• 705閱讀
  • 7回復

中史評論題,星期五要交 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2006-05-10
唔該各位對中國歷史有所認識既好友

今個星期五我要交3條評論題

其中有一條係:

甲午戰爭慘敗後,國內出現了以康有為等人及孫中山等人的救國運動....你贊成誰人的救國方法?請抒己見

一時之間我諗唔到點落筆,最重要既係我未諗到支持維新定革命..

望各位好友解救
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2006-05-10
梗係揀孫中山o個個辛亥革命去寫啦
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2006-05-10
緊係國父既革命啦

記住, 永遠成功既事例係會易寫過失敗既事例

因為甲午戰爭既失敗主要係緣於清朝既腐敗,慈禧當年挪用海軍經費,修建頤和園,令到北洋艦隊係洋矜運動期間停止新添新艦,之後連軍火都停購埋,清朝既政治腐敗透頂
你睇下維新既失敗都係因為清朝慈禧同光緒兩黨鬥黎鬥去就知啦
維新方向正確,但不合時宜

孫中山參照外國既政治體系,推行總統制,罷絀帝制,成功推翻滿清政府,為中國民族寫下新既一頁
再可以隱若講埋袁世凱同張勳想重行帝制既失敗,加強你論點既說服力(不過一定唔可以寫得太多,簡略講下就ok)

不知幾好寫
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2006-05-10
下面是引用十號球王於2006-05-10 18:45發表的:
緊係國父既革命啦
記住, 永遠成功既事例係會易寫過失敗既事例
因為甲午戰爭既失敗主要係緣於清朝既腐敗,慈禧當年挪用海軍經費,修建頤和園,令到北洋艦隊係洋矜運動期間停止新添新艦,之後連軍火都停購埋,清朝既政治腐敗透頂
.......

但辛亥革命並無重整社會權力架構(特別係下層)

呢場革命可以話係唔完整既革命

維新首先係做小手術,之後慢慢實行立憲,不過未做到立憲已經胎死腹中

其實我係想寫維新,不過唔知點落筆好
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2006-05-10
下面是引用傑於2006-05-10 19:14發表的:
.......

咁可以講下辛亥革命之後中國其實係亂局呀…
維新才是為救國而救國咁囉 ._.
維新既救國……
真係好難俾例子…
講呀…o係失敗後清朝都仲玩唔完呀…地方尚算o係中央控制到…
o個類囉…XD||

點落筆…
應該係睇維新後國家形勢同革命後國家形勢咁講…吧 @@"
寫黎講真係會幾難寫就是…o.O"
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2006-05-10
下面是引用傑於2006-05-10 19:14發表的:
呢場革命可以話係唔完整既革命
維新首先係做小手術,之後慢慢實行立憲,不過未做到立憲已經胎死腹中
其實我係想寫維新,不過唔知點落筆好

咁維新夠係唔完整既運動囉=.= 佢直頭無徹實推行到tim..最後仲要失敗埋=.=

立甚麼憲..成立左個皇族內閣都已經為萬民所恥笑啦=.= 慈禧愛執權於手..維新根本無成功的一天..維新運動、立憲只是清朝的表面功夫\
正所謂你有你講..我有我唔聽..推行只不過係敷衍下你地..清朝根本無心去徹實推行=.=

國父既三民主義都有提及下層基楚意識呢..只不過係當時孫中山先生先要解決既係軍閥既問題..所以重整社會權力架構方面先唔能夠顧及太多吧..
佢推行革命既意識也獲不少民眾的支持呢..民心歸向才是重要吧XD
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2006-05-10
下面是引用小伊子於2006-05-10 20:17發表的:
咁可以講下辛亥革命之後中國其實係亂局呀…
維新才是為救國而救國咁囉 ._.
維新既救國……
真係好難俾例子…
講呀…o係失敗後清朝都仲玩唔完呀…地方尚算o係中央控制到…
o個類囉…XD||
點落筆…
應該係睇維新後國家形勢同革命後國家形勢咁講…吧 @@"
寫黎講真係會幾難寫就是…o.O"

自從八國聯軍之役後既東南互保章程既出現..清朝已經差唔多宣佈game over..o.0

唔係話唔寫得維新既..睇下你點埋尾囉..話哂都係失敗之作XD
話佢地既意識路向正確、有愛國之心,力求改變囉..有顧及全民眾既需要..只礙於清朝的腐敗而不能切實推行

咁樣寫囉XD
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2006-05-10
下面是引用十號球王於2006-05-10 21:11發表的:
自從八國聯軍之役後既東南互保章程既出現..清朝已經差唔多宣佈game over..o.0
唔係話唔寫得維新既..睇下你點埋尾囉..話哂都係失敗之作XD
.......

哦,唔該咁多位