• 5386閱讀
  • 41回復

投訴 - 會員回覆的內容和態度 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線lamho
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2006-07-28
我想講下......
大家都係好友既一份子
只係一個topic姐
何必弄到咁僵....
最緊要咩都係和平咁討論
我相信ryan_ho對topic太投入姐
而評論老狐既topic可能係佢對老狐的看法姐
老狐不妨接受佢既意見lo
反正老狐自己係咩人?老狐或其他認識佢既人最清楚喇
ryan_ho小小的說話並影響唔到咩既
所以亦希望ryan_ho你明白老狐既說話同看法 你可能會覺得有點不對
你可以反駁佢既言論,但一件還一件
如果個topic真係傾唔掂,可以找埋其他好友黎討論
開個topic講老狐我唔知有咩局心,另外我亦都唔想知
總之....
大家持有不同的立場呢d野好正常
唔洗將事弄大既
昨天既事就咁算喇,各位

希望大家明白....
離線ryan_ho
發帖
*
好友元
*
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2006-07-28
引用第1樓freezefox2006-07-28 08:33發表的“”:
你講黎講去,都講唔到問題核心。點解唔提呀?
最關鍵既,唔係上述既既各各TOPIC。最關鍵係上年係YAHOO一個討論亨利既TOPIC。係個個TOPIC到,我同你都有唔同意見。由此,發展到互不相讓。
但唔知點解,你又可以講講下講到自己係讀法律既。此話一出,招惹到唔少會員反感。你被人圍剿下悻悻然離場。自此懷恨在心。成日想搵機會整番我一次。

你講野都幾唔客觀, 你實日同人都有唔同意見, 如果咁就"發展到互不相讓" , 咁你咪同好多人都"發展到互不相讓"

我又如何"悻悻然離場。自此懷恨在心。" 你亂係到吹, 又將你自己的假設直接當事實, 人地唔服你架

你又憑甚麼就可以話我 "成日想搵機會整番[你]一次"; 你要有人信服你講野, 第一, 唔好亂加d好似"悻悻然""圍剿" "懷恨在心"的字眼, 第二, 唔可以百分百確定的野就唔好實牙實齒咁講, 加番d " 唔排除', "好可能" 等等的字眼, 如果唔係會顯得個point 好冇說服力, 第三, 唔好將假設直接當事實, 要推論架  
離線lamho
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2006-07-28
引用第16樓ryan_ho2006-07-28 10:10發表的“”:
你講野都幾唔客觀, 你實日同人都有唔同意見, 如果咁就"發展到互不相讓" , 咁你咪同好多人都"發展到互不相讓" [表情] [表情] [表情]
我又如何"悻悻然離場。自此懷恨在心。" [表情] [表情] [表情] 你亂係到吹, 又將你自己的假設直接當事實, 人地唔服你架
.......

引用第15樓lamho2006-07-28 10:09發表的“”:
我想講下......
大家都係好友既一份子
只係一個topic姐
何必弄到咁僵....
最緊要咩都係和平咁討論
.......
離線雷文鳳
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2006-07-28
引用第16樓ryan_ho2006-07-28 10:10發表的“”:
你講野都幾唔客觀, 你實日同人都有唔同意見, 如果咁就"發展到互不相讓" , 咁你咪同好多人都"發展到互不相讓" [表情] [表情] [表情]
我又如何"悻悻然離場。自此懷恨在心。" [表情] [表情] [表情] 你亂係到吹, 又將你自己的假設直接當事實, 人地唔服你架
.......

引用第10樓kylau2006-07-28 09:45發表的“”:
之前看過一篇文章, 想大家一起分享:

http://www.hkbff.com/bbs/read.php?tid=6724

當「冤冤相報何時了」的雙贏,能成為「相逢一笑泯恩仇」的雙贏。不是人生最大的成功嗎?

離線ryan_ho
發帖
*
好友元
*
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2006-07-28
引用第13樓freezefox2006-07-28 10:04發表的“”:
無問題。管理層若然會處理,我亦無必要同佢一般見識。
當然,管理層認為無問題,不作處理,自然有其他處理方法。

又來???

你覺唔覺得自己的言詞好有問題呢??? 我如果係一般見識, 你同我講咁耐都唔見得你好得去邊架ja~
離線lamho
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2006-07-28
引用第18樓雷文鳳2006-07-28 10:14發表的“”:

文鳳
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2006-07-28
夠啦~~
你地一人少句啦~~
大家都係好友的一份子!!
0係度對罵都不是一件好事!!
比其他訪客見到,佢地會覺得好友不是一個和諧的地方!!
佢地會同其他人講,好友的goodwill就好差架啦!!
再講家醜不出外傳~
俾其他人見到會笑我地的!
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2006-07-28
琴晚我確係睇完之後唔出聲.
因為我知如果加把口會越攪越大件事.

請o個d賣花生爆谷既會員諗下開d咁既玩笑有無意義
對件事又有無幫助.

最後請狐兄同ryan大人有大量.
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2006-07-28
引用第21樓紅魔鬼marco2006-07-28 10:32發表的“”:
夠啦~~
你地一人少句啦~~
大家都係好友的一份子!!
0係度對罵都不是一件好事!!
比其他訪客見到,佢地會覺得好友不是一個和諧的地方!!
.......

goodwill.....good term

大家上黎好友都係想開心姐....何必做到甘....

如果ryan唔鐘意老狐ge style咪唔好reply佢囉

ps:其實我非常佩服ryan的勇氣
離線muly621
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2006-07-28
尋晚病到死死下…今朝一上好友

真係頭痛,我已經盡量用我所餘既精神去睇有關既topic

最後都係得唔到咩結論,其實好友又唔係法庭,我又唔係法官

講真我真係唔識點"判",一個論壇咁多會員,可以話一定存在好多唔同既意見

但點解可以相安無事咁討論,無非都係尊重、和而不同。

其實兩位會員都各執一詞去分析對方既"惡行"既同時有無諗過對方都係人一個

都係講野會有錯、唔岩聽既時候。如果硬係要執住一d野或揾對方既漏洞去講…

我諗你地真係有排都唔收得工,上論壇都係求開心、在家閒時可以消磨時間。

搞到咁,何必?

上論壇玩,岩傾咪吹多幾句,唔岩聽咪行左去

希望2位當事人可以尊重好友,唔好再針鋒相對。冷靜一排,再次重投好友和諧討論既氣氛啦

2位都係我幾欣賞既會員,我相信好多好友都有同感,希望2位唔好令好友們失望啦…
世間事看似複雜,其實簡單,世間本無事庸人自擾之。天下庸人,莫過於所謂哲學家,從無到有,又從有到無,到處找問題,但卻得不到答案,不但自擾,更是擾人。
離線hon202020
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2006-07-28
引用第24樓muly6212006-07-28 11:55發表的“”:
2位都係我幾欣賞既會員,我相信好多好友都有同感,希望2位唔好令好友們失望啦… [表情]

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2006-07-28
這是我的態度:網上討論,特別當TOUCH到宗教或敏感問題,掀起罵戰司空見慣,如果討論者過於執著或了解不深,導致“討論”失控,我都不會再參與討論。退出討論的情緒,檢討自己的思維。看看是否自己反應過激?或陷入情緒化的監牢里,強勢地逼迫他人接受自己的看法...

必須注意的是,這次的論爭里,沒有絕對“對”的一方,雙方各執一部分的“對”去針對對方,恐怕不是解決的方法。

兩方這樣子斗下去,非好友之福啊!^^
∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2006-07-28
謹以這篇稿與大家分享:

沒有永遠對錯的價值觀
朋友手拿一份報紙
說讓我做一個小小的測驗,我欣然同意了。
問題一:如果你知道有一個女人懷孕了,她已經生了八個小孩,
其中有三個耳朵聾,兩個眼睛瞎,一個智能不足,而這女人自己
又有梅毒,請問,你會建議她墮胎嗎?
我剛要回答,朋友制止了我,又問我第二個問題。
問題二:現在要選舉一名領袖,而你這一票很關鍵。
下面是關於這三位候選人的一些事實:
候選人A:
跟一些不誠實的政客有往來,而且會咨詢占星學家。
他有婚外情,是一個老煙槍,每天喝8─10杯的馬丁尼。
候選人B:
他過去有兩次被解雇的記錄,睡覺睡到中午才起來,
大學時吸過鴉片,而且每天傍晚會喝一夸特的威士忌。
候選人C:
他是一位受勛的戰爭英雄,素食主義者,不抽煙,
只偶爾喝一點啤酒。從沒有發生過婚外情。
請問你會在這些候選人中選哪一個?
朋友讓我把答案寫在紙上,然後告訴我說:
候選人A是:富蘭克林﹒羅斯福
候選人B是:溫斯頓﹒邱吉爾
候選人C是:亞道夫﹒希特勒
我聽了答案後吃驚地張大嘴巴。
朋友表情凝重地問我:你是不是為世界人民選擇了希特勒?那你會建議這位婦女墮胎嗎?
我說:這個問題不用考慮,我們受計劃生育優生優育教育多年了,都生那麼多歪瓜劣棗了
,就別再添亂了。當然墮胎啊!
朋友說:你殺了貝多芬,她是貝多芬的母親。
我又一次吃驚地張大了嘴巴。
朋友說:嚇一跳吧?本來你認為很好很人道主義的答案,結果卻扼殺了貝多芬、創造了希特勒?
最後朋友總結道:所以不要用既定的價值觀來思考事物
我抓過朋友手中的報紙,原來真是一個測驗題,題目是
《你的決定毀滅了誰》。
∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

離線一不做
發帖
*
好友元
*
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2006-07-28
引用第27樓sakura_32120042006-07-28 12:08發表的“”:
謹以這篇稿與大家分享:[表情] [表情]

離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2006-07-28
引用第27樓sakura_32120042006-07-28 12:08發表的“”:
謹以這篇稿與大家分享:[表情] [表情]