• 2088閱讀
  • 51回復

AL ENGLISH ORAL [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sbsbsbsbshk

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2006-03-09
Individual presentations個part...
大家會點善用個10 mins..?
我經常用晒去做part one..無睇到part two..
但係part one又做得唔係幾好..
我既問題係唔知點寫張note card好..
2 mins present,係咪應該分1 min講內容,1 min講己見呢?
其實我唔係幾識點寫個內容,我經常都係抄篇野多..
但我知道咁樣唔高分..但又唔知點改善..
另外,discussion個part...
係咪應該搶開頭較好呢?
煩請各位給我意見..唔該!
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2006-03-09
note card咪寫pt囉,一定唔可以係full sentence
2 mins present,係咪應該分1 min講內容,1 min講己見呢?

呢個我係囉~

個內容其實只係將段文用同義詞講番出來jei~

discussion開頭的確係好d架,因為佢將會lead住成個discussion嘛~
搶唔到都唔係咁緊要jei,仲有好多方面可以表達自己~
離線kylau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2006-03-09
HKEA 講到明, note card 寫晒full sentence 會扣分

可以睇睇oral paper的 marker's comments 一項, 有講
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2006-03-09
我真係唔知原來唔可以寫full sentence...
學校d老師都無講過= =
真係唔該你地呀..
但係個考官會留意住你寫note card架咩?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2006-03-09
講己見 is a must??
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2006-03-09
In part one,你地係咪睇晒篇passage,先寫notes架?
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2006-03-09
下面是引用sheepsheephin於2006-03-09 23:23發表的:
講己見 is a must??

下面是引用sbsbsbsbshk於2006-03-09 23:24發表的:
In part one,你地係咪睇晒篇passage,先寫notes架?

緊係啦~
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2006-03-09
下面是引用sbsbsbsbshk於2006-03-09 23:22發表的:
我真係唔知原來唔可以寫full sentence...
學校d老師都無講過= =
真係唔該你地呀..
但係個考官會留意住你寫note card架咩?

佢一眼都睇得出係張note card係一句野定係一隻字啦~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2006-03-09
你地有冇oral 既marking scheme?
我想知多d..唔想犯咁多錯..
離線IvanNg
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2006-03-10
我下星期2考喇 。﹏。

notecardo係學校我寫開full sentence..............
離線smallpotato
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2006-03-10
我下星期三考.........

notecard果度我miss就話full sentence應該唔扣分
但係有d "stupid examiner"就會留意呢d無聊野.........
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2006-03-10
下面是引用kylau於2006-03-09 22:42發表的:
HKEA 講到明, note card 寫晒full sentence 會扣分
可以睇睇oral paper的 marker's comments 一項, 有講

kylau...你話唔可以寫晒full sentence,
咁我唔係全部係full sentence,間唔中有d係point form既又得唔得架?
大家係張note card又會點樣編排呢?
離線kylau
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2006-03-10
下面是引用sbsbsbsbshk於2006-03-10 17:32發表的:
kylau...你話唔可以寫晒full sentence,
咁我唔係全部係full sentence,間唔中有d係point form既又得唔得架?
大家係張note card又會點樣編排呢?

e個無問題的, 我睇份marker's comments, 佢講既係extreme cases
姐係全部都係full sentence

不過我都係寫main pts only

note card d 字係要簡而精
有d人張notecard, 全部係full sentence, 仲要d字蚊咁細隻, so.......

要簡而精! main pts only!
font size 係要ensure你到時可以清楚睇到

我覺得oral discussion 好似玩問答比賽一樣, 要把握(even 係爭取)你發言的機會, 當然也不要dominate 個discussion, 如果唔係會死得仲慘

我advice係:
1. 比marker知道你有contribution to the discussion
2. 唔好只講"yes, i agree with you" e d 野, 要再加自己agree人地的原因 (elaboration)
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2006-03-10
好多謝各位既意見!
另外,大家在individual會點樣開頭架?
同埋有咩句子或vocab係經常會用到既呢?
可唔可以分享下...thx all
離線萊斯特
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2006-03-15
I always write down the whole sentence.........
to minimize the grammatical mistakes.......
(note: I got E in CE oral)