to KDB & Sterling just became the most template planned transfer on all of Twitter FPL. (2020-08-20 18:19) 

我諗GW2起點樣引入番曼城/曼聯人會幾關鍵. KDB同Bruno兩個都係貴野, 變咗中場好難用中價貨, 因為變咗之冇得一換一係佢兩個.

我覺得現時d premium中場少少偏貴, premium前場就少少偏平, 好似Kane, Aguero, Martial等等, 可能都值.
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 77  發表于: 2020-08-20
回 posouth 的帖子
posouth:我諗GW2起點樣引入番曼城/曼聯人會幾關鍵. KDB同Bruno兩個都係貴野, 變咗中場好難用中價貨, 因為變咗之冇得一換一係佢兩個.
我覺得現時d premium中場少少偏貴, premium前場就少少偏平, 好似Kane, Aguero, Martial等等, 可能都值. (2020-08-20 21:51) 

jiminez

離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 78  發表于: 2020-08-20
留意番今季的轉會市場去到Oct16, 即係GW5 deadline前一日. 所以第一個wildcard如果可以忍手忍到起碼GW6就最理想
Miss you James and Bobby! Thank you for the years of great memories!!
離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 79  發表于: 2020-08-20
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:jiminez[表情] (2020-08-20 21:57) 

或者如果車仔前鋒知道邊個係favourite的話都好少少  
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 80  發表于: 2020-08-20
回 freezefox 的帖子
freezefox:我上季玩到成PAT 屎咁⋯⋯ (2020-08-20 19:58) 

今年開返隊感受下,要睇到好長遠,唔易玩
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 81  發表于: 2020-08-20
回 怒射角球旗 的帖子
怒射角球旗:今年開返隊感受下,要睇到好長遠,唔易玩 (2020-08-20 23:00)

主要係同FANTRAX 或者當年既YAHOO 完全唔同玩法。

我成日被YAHOO 既玩法左右自己,玩呢個GAME 玩得好綁手綁腳。

今年要試下用唔同心情去玩先得。
[ 此帖被freezefox在2020-08-20 23:13重新編輯 ]

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 82  發表于: 2020-08-20
好多問題

1. 呢隻game有冇偷人呢回事? 或者咁講會唔會有人咁做? 因為理論上你可以係佢每日轉價前做買賣,但係好似偷極都係差0.1/0.2,玩到季中差呢0.1/0.2會唔會差好遠?

2. 例如我有salah,佢個價跌左落去,係咪我手上既salah個價會自動跌落去? 定係保持係我買入價?

3. 如果係保持我既買入價,我放左佢再平d買返,係咪都當一個transfer?

4. 如果係自動跌落去,即係我咩都無做,個total budget會自己跌到少於100?

5. "點解咁多玩家中意international break時用wildcard? 因為international break時game week是兩個星期長, 有多D時間比球員價錢郁動, 方便賺差價.",呢句睇唔明可唔可以解釋下
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 83  發表于: 2020-08-21
回 怒射角球旗 的帖子
怒射角球旗:好多問題[表情] [表情] [表情] [表情]
1. 呢隻game有冇偷人呢回事? 或者咁講會唔會有人咁做? 因為理論上你可以係佢每日轉價前做買賣,但係好似偷極都係差0.1/0.2,玩到季中差呢0.1/0.2會唔會差好遠?
2. 例如我有salah,佢個價跌左落去,係咪我手上既salah個價會自動跌落去? .. (2020-08-20 23:41) 

1. 有的。不過時間好難掌握。我都唔係好知幾時應該出手。上季就係輸呢到!唔好睇少個 0.1 既差價,未到季中你都會見到個分歧會好大。

2. 會跌價。

3. 你放唔放都好,個球員跌左價,你就等如蝕左錢。10蚊買返黎, 現價 9.8既話 ,蝕兩亳。

4. 是的。

5.  等高手講解。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 84  發表于: 2020-08-21
車仔個賽程幾好⋯⋯但唔知買邊個好。唯一想買個個又傷左。其他位置,幾乎實會輪換咁滯⋯⋯⋯

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 85  發表于: 2020-08-21
回 怒射角球旗 的帖子
怒射角球旗:
好多問題[表情] [表情] [表情] [表情]
2. 例如我有salah,佢個價跌左落去,係咪我手上既salah個價會自動跌落去? 定係保持係我買入價?
.......

posouth:
值得推介的網站等等貼係二樓.
[表情]

官方FPL Video(官壇):
每周都有好多官方制作分析FPL的片, 高質數+高娛樂性
.......

Q1: 呢隻game有冇偷人呢回事? =>有
每日轉價前做買賣 =>
可以,但你一個gameweek只有一個FT,每個gameweek最多儲到兩個FT

btw 每朝香港時間大約九點鐘轉價

//球員價錢升跌預測晴雨表:
超級有心人整既球員升跌天氣預測. 大約開季前後就會有數據睇, real time update. 球員Target值超過100時即刻好大機會隔夜會升$0.1, Target值低過-100即好大機會低$0.1. 好多玩家基本上都係睇住個天氣預測揾食. 買賣前必check.
http://www.fplstatistics.co.uk//

Q2: 會跌落去,可以跌穿買入價

Q3 如果係保持我既買入價,我放左佢再平d買返,係咪都當一個transfer? => 係

Q4. 如果係自動跌落去,即係我咩都無做,個total budget會自己跌到少於100? => yes

其實Q2-Q4係同一個問題,請參考以下依段

球員價錢升跌機制

//玩家可以以買賣之間賺差價, 令Team Value低過/超過$100.

球員價位是由所有玩家的總買賣所決定. 一個球員多人買=升價, 多人賣=跌價. 不過注意買人時俾足市價, 賣人時只會賺市價減買入價既一半. 即係FPL FAQ所指, "For example, if you buy a player for £8.3m and when you transfer him his price is £9.0m, his selling price will be £8.6m."//

其實你冇需買入賣出賺差價,系統會自己計
所以Q3係不成立,因為冇需要
升價點計睇返上面個段
跌價如果跌穿買入價
咁好自然你會蝕左+team value下跌

[ 此帖被羅力亞在2020-08-21 02:46重新編輯 ]

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 86  發表于: 2020-08-21
Q5: international  break之後用wildcard不外乎兩個原因
1. 國際賽後好多球員帶傷/長途拔涉,你隊波隨時兩三件出唔到/bench
2. 至於posouth兄賺差價個point,我自己理解係因為中間隔左兩個星期,可以mon住領先群組/大隊trend入d咩球員,因為多人買入/賣出係會影響球員身價,而international  break咁長時間popular players分分鐘升0.2-0.3,咁一來一回已經差好遠,如果用wildcard有unlimited transfer就可以睇準時機係低位入定你會strong hold既人,好做kdb上季開局9.5,季尾上到11

離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 87  發表于: 2020-08-21
你第一次玩
好難一次過講哂d秘訣
我結論係呢隻game同買股票一樣
一定要做功課
要留意好多數據同分析
要keep update to 賽程強弱走勢,上年vardy係一例
有時又有d differentials跑出,好似季尾antonio
多一分付出就多一分既收穫
唔係fantrax個d可以比較

球隊結構都好重要
淨係兩個gk位已經可以幾種策略
亦要適當分配三線資金
否則好難換馬
睇你自己長期佈局

唔敢自認d乜
不過可以多d入黎
我同posouth都經常share twitter大神d 超強分析
大把野學同share
對玩fantrax都有幫助
[ 此帖被羅力亞在2020-08-21 03:12重新編輯 ]

離線posouth
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 88  發表于: 2020-08-21
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:Q5: international  break之後用wildcard不外乎兩個原因
1. 國際賽後好多球員帶傷/長途拔涉,你隊波隨時兩三件出唔到/bench
2. 至於posouth兄賺差價個point,我自己理解係因為中間隔左兩個星期,可以mon住領先群組/大隊trend入d咩球員,因為多人買入/賣出係會影響球員身 .. (2020-08-21 02:57) 

係, 因為國際賽時好多事可以發生, 一陣間有傷患, 一陣又傷好復出, 玩家出貨入貨時, 推動升跌. 一般個GW越長, 越多D價錢郁動.