• 3015閱讀
  • 68回復

[電影][電影評論]達文西密碼(The Da Vinci Code) [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2006-05-26
下面是引用紅魔鬼marco於2006-05-26 13:02發表的:
你睇本書會明多d
本書解碼果度用左好多篇幅黎講

當然小說可以好長...但電影無咁多時間講解碼...
但係....我真係唔係淨只想睇佢點解碼囉...

而且...每個位唔洗5分鐘之內就將謎解開??
會唔會牽強左d呀.....
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2006-05-26
下面是引用sun於2006-05-26 13:11發表的:
.......

red_trash answered very well on your question:

下面是引用red_trash於2006-05-20 02:11發表的:
岩岩睇左,比我預計稍好...因為睇完美國好多影評劣評如潮,完全有晒心理準備,用睇爛片既心情去睇,結果反而覺得唔係太差...

呢部戲非常忠於原著(除左結局),可能太忠於原著,所有情節都要交代,變成所有解謎都要草草了事,謎面一出,主角們就立刻超快地諗到,然後講出謎底,令好多未睇過原著既觀眾完全跟唔到所謂既解碼,只可以跟住個故事流程,並沒有睇原著可以思索而解開謎團既樂趣...
∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2006-05-26
下面是引用sakura_3212004於2006-05-26 15:18發表的:

其實我都唔記得佢有講過咩了...純粹個人睇法而且...

你都好似睇左喎....

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2006-05-26
下面是引用sun於2006-05-26 15:31發表的:
其實我都唔記得佢有講過咩了...純粹個人睇法而且...
.......

no,i hvnt watched both novel and movie.and i am not planning to watch as i have other books to read.
∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2006-05-26
下面是引用sakura_3212004於2006-05-26 15:35發表的:
no,i hvnt watched both novel and movie.and i am not planning to watch as i have other books to read. [表情]

what kind of books you have planning to read?

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2006-05-26
下面是引用sun於2006-05-26 13:11發表的:
.......

你咪睇下幅圖
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2006-05-30
下面是引用紅魔鬼marco於2006-05-26 18:51發表的:
你咪睇下幅圖

咩圖??

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2006-05-30
下面是引用sun於2006-05-30 18:24發表的:
咩圖??

係本書先對
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2006-06-01
睇完本書啦~