• 7769閱讀
  • 147回復

[轉貼]嘩 嘩 嘩14 歲 Cream 成員renee(李 蘊)初 熟 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線mingson.

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2006-06-21
一個未夠15歲的女學生,竟然影埋d咁ge相,仲要好似飛釘.............
究竟個女學生個心理係咪有問題?為左紅竟然犧牲自己的肉體?
佢呀媽還在場,竟然唔帶個女走,仲鼓勵佢?點教女?
佢間輝皇娛樂公司係咪有問題架............

世風日下...............
各位家長一定要好好教導自己的子女,否則好似呢家人咁就慘....
為錢而要個女拋頭露面..............
遲d婦女團體可能又出動了

--------------------------------------------------------------------------------
嘩 嘩 嘩
14 歲 Cream 初 熟   李 蘊

三 人 妹 妹 組 合 Cream 03 年 入 行 時 , 個 個 未 夠 秤 不 足 12 歲 , 被 喻 為 「 翻 版 芝 」 的 李 蘊 ( Renee ) 跑 得 最 快 。 下 個 月 便 夠 15 歲 的 她 , 終 脫 離 童 工 行 列 。
為 了 擺\ 脫 娃 娃 幼 嫩 形 象 , 初 熟 的 Renee , 第 一 擊 即 以 吊 帶 背 心 短 褲 迎 初 夏 , 標 致 面 孔 再 加 初 熟 身 段 , 處 處 誘 發 少 女 氣 息 !
不 過 已 屆 少 女 年 華 的 Renee , 化 妝 要 食 麥 提 莎 , 答 問 題 要 得 媽 咪 同 意 , 即 使 多 次 被 指 似 芝 , 她 卻 童 言 無 忌 地 說 : 「 我 唔 覺 得 似 佢\ ! 佢\ 形 象 麻 麻 。 」
Renee 外 表 比 心 智 , 似 乎 走 快 一 步

即 將 脫 離 受 保 護 年 齡 的 Renee , 拍 攝 當 日 即 使 經 理 人 和 母 親 在 場 , 卻 刻 意 表 現 「 大 個 女 」 本 色 , 哪 件 衫 自 己 話 事 , 擺\ pose 亦 無 需 人 協 助 。 外 表 雖 倔 強 , Renee 卻 處 處 流 露 童 真 。 化 妝 時 嚷 要 經 理 人 買 朱 古 力 , 影 相 時 一 掂 水 即 向 媽 咪 撒 嬌 : 「 好 凍 呀 ! 」
問 她 有 沒 有 男 友 時 , 即 偷 偷 望 媽 咪 , 然 後 背 她 細 細 聲 對 記 者 說 : 「 唉 ! 我 都 冇 時 間 ! 」
至 於 多 次 被 指 是 「 翻 版 芝 」 , Renee 更 嘟 嘴 說 : 「 唔 係 呀 ! 我 都 唔 覺 得 似 佢\ … … 佢\ 形 象 麻 麻 。 」 識 睇 眉 頭 眼 額 的 她 , 一 見 經 理 人 不 悅 眼 神 , 即 番 兜 說 : 「 其 實 我 都 幾 鍾 意 佢\ , 佢\ 都 幾 靚 呀 ! 」

簽 死 約 零 蚊
其 實 Renee 的 明 星 路 , 12 歲 那 年 已 由 父 母 為 她 鋪 好 。 當 年 在 紅 磡 都 會 酒 店 所 舉 行 的 歌 唱 比 賽 得 第 四 名 的 她 , 因 標 致 樣 貌 , 即 被 現 時 經 理 人 羅 致 旗 下 , 母 親 更 為 她 一 簽 便 簽 了 十 年 經 理 人 合 約 。 Renee 其 後 與 另 外 兩 位 成 員 組 成 Cream , 期 間 除 接 商 場 show 及 出 兒 歌 大 碟 , 更 在 歌 神 許\ 冠 傑 演 唱 會 中 做 表 演 嘉 賓 。 至 於 Renee , 是 工 作 量 最 多 一 個 , 早 前 更 在 無 新 劇 《 上 海 風 雲 》 ( 未 播 ) 飾 演 童 年 楊 思 琦 。
至 於 下 個 月 便 滿 15 歲 的 她 , 由 於 脫 離 童 工 身 份 , 不 受 法 例 約 束 , 加 上 Renee 即 將 放 暑 假 , 其 經 理 人 早 已 為 她 安 排 密 集 式 工 作 , 除 了 指 定 商 場 騷 , Renee 所 屬 的 Cream 亦 會 在 八 月 於 新 伊 館 舉 行 演 唱 會 。 不 過 今 次 Cream 演 出 之 後 , Renee 有 可 能 從 此 變 成 單 飛 , 原 因 是 Renee 經 理 人 坦 言 三 個 之 中 , 只 有 Renee 有 得 做 。
以 為 Renee 年 紀 小 小 搵 埋 唔 少 , 豈 料 她 媽 咪 說 : 「 我 頭 呢 幾 年 冇 錢 收 , 我 當 畀 佢\ 學 , 佢\ 家 跟 亞 洲 鼓 王 Donald Ashley 學 打 鼓 、 唱 歌 同 跳 舞 都 要 使 唔 少 錢 , 家 有 人 ( 經 理 人 ) 幫 佢\ 出 錢 學 咪 好 ! 緊 佢\ 夠 15 歲 , 佢\ 接 多 job , 或 者 可 以 分 番 少 少 … … 」 至 於 密 密 做 但 零 收 入 的 Renee , 卻 自 言 冇 所 謂 : 「 就 算 有 錢 畀 我 , 我 都 唔 識 用 啦 ! 反 而 學 多 幾 門 手 藝 仲 實 際 。 」

出 水 小 芙 蓉
Renee 穿 上 小 背 心 , 盡 顯 早 熟 一 面 , 但 鏡 頭 背 後 , 她 不 時 向 媽 媽 做 出 趣 怪 表 情 。

由 於 Renee 年 紀 還 小 , 所 以 每 次 影 相 , 除 了 經 理 人 Peter 會 全 程 傍 實 外 , 媽 咪 亦 必 會 陪 伴 左 右 。

樣 貌 標 致 的 Renee ( 左 二 ) 在 校 內 是 風 頭 躉 , 但 仍 能 與 同 學 相 處 融 洽 。 校 服 經 過 特 別 處 理

身 為 artist 的 Renee , 始 終 是 小 女 孩 一 名 , 化 妝 時 狂 隊 麥 提 莎 。

住 公 屋 讀 band 3

戲 水 美 人 魚
拍 攝 當 日 的 溪 水 其 實 十 分 骯 髒 , 估 不 到 Renee 二 話 不 說 就 行 落 水 , 還 應 攝 影 師 要 求 , 用 手 撥 出 水 花 。

就 讀 觀 塘 區 內 band 3 中 學 的 Renee , 坦 言 讀 書 成 績 麻 麻 , 未 入 行 前 , 亦 從 未 學 過 樂 器 : 「 我 鍾 意 唱 歌 , 屋 企 就 只 得 部 卡 啦 OK 機 , 我 同 媽 咪 日 日 唱 鄭 秀 文 歌 , 第 一 次 睇 佢\ 演 唱 會 , 都 係 因 為 有 免 費 飛 。 」 父 親 經 營 酒 吧 的 Renee , 和 父 母 、 弟 弟 居 住 在 月 租 只 需 $1,300 的 順 利 公 屋 單 位 。 每 星 期 只 有 約 二 百 元 零 用 錢 , 平 日 是 慳 妹 一 名 : 「 我 同 媽 咪 去 超 級 市 場 買 , 最 鍾 意 格 價 , 連 爹 話 買 件 二 百 幾 蚊 衫 畀 我 , 我 都 話 唔 使 。 」
據 本 刊 連 日 所 見 , 講 到 明 自 己 是 慳 妹 的 Renee , 的 確 實 話 實 說 , 週 日 父 親 節 , 記 者 見 身 穿 便 服 的 她 和 媽 媽 , 到 街 市 雜 貨 鋪 買 麵 包 綠 茶 都 要 四 圍 格 價 。 至 於 父 親 節 禮 物 , Renee 最 想 買 價 值 $3,300 的 Nokia N70 手 提 電 話 給 爸 爸 , 但 由 於 唔 夠 錢 , Renee 坦 言 : 「 Daddy 想 換 部 電 話 好 耐 , 不 過 我 儲 得 半 年 錢 , 如 果 要 買 呢 部 , 起 碼 要 儲 兩 年 先 夠 錢 ! 」
沒 錢 沒 消 遣 , 除 了 在 家 中 唱 K , 便 只 有 追 電 視 劇 。 「 我 咩 劇 都 追 , 家 睇 緊 《 飛 短 留 長 父 子 兵 》 , 鄭 嘉 穎 唔 錯 , 夠 man , 唔 似 同 學 仔 咁 薯 嘜 。 仲 有 《 高 朋 滿 座 》 , 連 賣 廣 告 我 都 要 去 亞 視 睇 《 情 陷 夜 中 環 2 》 。 睇 完 電 視 咪 上 網 玩 MSN ! 」 但 一 問 到 上 甚 麼 網 , 明 明 說 玩 MSN 的 她 , 即 變 回 機 械 語 調 : 「 我 淨 係 上 Cream 個 官 方 網 , 同 fans 傾 偈 。 」

日 使 $50   儲 $10
Renee 每 日 的 零 用 錢 約 為 $60 , 估 不 到 她 還 用 剩 $10 , 果 然 是 慳 妹 一 名 !

7:00am   在 家 吃 早 餐\ $0
8:00am   乘 小 巴 上 學 ( 下 車 後 行 15 分 鐘 ) $2.5
1:00pm   午 餐\ 約 $30
3:30pm   放 學 買 小 食 , 如 麥 提 莎 、 汽 水 $15
4:30pm   乘 小 巴 回 家 $2.5
7:00pm   回 家 吃 晚 飯 、 睇 電 視 及 上 網 $0

父 親 節 , Renee 與 母 親 去 觀 塘 apm 選 購 父 親 節 禮 物 , 下 午 與 母 親 一 起 歎 KFC 下 午 茶
離線mingson.
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2006-06-21
好似話本雜誌俾人勁插
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2006-06-21
小妹妹..
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2006-06-21
唉...個家長...

點解唔講校內成績o既 ?
離線jov
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2006-06-21
引用第3樓sheepsheephin2006-06-21 20:26發表的“”:
唉...個家長... [表情]
點解唔講校內成績o既 ? [表情]

都已經讀 band 3啦
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2006-06-21
x 1000000000
離線BBF
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2006-06-21
佢老母都有問題ge,...

咁攪法唔洗返學都似
離線謝拉傑
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2006-06-21
佢阿媽有冇腦咖?!
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2006-06-21
點解你post到內文既.....

我今日下晏想post架.....

算係三條粉x最好果個架啦
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2006-06-21
我覺得幾正
不過唔贊成
離線mingson.
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2006-06-21
佢老豆老母擺明要錢
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2006-06-21
引用第2樓焯彪2006-06-21 20:22發表的“”:
[表情] 小妹妹..

岩你口味?
離線麥精
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2006-06-21
引用第11樓sheepsheephin2006-06-21 20:46發表的“”:
岩你口味? [表情]

啱我
離線frankie
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2006-06-21
寧願一生都不說話 都不想講假說話欺騙你
離線mingson.
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2006-06-21
[quote]引用第12樓mach仔2006-06-21 20:49發表的“”: