• 1765閱讀
  • 119回復

2021年度叱o宅樂壇流行榜頒獎典禮將於明年1月1日舉行 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2021-12-07
叱o宅我最喜愛的歌曲15強 MIRROR佔8首
鏡粉:有得揀自己最鍾意既嘢 唔係最珍貴咩?

「呢個時勢,有得揀自己最鍾意既嘢,唔係最珍貴咩?」

經過1日投票,「叱o宅樂壇我最喜愛的歌曲」15強今午1時公佈名單,依歌曲名字筆劃序包括︰
《BOSS》MIRROR
《Ciao》RubberBand
《Dear My Friend,》姜濤
《DWBF》陳卓賢
《E先生 連環不幸事件》呂爵安
《Megahit》盧瀚霆
《WARRIOR》MIRROR
《三個字》江𤒹生
《狂人日記》柳應廷
《我們不Chok》ERROR
《係咁先啦》MC $oho/KidNey Featuring: Kayan9896
《俏郎君》張敬軒
《神奇的糊塗魔藥》林家謙
《留下來的人》C AllStar
《記憶棉》MC張天賦

15強除Kayan9896,男歌手天下。 #MIRROR  團歌佔兩首,單飛六子各以一首爭獎,上年獎項得主 #姜濤 力敵眾兄弟,唱功明顯大進的老闆 #AnsonKong 憑《三個字》入圍,日前上《Chill Club》獻聲令網民起雞皮耳朵懷孕的 #金Jer  柳應廷以《狂人日記》爭逐,教主Anson Lo、Edan都是首次有歌入圍爭獎。

首次殺入我最喜愛的組合五強之列的 #ERROR ,在粉絲404堅持到底鬥長命支持下,《我們不Chok》順利打入15強。而樂壇新人 #MC張天賦 傳被商台打壓,新歌《#記憶棉 》疑遭強行落網,在粉絲 #賦二代 全力發圍下all in入圍,同樣是新人組合的MC $oho/KidNey Featuring: Kayan9896憑熱爆歌《 #係咁先啦 》入圍。

【《WARRIOR》成績驕人 備受忽視?】
MIRROR成員方面,鏡粉各自投正主,但兩首團歌《#BOSS》及《#WARRIOR》仍能同時入圍。MIRROR官方IG呼籲票投《BOSS》,但有不少fans對於《WARRIOR》似受冷待感奇怪。

《WARRIOR》歌曲監製Edward Chan再度採用意大利音樂人Val Del Prete及韓國音樂人Hwan Yang的旋律,12位戰士在荒漠重生,林若寧賦詞,「難成為習慣做一隻棋 行動都顧忌 挺起腰骨被負評練勇氣 挺起胸襟任未來不似預期 大不了死 亦不會避 念力能做武器 滴汗能做武器 新聲音慘遭攻擊有了準備」,回應haters卅酸民或對網上言語霸凌的戰歌,也為新生代發聲。尾段重複唱「never give up」入腦,鬥志激昂。有網民留言:「70後大叔日日都入嚟loop一次,雖然仲未認得晒呢12個小朋友!Never give up!」

歌曲今年3月26日派台,在串流音樂播放平台成績驕人,更曾上叱o宅903、港台中文歌曲龍虎榜及新城勁爆三台冠軍,雖失落Chill Club推介榜,但蟬聯903專業推介兩周冠軍。有分析指《WARRIOR》繼06年軟硬天師歌曲《好兄弟》後,再有男子組合歌曲奪雙周冠軍。該曲YouTube累積點擊率亦達548萬次,為MIRROR團歌之冠。

【樂壇改朝換代 RB張敬軒戰後輩】
15強名單以樂壇年輕一代佔大半,不少歌手都係首次入圍,前輩級歌手就只有張敬軒、樂隊RubberBand和組合C AllStar力保不失!RubberBand今年入唔到「我最喜愛的組合」5強,令不少網民驚訝,fans club在網上呼籲「為港為己投一票!投Ciao!」RB同樣呼籲樂迷投票,《Ciao》順利打入15強;而自嘲是「樂壇關愛座」的軒仔,憑《俏郎君》與新生代競逐,資歷尚淺的林家謙則憑《神奇的糊塗魔藥》力保一席位。

【MIRROR佔8首 又惹是非】
今次「我最喜愛的歌曲」15強MIRROR佔8首,亦引來不少網民迴響,有人指「最喜愛不等如最好聽」、「唔講以為香港得MIRROR識唱歌」等。有網民回應指:「我最喜愛從來只係代表多人覺得好聽,一定滿足唔到所有人,亦唔係要搵邊個唱得最好。」、「每一年都有人分唔到,救命。」、「而家百花齊花又唔like,想點?話人霸住個榜,不如諗下點解你支持嗰個上唔到榜先啦。」

亦有人指,昔日譚詠麟、張國榮、梅艷芳或四大天王爭崩頭年代,同樣出現壓倒性入圍情況,並非MIRROR「獨家」,不必酸。

樂迷票選。如果重視賽果,你也可善用手上的一票。

第三階段投票本周五 (10日) 截止。
投票站: https://bit.ly/3FuoXMm
------------------------------------------
即刻跟住Follow 晒我哋Channel:
FB:http://fb.me/as1hk.entertainment
IG:https://www.instagram.com/as1.entertainment/
YT:https://www.youtube.com/channel/UCgaIJfwFLXQsasrffZt4cEw
—————————-————————
⚠️訪問重溫⚠️
▶️【Tyson Yoshi 專訪|曾被噓爆認記仇 為啖氣唔衰得:令唔鍾意我
[ 此帖被羅力亞在2021-12-07 19:56重新編輯 ]

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2021-12-08
回 羅力亞 的帖子
羅力亞:叱o宅我最喜愛的歌曲15強 MIRROR佔8首
鏡粉:有得揀自己最鍾意既嘢 唔係最珍貴咩?
「呢個時勢,有得揀自己最鍾意既嘢,唔係最珍貴咩?」
....... (2021-12-07 19:54) 

投左小明 - 浮沙,

15強歌單就應該會投係咁先LA, 另外 WARRIOR, 狂人, CIAO 都鍾意...

CAS同家謙都中意, 不過個人寧願揀沒明日的恐懼 同 處女座

真係要多謝VIU, 推返旺成個廣東歌MARKET
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2021-12-08
但最諷刺既係, 而家D 人小 MIRROR 搞到既個樂壇無哂D 好歌手入唔到圍

今年真係估唔到最男無 林家謙, 組合無 RB

不過最喜愛就係計票, 上年姜拎, 就係因為FANS 肯去投, D人就話唔抵唔值 ~~

而家又話樂壇已死, 真係好煩
離線wayne_07
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2021-12-08
竟然一首女歌手既歌都冇…
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2021-12-09
回 wayne_07 的帖子
wayne_07:竟然一首女歌手既歌都冇…[表情]  (2021-12-08 22:37) 

女歌手好似未有人爆到上黎,今年最好都係欣宜
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2021-12-09
希望今年 Jay Fung, 洪嘉豪有獎
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2021-12-10
Dear Jane 今年有咩歌?

人類不宜飛行? 聖馬諾之心?

又好似真係無之前個啲咁 HIT⋯⋯⋯
[ 此帖被freezefox在2021-12-10 09:45重新編輯 ]

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線wayne_07
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2021-12-10
離線wayne_07
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2021-12-10
【叱o宅投票 第三階段結果公佈】

第三階段投票結果出爐!

「叱o宅樂壇我最喜愛的歌曲」最後10強 (截至今日中午12時,排名依歌曲名字筆劃序):

BOSS - MIRROR
Dear My Friend, - 姜濤
DWBF - 陳卓賢
E先生 連環不幸事件 - 呂爵安
Megahit - 盧瀚霆
狂人日記 - 柳應廷
係咁先啦 - MC $oHo/KidNey Featuring: Kayan9896
俏郎君- 張敬軒
留下來的人 - C AllStar
記憶棉 - MC張天賦

把握最後機會!下星期一 (12月13日) 起投選「叱o宅樂壇我最喜愛的歌曲」最後5強,以行動支持你的心水歌曲!
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2021-12-13
最後5強我估係

E先生, 係咁先啦, Boss, 留下來的人, 記憶棉
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2021-12-15

經過2日投票,「叱o宅樂壇我最喜愛的歌曲」8強係邊幾首?即刻睇最新走勢!

「叱o宅樂壇我最喜愛的歌曲」8強 (截至今日中午12時,排名依歌曲名字筆劃序)︰

BOSS - MIRROR
Dear My Friend, - 姜濤
DWBF - 陳卓賢
E先生 連環不幸事件 - 呂爵安
Megahit - 盧瀚霆
俏郎君 - 張敬軒
留下來的人 - C AllStar
記憶棉 - MC張天賦

YFF:12-13:499 13-14:217 14-15:215 Fantrax:15-16:3 16-17:20 17-18:3 18-19:18 19-20:7 21-22: 9 22-23: 3 FPL 2018-19:94638 2019-20:98734 2020-21:8005
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2021-12-15
點解會無係咁先啦
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2021-12-15
回 chun1424 的帖子
chun1424:點解會無係咁先啦 [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]  (2021-12-15 14:08) 

SOSAD.............................................
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2021-12-15
速報啫
即係告急
未投既快出手
只愛足球
離線羅力亞
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2021-12-16
boss