• 10527閱讀
  • 321回復

◆【NDS】孖寶賽車FANS 召集處 !! Here We Go!!【 NDS 】◆ [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線碧咸廿三

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2006-05-24

整logo專用 :
http://www.joshbuhler.com/mkemblem/

能力測驗 :
http://www.freewebs.com/dyr_v10/index.htm

時間賽--職員車出現時間列表 :
Nitro Cup: Airship Fortress: 2:10:000
Nitro Cup: Bowser Castle: 2:20:000
Nitro Cup: Cheep Cheep Beach: 1:45:000
Nitro Cup: Delfino Plaza: 1:55:000
Nitro Cup: Desert Hills: 1:35:000
Nitro Cup: DK Pass: 2:15:000
Nitro Cup: Figure-8 Circuit: 1:38:000
Nitro Cup: Luigi's Mansion: 2:00:000
Nitro Cup: Mario Circuit: 1:57:000
Nitro Cup: Peach Gardens: 1:53:000
Nitro Cup: Rainbow Road: 2:17:000
Nitro Cup: Shroom Ridge: 2:06:000
Nitro Cup: Tick-Tock Clock: 1:55:000
Nitro Cup: Walugi Pinabll: 2:24:000
Nitro Cup: Wario Stadium: 2:15:000
Nitro Cup: Yoshi Falls: 0:58:000
Retro Cup: Baby Park: 0:55:000
Retro Cup: Banshee Boardwalk: 2:15:000
Retro Cup: Bowser Castle 2: 1:53:000
Retro Cup: Choco Island 2: 1:02:000
Retro Cup: Choco Mountain: 2:16:000
Retro Cup: Donut Plains 1: 1:09:000
Retro Cup: Frappe Snowland: 2:09:000
Retro Cup: Koopa Beach 2: 0:55:000
Retro Cup: Luigi Circuit: 1:37:000
Retro Cup: Mario Circuit 1: 0:51:000
Retro Cup: Moo Moo Farm: 1:18:000
Retro Cup: Mushroom Bridge: 1:31:000
Retro Cup: Peach Circuit: 1:13:000
Retro Cup: Sky Garden: 1:45:000
Retro Cup: Yoshi Circuit: 1:49:000

三粒星取得方法~

首先是在 GP 模式裡,等級的計算方法:

在 GP 模式裡,玩家在完成一場賽事(跑完該盃的全四個場地後),將會看到獎盃(如果有前三名的話)

和等級;其中獎盃是依照四場積分總和決定、等級則是依照積分總和以及隱藏計分總和比對後決定。

大多數人應該都很清楚積分怎麼算的:一位: 10 ;二位: 8 ;三位: 6 ;四位: 4 ;五位: 3 ;六位:

2 ;七位: 1 ;八位: 0 ;
滿分即為 10 * 4 場 = 40 分。

至於隱藏計分,則是玩家在遊戲中看不到、遊戲自己私底下算的分數。 一開始是 0 分;如果玩家做了以

下動作,則會依照配分予以加減:
跑完時間: 每個場地都有預設時間; 在預設的時間內跑完,會依照與預設時間的差距加分。也就是說,

即使以第一名跑完,越快跑完分數越高。
領先時間: 賽事全程中,玩家位居領先(第一名)地位的時間長短;越長加越多分。
起跑衝刺:一次 +25
甩尾衝刺成功:一次 +2
用道具攻擊成功:一次 +5
跑到跑道以外的地方:除了使用無敵星星、香菇衝刺、 砲彈以及修女啊不對,是幽靈狀態之外,會隨著

時間長短逐漸扣分
撞牆:一次 -20
撞到場上的障礙物(如仙人掌、火球等):一次 -30
掉出場外被救回:一次 -70

等級的決定由積分和隱藏計分決定。

積分 40 分:
隱藏計分 1000 分以上:★★★
隱藏計分 700 分以上:★★
隱藏計分 400 分以上:★
隱藏計分 200 分以上: A
隱藏計分 0 分以上: B
隱藏計分負分: C

積分 36 分以上:
隱藏計分 1000 分以上:★★
隱藏計分 700 分以上:★
隱藏計分 400 分以上: A
隱藏計分 200 分以上: B
隱藏計分 0 分以上: C
隱藏計分負分: D

積分 30 分以上:
隱藏計分 1000 分以上:★
隱藏計分 700 分以上: A
隱藏計分 400 分以上: B
隱藏計分 200 分以上: C
隱藏計分 0 分以上: D
隱藏計分負分: E

積分 20 分以上:
隱藏計分 1000 分以上: A
隱藏計分 700 分以上: B
隱藏計分 400 分以上: C
隱藏計分 200 分以上: D
隱藏計分不到 200 分: E
積分 0 分以上:
隱藏計分 1000 分以上: B
隱藏計分 700 分以上: C
隱藏計分 400 分以上: D
隱藏計分不到 400 分: E

[quote]任務模式(每關都有時間限制):

1-1: drive through all 5 numbered gates in order.
依次穿越5道標有數字的路環
1-2: collect all 15 coins.
集齊15枚金幣
1-3: destroy all 10 item boxes.
集齊10個道具箱
1-4: get the star and use it to hit 5 cheep cheeps.
利用星星道具消滅5只跳跳魚
1-5: drive through all 6 numbered gates in order.
依次穿越6道標有數字的路環
1-6: drive out of the mansion… backward.
倒車駛出鬼屋
1-7: collect all 20 coins.
集齊20枚金幣
1-8: perform 4 power-side turbo boosts in 1 lap.
1圈成功使用4次power-side turbo技巧(即閃光甩尾後的推進)
boss: user mushrooms to crash into the big bully and knock him off the
stage.
利用蘑菇道具衝撞BOSS,將其撞下擂台!

2-1: crash into all 10 wooden crates and destroy everyone one.
破壞十個大木箱(有兩個在碼頭木板上)
2-2: collect all 10 coins.
集齊10枚金幣(有一個在起跑點身後)
2-3: drive through all 5 numbered gates in order.
依次穿越5道標有數字的大門
2-4: destroy all 5 item boxes.
集齊5個道具箱(道具箱會跑)
2-5: collect all 20 coins.
集齊20枚金幣
2-6: use bob-ombs to destroy all 5 pokeys.
利用炸彈摧毀5個pokeys
2-7: drive trhough all 10 numbered gates in order.
依次穿越10道標有數字的大門
2-8: perform 6 power-slide turbo boosts in 3 laps.
3圈成功成功使用4次power-side turbo技巧
boss: hit the eyerok』s eyeball 3 times with shells.
用龜殼擊中eyerok的眼球三次

3-1: destroy all 5 item boxes.
破壞5個道具箱
3-2: drive through all 5 numbered gates in order… backward.
倒車依次穿越5道標有數字的大門
3-3: collect all 15 counts while avoiding the chain chomp.
躲避chain chomp(如圖)的同時收集全部15個
3-4: reach the finish before yoshi.
在耀西之前到達終點
3-5: drive through all 8 numbered gates in order.
依次穿越8道標有數字的大門
3-6: hit monty moles with shells 5 times.
用龜殼擊中monty moles 5次
3-7: perform 10 power-slide turble boosts in 1 lap.
1圈之內成功甩尾十次
3-8: collect all 20 coins.
集齊20枚金幣
boss: reach the finish before goomboss.
在goomboss(如圖)之前到達終點

4-1: reach the finish before donkey kong.
在大金剛之前到達終點
4-2: blast 20 crabs.
消滅20只螃蟹
4-3: reach the finish before the red car.
在紅色賽車之前到達終點
4-4: drive through all 7 numbered gates in order.
依次穿越7道標有數字的大門
4-5: collect all 15 coins. if you get squished by a thwomp, you fail.
集齊15枚金幣,期間如果被thwomp(如圖)壓中的話,即宣告出局

4-6: break all 10 item boxes while avoiding the fake items.
[ 本文被碧咸廿三在2007-03-06 17:50重新編輯 ]
            ★ 我敢想敢做、我有我超型態度 ★  

離線碧咸廿三
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 321  發表于: 2010-01-31
引用第320樓KouMaki2010-01-30 12:21發表的“”:
我又何嘗唔係....
我連sky garden個捷徑都行唔返啦 [表情] [表情] [表情]

咁你又流左少少喎~果三條都好易行既姐~

離線庭...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 320  發表于: 2010-01-30
引用第319樓碧咸廿三2010-01-30 03:21發表的“”:
頭先手痕玩下彩虹橋....行唔番條捷徑tim....以前真係下下都得既....家陣真係退晒步lu...玩左幾鋪都冇乜心機玩lu..[表情]

我又何嘗唔係....
我連sky garden個捷徑都行唔返啦
離線碧咸廿三
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 319  發表于: 2010-01-30
頭先手痕玩下彩虹橋....行唔番條捷徑tim....以前真係下下都得既....家陣真係退晒步lu...玩左幾鋪都冇乜心機玩lu..

離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 318  發表于: 2010-01-29
引用第317樓碧咸廿三2010-01-29 02:39發表的“”:
[表情] [表情] [表情]

離線碧咸廿三
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 317  發表于: 2010-01-29
引用第316樓KouMaki2010-01-29 02:25發表的“”:
佢連直線飄移都未學識
同我玩咪又係食塵 [表情] [表情] [表情]

離線庭...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 316  發表于: 2010-01-29
引用第315樓碧咸廿三2010-01-29 02:23發表的“”:
咁你用黎同廢SIR鍊下囉~ [表情]

佢連直線飄移都未學識
同我玩咪又係食塵
離線碧咸廿三
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 315  發表于: 2010-01-29
引用第314樓KouMaki2010-01-29 02:22發表的“”:
我知呀
你今日講到好似會快好多咁,我以為有咩咁把炮 [表情] [表情] [表情]
咁你用黎同廢SIR鍊下囉~

離線庭...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 314  發表于: 2010-01-29
引用第312樓碧咸廿三2010-01-29 02:15發表的“”:
死勒....睇黎你唔知係乜黎喎....PRB既意思係行草地泥地都唔會受阻或者減慢既情況出現~
就算人地潑墨都即時會消失左~
簡單D講~即係等如你拎住個黃金菇無限用咁解呀~
.......

我知呀
你今日講到好似會快好多咁,我以為有咩咁把炮
以前就得,而家連直線飄移都未必得啦
離線碧咸廿三
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 313  發表于: 2010-01-29
引用第310樓lovejenas2010-01-29 01:46發表的“”:
廿三你個baby park咁勁既- -
我用姑姑既星車形態去玩都係50.5到...
真係食塵 [表情] [表情]

呢個已經係舊時間黎....最後好似係再快多D架喎~因為冇UPDATE到LU~
同埋太耐冇玩都跌晒WATT~今日同廢SIR鍊完黎都感到大不如前了~

離線碧咸廿三
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 312  發表于: 2010-01-29
引用第311樓KouMaki2010-01-29 02:05發表的“”:
我以為prb係咩添
我不嬲都唔跟條賽道行架啦 [表情] [表情]

死勒....睇黎你唔知係乜黎喎....PRB既意思係行草地泥地都唔會受阻或者減慢既情況出現~
就算人地潑墨都即時會消失左~
簡單D講~即係等如你拎住個黃金菇無限用咁解呀~就算識蛇行都要食硬塵既~
出招方法我就唔講點用勒~比蛇行難好多既~

你都係比心機練下先啦~

離線庭...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 311  發表于: 2010-01-29
我以為prb係咩添
我不嬲都唔跟條賽道行架啦
離線lovejenas
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 310  發表于: 2010-01-29
廿三你個baby park咁勁既- -

我用姑姑既星車形態去玩都係50.5到...

真係食塵
離線碧咸廿三
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 309  發表于: 2010-01-29
孖寶賽車其實大概可以分為四種技術 :

起手式:
1.rocket start -- 火箭式起步
即係一開車即刻可以加速起步~
用法是比賽出現倒數3,2,1時~
在2字出現時按定起步便可以一開車就加速起步~

2.slipstream -- 氣流加速
跟在前方車之後~因為氣流的關係而產生的特別明顯的加速.
用法是在對手後面跟著~會看到車旁邊出現類像風的衝勢~之後會加速一段時間為止~

第一式 :
mini-tubo -- 小型加速
即係甩尾、出紅火~
速度大約為一個磨菇的一半~
用法是在轉彎時按R制再按左右左右~
按實R制後再按左右一次為藍火~再按多一次左右~便可以出現紅火~

第二式 :
snaking -- 蛇行
用法是不停地使用mini-tubo~能夠在直路也可以保持方為成功~

第三式最終神技 :
Prolonged Rocket Boost (簡稱PRB)
中文叫做惡路無視走法 / 延長性火箭式起跑~顧名思義即係無視任何道路例如草地泥路等等~重可以連墨都沖得開~
但係呢招係孖車既官網既時間賽係唔認可既~原因不祥~
同埋未練成rocket start同snaking既話係一定學唔成呢招既~

如果練唔成招最終神技既話一定唔駛旨意上網同班鬼佬同埋日本仔去鍊~因為一定食硬塵既~

離線碧咸廿三
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 308  發表于: 2010-01-29
引用第307樓廢托2010-01-29 01:05發表的“”:
好屈機... [表情]

而家渣左好多了...不過都叫做夠贏咁解姐~