• 618閱讀
  • 5回復

plx help~2/6要交學校去上海tour的表!!幫幫手解答兩條問題(關於中國入世)!!thx [復制鏈接]

上一主題 下一主題

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2006-05-30
1. 你對中國加入「世貿」的看法。(500 words)
2. 中國成為「世貿」成員後為香港帶來的影響。(500 words)
幫我手thinkthink
thx
[ 本文被紅魔鬼marco在2006-05-30 21:05重新編輯 ]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2006-05-30
下面是引用紅魔鬼marco於2006-05-30 20:20發表的plx help~2/6要交學校去上海tour的表!!幫幫手解答兩條問題(關於中國入世)!!thx:
1. 你對中國加入「世貿」的看法。(500 words)
2. 中國成為「世貿」成員後為香港帶來的影響。(500 words)
幫我手thinkthink
thx

我好似入U前做過一遍類似的essay, 不過係以英文為主, 同埋遍文係02年做, d料會有d outdate, 同埋唔一定找到, 不過可以幫你找找
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2006-05-30
下面是引用好友論壇於2006-05-30 21:22發表的:
我好似入U前做過一遍類似的essay, 不過係以英文為主, 同埋遍文係02年做, d料會有d outdate, 同埋唔一定找到, 不過可以幫你找找

thx~~
最好中文啦~~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2006-05-30
下面是引用紅魔鬼marco於2006-05-30 21:25發表的:
thx~~
最好中文啦~~

中文一係我"吹"比你聽, 之前好似都係寫依d野

開放中國市場
好: 引入競爭, 強迫本土工業改革, 中國的五金工業, 汽車, 造船, 長期落後歐日, 開放市場, quota/ tax大部份bye bye~ 唔改革就冇生意

生活水準上升, 貨品選擇多左

開放中國, 放眼世界, 引入專才

當中國的quota/ tax大部份bye bye時, 外國亦會放寬中國貨的入口關稅, 大部份中國貨本身都好平, made in china 的貨品將會有更加多的出口

唔好: income-gap 越來越大

失業率上升: 因為強迫改革, 要裁員保持競爭, 或淘汰唔夠人爭的行業, 咁會大把人失業

自由經濟衝擊共產主義

一定超過五百字, 自己抽d來寫

香港影響: 依part係依家諗的

香港長久下去, 屋貴, 地貴, 人工貴, 競爭力下降

開放市場, 上大陸工作的人增加, 對香港文化, 生活的影響, 包括大陸結婚, 包二奶, 買樓, 消費

自由行算唔算??? 開放市場做就暴發戶, 每幾個月就來"刺激香港經濟

一定超過五百字, 自己抽d來寫
離線淺雲
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2006-05-31
Marco~
你請槍手~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2006-05-31